Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογικά βιβλία μέσω Τaxis

25 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενός πλέγματος κυρίως γραφειοκρατικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, αποτελεί στόχο του υπουργείου Οικονομικών. Την κατάργηση σε «βάθος χρόνου» του ΚΒΣ (η οποία, σημειωτέον, εφόσον πραγματοποιηθεί θα αντικατασταθεί ουσιαστικά από έναν ηλεκτρονικό Μεγάλο Αδελφό της Εφορίας, που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών), προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου κατά της Φοροδιαφυγής.
Φορολογικά βιβλία μέσω Τaxis


Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενός πλέγματος κυρίως γραφειοκρατικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, αποτελεί στόχο του υπουργείου Οικονομικών. Την κατάργηση σε «βάθος χρόνου» του ΚΒΣ (η οποία, σημειωτέον, εφόσον πραγματοποιηθεί θα αντικατασταθεί ουσιαστικά από έναν ηλεκτρονικό Μεγάλο Αδελφό της Εφορίας, που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών), προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου κατά της Φοροδιαφυγής.

Δαιδαλώδες
Η ανάγκη απλοποιήσεων του φορολογικού συστήματος, το οποίο όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ο κ. Αλογοσκούφης εξακολουθεί να είναι δαιδαλώδες, ήταν και η κοινή συνισταμένη των λόγων όσων συμμετείχαν χθες στο Συμβούλιο. «Πρέπει να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση», είπε χθες κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Συμβούλιο ο κ. Αλογοσκούφης. Και πρόσθεσε ότι «μία από τις επιδιώξεις που πρέπει να έχουμε μέσα στα επόμενα χρόνια είναι να απλοποιήσουμε μέχρι καταργήσεως τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αλλά αυτό προϋποθέτει κάποιες διασφαλίσεις ότι δεν θα έχουμε έκρηξη της φοροδιαφυγής».
Για την πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ απαιτείται ουσιαστικά η άμεση ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος Τaxis του υπουργείου Οικονομικών με όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα απαιτείται τήρηση βιβλίων, ενώ θα μπορεί να ελέγχεται άμεσα και ο πραγματικός αριθμός και η αξία των αποδείξεων και τιμολογίων που εκδίδει κάθε επιτηδευματίας. Να σημειωθεί ότι η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μελετά την παροχή της δυνατότητας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να τηρούν αρχικά σε πιλοτική βάση βιβλία μέσω του Τaxis. Απλοποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας ζήτησαν και οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στο συμβούλιο.


Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης