Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κατάργηση του ΚΒΣ μελετά η κυβέρνηση

25 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Την απλοποίηση –ενδεχομένως και την κατάργηση– του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με δηλώσεις του επΆ ευκαιρία της χθεσινής πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής. Ο υπουργός συσχέτισε πάντως τόσο αυτή την πρόθεση όσο και τον χρόνο που θα μπορεί αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη, με την πρόοδο που θα επιτευχθεί στο μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Κατάργηση του ΚΒΣ μελετά η κυβέρνηση


Την απλοποίηση –ενδεχομένως και την κατάργηση– του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με δηλώσεις του επΆ ευκαιρία της χθεσινής πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής. Ο υπουργός συσχέτισε πάντως τόσο αυτή την πρόθεση όσο και τον χρόνο που θα μπορεί αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη, με την πρόοδο που θα επιτευχθεί στο μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με το Συμβούλιο, αυτό θα συνεδριάσει πάλι σε ένα μήνα και ενώ προηγουμένως θα έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για να ετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τα μέλη του.

Ο κ. Αλογοσκούφης και ο αρμόδιος επί φορολογικών θεμάτων υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας αναφέρθηκαν στα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί και λειτουργούν υπέρ του περιορισμού του φαινομένου της φοροδιαφυγής, όπως είναι π.χ. η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η πρόοδος που συντελείται στο έργο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζει ηλεκτρονικά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, η αποσαφήνιση των εκπιπτόμενων και μη δαπανών, κ.λπ.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρόκειται να επεξεργαστούν και να διατυπώσουν από την επόμενη συνεδρίασή τους τον Φεβρουάριο, προτάσεις προς την κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών ελέγχου και της λήψης νέων συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου. Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών, σε συνδυασμό με τους συνδυασμένους έλεγχους με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων διασταύρωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αποτελούν μια αναγκαιότητα για τον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει αυξημένα έσοδα κατά 6,2 δισ. ευρώ.

Οι πέντε κυριότεροι φάκελοι που θα ανοίξουν τα μέλη του Συμβουλίου κατά της φοροδιαφυγής είναι:

– Η υποβολή προτάσεων για τη λήψη μέτρων σε θέματα που σχετίζονται με τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με ιδιαίτερη έμφαση στο ΦΠΑ, καθώς και σε θέματα λαθρεμπορίου και εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία.

– Η υποβολή προτάσεων που σκοπεύουν στην απλοποίηση ή και στην κατάργηση διαδικασιών για την άμεση εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

– Η υπόδειξη διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας που δημιουργούν κατά την εφαρμογή τους σύγχυση και είναι επιδεικτικές διαφόρων ερμηνειών.

– Η εξέταση πρόσθετων κινήτρων στους φορολογούμενους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

– Η συζήτηση όλων των προτάσεων που υποβάλλονται από οποιονδήποτε παραγωγικό φορέα, από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες που άπτονται θεμάτων περιορισμού της φοροδιαφυγής και άλλων συναφών θεμάτων.

Στις ομιλίες τους, ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Μπέζας αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία που έκανε η κυβέρνηση από το 2004 και αναφέρθηκαν ειδικότερα στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οποίες ήταν αποτελεσματικές, καθώς τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν με πολύ υψηλούς ρυθμούς την περασμένη διετία. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι με τον νόμο για την αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και των καυσίμων, που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος μεταρρυθμίσεων, που οδήγησε σε ένα πιο απλό, πιο διαφανές και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο συνέβαλε στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

«ΠαρΆ ό,τι έχουμε ολοκληρώσει τις βασικές πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή», είπε ο υπουργός, «η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρέπει να συνεχισθεί» και πρόσθεσε ότι «μια συνεπής πολιτική για τη φοροδιαφυγή δεν έχει αρχή και τέλος, είναι μια συνεχής προσπάθεια». Και τόνισε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου στην προσπάθεια αυτή θα είναι σημαντικός.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ν. Ανδριανόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Αναγνωστόπουλος, ο νομικός σύμβουλος του κράτους Σ. Δελλαπόρτας, ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σ. Κλαδάς, η γενική διευθύντρια Φορολογικών Ελέγχων Ε. Κατσιγιάννη και ο γενικός διευθυντής Τελωνείων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Βερναδάκης.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Τ. Αλεξιάδη και ο ΛΑΟΣ από τον Μ. Ντουκάκη.

Ως εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων μετείχαν οι:

– Γ. Ρωμανιάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ

– Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

– Κ. Αναστασόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ

– Κ. Ταβλαρίδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)

– Δ. Αρμενάκης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

– Χ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ)

– Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπορίου Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και Γ. Καββαθάς , αντιπρόεδρος.

– Α. Κωστόπουλος, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ( ΚΕΕ)

– Ευ. Τσόγης, ως εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)

– Γ. Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

– Α. Μάλλιου, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών

– Γ. Φωτόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

- Α. Πανίδης, πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, κ. Β. Καμπάνης ΑΆ αντιπρόεδρος

– Ν. Πανδής, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

– Ι. Καπελέρης, εκπρόσωπος της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ.

– Αν. Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τελωνειακών

– Στ. Παραδιάς, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Χ. Τσουτρέλης, αντιπρόεδρος.

Πηγή ExpressΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης