Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Προχωράει» το δωρεάν WiFi4EU - Ικανοποίηση της Επιτροπής για την υποστήριξη των κρατών-μελών

6 Δεκέμβριος 2016
«Προχωράει» το δωρεάν WiFi4EU - Ικανοποίηση της Επιτροπής για την υποστήριξη των κρατών-μελών
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης05-12-2016

Την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών σηματοδότησε ένα πρώτο θετικό βήμα προς την παροχή δωρεάν σύνδεση Wi-Fi σε πόλεις, πόλεις και χωριά σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με μια πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Juncker.Λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi συνδέσεις με τους ανθρώπους που ζουν ή επισκέπτονται πόλεις και χωριά σε ολόκληρη την ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν ήδη δώσει την υποστήριξή τους για την πρωτοβουλία WiFi4EU. Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών, οι Υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν μια μερική γενική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στα κύρια κέντρα της ζωής της κοινότητας. Με την πρώτη πρόσκληση υποβολής σχεδίων αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι του 2017, κάθε τοπική αρχή στην ΕΕ θα είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για ένα κουπόνι και να παρέχει υψηλής ποιότητας πρόσβαση στα πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, ή βιβλιοθήκες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Juncker δήλωσε: "Όταν ο καθένας επωφελείται από τη συνδεσιμότητα σημαίνει ότι δεν έχει σημασία που ζεί ή πόσα κερδίζει. Έτσι προτείνουμε σήμερα να εξοπλίστει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε πόλη με δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο internet στα κύρια κέντρα της δημόσιας ζωής από το 2020. "

Ο Αντιπρόεδρος Ansip υπεύθυνος της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, δήλωσε: "Είμαστε στο δρόμο για καλύτερη συνδεσιμότητα Διαδικτύου στην Ευρώπη. Πρέπει, επίσης, να διαθέσουμε συχνότητες για την ανάπτυξη 5G, την επόμενη γενιά των δικτύων επικοινωνίας στην ήπειρό μας από το 2018. Οι διαπραγματεύσεις για συντονισμό συχνοτήτων, θα αρχίσουν σύντομα. " Δείτε τη δήλωση, στο blog post του Αντιπροέδρου Ansip που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, καθώς και τη συνέντευξη Τύπου στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Günther H. Oettinger, αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, πρόσθεσε: "Η συνδεσιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Είναι καιρός να βεβαιωθούν όλοι οι Ευρωπαίοι, είτε στην ύπαιθρο ή στις πόλεις, ότι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ποιοτική σύνδεση στο διαδίκτυο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση ότι τα κράτη μέλη έχουν υποστηρίξει το WiFi4EU τόσο γρήγορα. Δείχνει επίσης τη σημασία και την πραγματική αξία της πρωτοβουλίας."

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή πρότεινε να εξοπλίσει τους ενδιαφερόμενους ευρωπαϊκούς δήμους με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο internet στα κύρια κέντρα της δημόσιας ζωής από το 2020. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η κάθε κοινότητα - από τα χωριά στις πόλεις - να παρέχει τουλάχιστον ένα δημόσιο και δωρεάν Wi-Fi σημείο πρόσβασης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Χάρη στις προσπάθειες της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, οι Υπουργοί, υπεύθυνοι για τις τηλεπικοινωνίες, έχουν συμφωνήσει το προτεινόμενο σχέδιο χρηματοδότησης της Επιτροπής: Το WiFi4EU θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο διευκόλυνσης "Συνδέοντας την Ευρώπη". Διατηρώντας παράλληλα γεωγραφικά ισόρροπη κατανομή μεταξύ των κρατών μελών, τα κουπόνια θα διατεθούν σε ένα "first-come, first-served".

Τοπικές δημόσιες αρχές (δήμοι ή ομάδα δήμων) που επιθυμούν να προσφέρουν Wi-Fi σε περιοχές όπου μια παρόμοια δημόσια ή ιδιωτική προσφορά δεν υπάρχει ακόμα, θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μέσω μιας απλής και μη γραφειοκρατικής διαδικασίας. Η επιχορήγηση που διατίθεται με τη μορφή κουπονιών θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά και εγκατάσταση τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού, π.χ. τοπικά σημεία ασύρματης πρόσβασης, ενώ η δημόσια αρχή θα καλύψει τα έξοδα λειτουργίας της ίδιας της σύνδεσης.

Συνολική χρηματοδότηση €120 εκατομμυρίων διατέθηκαν για την περίοδο 2017-2019. Η πρώτη πρόσκληση υποβολής σχεδίων θα ξεκινήσει σύντομα μετά τη νομοθεσία που πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη, η οποία θα μπορούσε να συμβεί πριν από το επόμενο καλοκαίρι. Η Επιτροπή εκτιμά ότι τουλάχιστον 6.000 με 8.000 τοπικές κοινότητες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από το καθεστώς.

Ιστορικό


Όπως είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο Juncker το 2016, η πρωτοβουλία WiFi4EU είναι μέρος της φιλόδοξης αναμόρφωσης των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των νέων μέτρων για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σύνδεσης των Ευρωπαίων και την ενίσχυση την ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Με τις προτάσεις αυτές, η Επιτροπή εξέδωσε δεσμεύσεις στην στρατηγική της ψηφιακής ενιαίας αγοράς για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας και να ενθαρρύνει την πρόσβαση του κοινού σε Wi-Fi για τους Ευρωπαίους.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης