Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι θέσεις της «ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ» για τις εκλογές του Ο.Ε.Ε.

Συνάδελφοι-ες,

Η παράταξη «ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ» που διεκδικεί την ψήφο σας στις εκλογές του Ο.Ε.Ε., της 11/12/2016 θέλει να σας γνωστοποιήσει τις θέσεις και τους στόχους μας, με απώτερο σκοπό να καταστείτε κοινωνοί της κοινής μας προσπάθειας για την ουσιαστική ανασυγκρότηση του επιστημονικού μας φορέα. Πεποίθησή μας είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας μοναδικής αλλά και τελευταίας πλέον ευκαιρίας για ουσιαστική και συλλογική αναβάθμιση του κύρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου τόσο μέσα στην επιστημονική κοινότητα, όσο και του παρεμβατικού του ρόλου μέσα στην κοινωνία.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, οφείλει να εντοπίζει, να αναδεικνύει τα προβλήματα, να αναλύει τα αίτιά τους, να αναζητά και να προτείνει αξιόπιστες λύσεις με επιστημονική τεκμηρίωση.

Ταυτόχρονα, ως επιστημονικός φορέας να εκφράζει και να υπηρετεί τους οικονομολόγους, τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα και τα κλαδικά συμφέροντα των επί μέρους επαγγελματικών φορέων των οικονομολόγων.

Εδώ και αρκετό καιρό είναι προφανής σε όλους μας η αναιμική παρουσία του φορέα μας στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας μας, σε μια περίοδο που έχουν δοθεί αλλεπάλληλες και μοναδικές ευκαιρίες παρεμβατισμού του, και που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πρωταγωνιστή στις οικονομικές και κοινωνικές διεργασίες.

Αυτή ακριβώς η στάση ουσιαστικής απραξίας του Ο.Ε.Ε. σε σχέση με τον θεσμικό του ρόλο οδηγεί το Οικονομικό Επιμελητήριο στο περιθώριο και στην απαξίωσή του.

Η περιθωριοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου καθιστά συνυπεύθυνη τη Διοίκηση του Ο.Ε.Ε., ως συμβούλου της Πολιτείας, για τα δεινά που έχουν σωρευτεί στο πεδίο της οικονομίας αφού η συμβολή του στην αντιμετώπισή τους υπήρξε ελάχιστη έως μηδενική.

Συνάδελφοι-ες

Εμείς με τη λέξη «ΑΙΓΑΙΟ» που δώσαμε στην Παράταξή μας θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν αποτελεί έναν απλό γεωγραφικό προσδιορισμό του σχήματος.

Με την λέξη «ΑΙΓΑΙΟ» θέλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι, με την ανοχή ή την ανεπάρκεια της οργανωμένης Πολιτείας, μια ολόκληρη κοινωνία καθημερινά απαξιώνεται από την ανεργία, τις μαζικές προσφυγικές ροές, την αύξηση του Φ.Π.Α. και κατά συνέπεια την μείωση του τουριστικού οφέλους, την ακατανόητη φορολόγηση των Ελεύθερων Επαγγελματιών κ.λπ.
- «ΑΙΓΑΙΟ» για μας είναι ένας τρόπος ζωής που επιβάλλεται από τους κυβερνώντες , αλλά και που διαμορφώνει θλιβερά επίπεδα ζωής στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.
- «ΑΙΓΑΙΟ» είναι για εμάς και πολλές άλλες τοπικές κοινωνίες, αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, διάφορες περιοχές, όπως Καστοριά, Εύβοια, Αχαϊα κ.λπ., και διαπιστώσαμε την ανεργία να φθάνει στα επίπεδα του 70%, διαπιστώσαμε φτώχεια, δυστυχία, απελπισία. Όλες αυτές οι τοπικές κοινωνίες για εμάς είναι «ΑΙΓΑΙΟ»!
- «ΑΙΓΑΙΟ» είναι οι νέοι συνάδελφοι που ξενιτεύονται για την εύρεση εργασίας.
- «ΑΙΓΑΙΟ» έχει καταστεί το σύνολο των συνταξιούχων που διαπιστώνει κάθε μήνα την μείωση της σύνταξης του και κατ’ επέκταση τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός του.
- «ΑΙΓΑΙΟ» είναι το σύνολο της κοινωνίας που ενώ καταβάλλει σημαντικό μέρος του εισοδήματός της για την Υγεία και η οποία διαπιστώνει, όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα στον ίδιο ή στην οικογένειά του, ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη η αντιπαροχή της Πολιτείας.

Αυτή, λοιπόν, την κοινωνία εκπροσωπούμε και ζητάμε σ’ αυτές τις εκλογές του Ο.Ε.Ε. την βοήθεια όλων των συναδέλφων, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα προστασίας αλλά και διεκδίκησης λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν.

Στις επικείμενες εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016 αποφασίσαμε την κάθοδο μας ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ χωρίς κομματικές ταμπέλες και ταυτότητες προκειμένου να πορευτούμε όλοι μαζί, τόσο στην Κεντρική Διοίκηση όσο και σε τοπικό επίπεδο, για τα προβλήματα του κλάδου μας που είναι κοινά και δεν διαχωρίζονται σε κομματικές γραμμές.

