Aνοικτό ενδεχόμενο για μεγαλύτερο όριο απαλλαγής των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ.

Οικονομικές Ειδήσεις

30 Ιανουάριος 2008
Aνοικτό ενδεχόμενο για μεγαλύτερο όριο απαλλαγής των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, προκειμένου να επιβαρύνονται λιγότερο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να τονωθούν περαιτέρω οι ελληνικές εξαγωγές, άφησε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Παράλληλα, δήλωσε ότι το υπουργείο αξιολογεί και άλλες προτάσεις των εξαγωγικών φορέων, όπως είναι συναφή με τον ΦΠΑ τεχνικά ζητήματα σχετικά με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και η περαιτέρω απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Taxheaven.gr

Πακέτο μέτρων για την τόνωση των εξαγωγών

Aνοικτό ενδεχόμενο για μεγαλύτερο όριο απαλλαγής των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, προκειμένου να επιβαρύνονται λιγότερο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να τονωθούν περαιτέρω οι ελληνικές εξαγωγές, άφησε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Παράλληλα, δήλωσε ότι το υπουργείο αξιολογεί και άλλες προτάσεις των εξαγωγικών φορέων, όπως είναι συναφή με τον ΦΠΑ τεχνικά ζητήματα σχετικά με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και η περαιτέρω απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.

Μιλώντας στο 12ο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ικανοποιημένος από τα έως τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών τόνωσης των εξαγωγών και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συντονιστούν καλύτερα. Παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αξία των εξαγωγών αναμένεται να ανέλθει εφέτος στο 9,8% του ΑΕΠ από 9,6% του ΑΕΠ το 2007, παρά, όπως επισήμανε, την ενίσχυση των διεθνών αβεβαιοτήτων. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, υπό τις ίδιες συνθήκες των διεθνών αβεβαιοτήτων, σημειώθηκε αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 4% το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2007 (αύξηση 5% χωρίς τα πετρελαιοειδή).

Ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του Προγράμματος Δράσης του ΟΠΕ για το τρέχον έτος, τονίζοντας την έως τώρα επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος. Ειδικότερα, το 2007 ο ΟΠΕ πραγματοποίησε 140 δράσεις, με τη μορφή κυρίως επιχειρηματικών αποστολών και συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις, από 115 που είχαν γίνει το 2006 (ποσοστό αύξησης 22%). Μόνο μέσα από τις επιχειρηματικές αποστολές, στην τελευταία διετία, 1.200 ελληνικές επιχειρήσεις ήρθαν σε επαφή με περισσότερες από 3.000 ξένες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας των δράσεων του ΟΠΕ, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι και η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών σε νέες αγορές, όπως είναι αυτές της Πολωνίας κατά 28,7%, της Ρουμανίας κατά 33% και της Κίνας κατά 21,7%.

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Ο υπουργός χαρακτήρισε το εφετινό πρόγραμμα ως «το πιο φιλόδοξο», καθώς ο ΟΠΕ προγραμματίζει 175 δράσεις –αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι– σε 58 χώρες και οι οποίες αφορούν 25 διαφορετικούς κλάδους της παραγωγής (από τρόφιμα και ποτά, έως δομικά υλικά και ένδυση και από προϊόντα τεχνολογίας έως υπηρεσίες), με στόχο την αύξηση της εξαγωγικής βάσης της οικονομίας.

Επιπλέον των πρωτοβουλιών του ΟΠΕ, δίνεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση:

• Στη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας μέσα από δράσεις για την ενίσχυση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

• Στην άμεση εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των επιχειρήσεων, με τη λειτουργία call center.

• Στη δημιουργία τμήματος εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρήσεων, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

• Στην προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως είναι το Kerasma, και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τα δομικά υλικά και συναφείς υπηρεσίες, τα κοσμήματα, τα καλλυντικά, την ένδυση και τα προϊόντα τεχνολογίας.

• Στην καμπάνια προώθησης επώνυμων προϊόντων σε επιλεγμένες αγορές ύψους 10 εκατ. ευρώ σε διάρκεια 2 ετών. Η καμπάνια αυτή ήδη ξεκίνησε το β΄ εξάμηνο του 2007 στις ΗΠΑ για τα τρόφιμα και θα επεκταθεί και σε άλλες αγορές.

• Στην αξιοποίηση της συγκυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο μέσα από δράσεις στοχευμένης προβολής στην ταχύτατα ανερχόμενη αγορά της Κίνας.

• Στη συμμετοχή του ΟΠΕ σε προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας σημείωσε ότι στη διάρκεια του 2008 προετοιμάζεται πληθώρα επιχειρηματικών αποστολών, μεταξύ άλλων, στη Συρία, την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, το Ιράν, το Ομάν, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Βιετνάμ, τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή.

Πηγή express