Η παράταξή μας «ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ» δεν μπορεί να συμβιβασθεί με τη σημερινή αναιμική έως ανύπαρκτη παρέμβαση του Ο.Ε.Ε. Εμείς προκρίνουμε δυναμικά, αυτόνομα, κοινωνικά υπεύθυνα, εξωστρεφή Περιφερειακά Επιμελητήρια, παρεμβατικά και διεκδικητικά. Η δύναμή τους πρέπει να πηγάζει από την ενεργοποίηση όλων των κλάδων του οικονομολογικού επαγγέλματος (και ειδικά την προσέλκυση των νέων συναδέλφων), την διασύνδεσή τους με τις τοπικές κοινωνίες μέσω συνεργατικών τοπικών δράσεων, Φορέων, Διοικητικών Αρχών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη μια σοβαρή τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Οικονομικού Επιμελητηρίου μέσω ριζικών αλλαγών του.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η οργανωτική δομή του Οικονομικού Επιμελητηρίου πρέπει να αλλάξει.

Πρέπει κατ’ αρχάς να δημιουργηθούν δύο (2) τουλάχιστον Περιφερειακά Τμήματα στην Αττική.

Στη συνέχεια, μετάβαση σε αυτόνομα (Διοικητικά και Οικονομικά) Περιφερειακά Επιμελητήρια (Περιφερειακές ΣΤΑ – Περιφερειακές Διοικήσεις) ανάλογα με τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.
Συμμετοχή υποχρεωτική στα Όργανα των Περιφερειακών Τμημάτων, εκπροσώπων όλων των ενεργών κλάδων του οικονομολογικού επαγγέλματος και καθορισμός πλαφόν στις θητείες όλων των Οργάνων.

Στόχος της Παράταξής μας, είναι η νέα Διοίκηση που θα εκλεγεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο φιλικό και προσιτό στους νέους συναδέλφους, ξεκινώντας μια οργανωμένη προσπάθειας εγγραφής όλων των οικονομολόγων, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία μας στην επιστημονική κοινότητα και παράλληλα να καταρτισθεί και Περιφερειακό Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου με όλα τα επαγγελματικά δεδομένα των οικονομολόγων που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για κάθε ενδιαφερόμενο που χρειάζεται εξειδικευμένες υπηρεσίες οικονομολόγου.

Ενεργοποίηση των νέων συναδέλφων σε ομάδες εργασίας κατά το βασικό τομέα (τουρισμό, γεωργία, μεταποίηση, συγκοινωνίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημόσιος τομέας, οικονομική παιδεία), οι οποίες θα μελετούν και θα διατυπώνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων.

Η δημιουργία διαδικτυακού κόμβου και η βελτίωση της υπάρχουσας ιστοσελίδας του Ο.Ε.Ε. είναι για μας πρωταρχικό μας μέλημα για την καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη και με κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να αναζητά χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία επαγγελματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η Παράταξή μας διεκδικεί σταθερά την αναβάθμιση και κατοχύρωση όλων των κλάδων του οικονομολογικού επαγγέλματος.

Ειδικότερα:

1.    Για το Οικονομολόγο στην εκπαίδευση
Ζητούμε, στο πλαίσιο βελτίωσης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εισαγωγή μαθήματος φορολογικής συνείδησης στα Δημοτικά Σχολεία.

2.    Για τον Ελεγκτή (εκτός ΣΟΕΛ) του Ν. 2190/20
Ζητούμε την αναβάθμιση του επαγγέλματος για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με:
 -την επαναφορά του ελεγκτή του Ν. 2190 για μια διευρυμένη βάση Α.Ε.,
- την Πιστοποίηση του Ελεγκτή.

3.    Για τον Οικονομολόγο στο Δημόσιο Τομέα
Ζητούμε την αναγνώριση και κατοχύρωση του εργαζόμενου οικονομολόγου στο Δημόσιο Τομέα, με εφαρμογή οργανογραμμάτων με περιγραφές θέσεων και αρμοδιοτήτων, ώστε με τη διαδικασία της προκήρυξης θέσεων να αναγνωρίζονται τα προσόντα του οικονομολόγου για τη κάλυψη θέσης ευθύνης με βάση τις σύγχρονες αρχές διοίκησης.

4.    Για το Λογιστή Φοροτέχνη
Ζητούμε την ουσιαστική πιστοποίησή του και δημιουργία Κώδικα δεοντολογίας.

5.    Οικονομολόγος Μελετητής
Ζητούμε την κατοχύρωση της υπογραφής του σε όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες και διεκδικούμε την πιστοποίησή του και την καθιέρωση της υπογραφής του οικονομολόγου Μελετητή σε όλα τα συμβόλαια έργων του Ν. 716.

6.    Λοιπές ειδικότητες
Να αναγνωριστούν και να πιστοποιηθούν όλες οι ειδικότητες του επιστήμονα Οικονομολόγου που αναπτύσσονται συνεχώς (Εσωτερικός Ελεγκτής, Οικονομικός Αναλυτής, Μελετητής, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής κ.λπ.).
Η Παράταξή μας «ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ» ζητάει από εσάς, την ενεργή συμμετοχή σας στην κοινή μας προσπάθεια για να επιτύχουμε την ουσιαστική και συλλογική αναβάθμιση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συμβάλλοντας στην ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη του Οικονομολογικού Επαγγέλματος.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το ΑΙΓΑΙΟ – Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι, Λογιστές-Φοροτεχνικοί
Μιχάλης Μιχαήλ


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης