Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συστάσεις για μισθούς και τιμές

24 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • «Ομηρος» των διεθνών εξελίξεων είναι ο φετινός προϋπολογισμός, με τον Γ. Αλογοσκούφη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων εάν η Κομισιόν προχωρήσει σε αλλαγή των εκτιμήσεών της και αυτές επηρεάσουν την ελληνική οικονομία.
Συστάσεις για μισθούς και τιμές

«Ομηρος» των διεθνών εξελίξεων είναι ο φετινός προϋπολογισμός, με τον Γ. Αλογοσκούφη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων εάν η Κομισιόν προχωρήσει σε αλλαγή των εκτιμήσεών της και αυτές επηρεάσουν την ελληνική οικονομία.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα προέβη χθες σε συστάσεις για συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις, ώστε να μην οδηγηθούμε σε ανατροφοδότηση του πληθωρισμού, που είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το βασικότερο πρόβλημα εν μέσω της διεθνούς κρίσης. Φρόντισε, βέβαια, να επισημάνει ότι ευθύνη έχουν όχι μόνον αυτοί που καθορίζουν τους μισθούς, αλλά και όσοι καθορίζουν τις τιμές, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για περιπτώσεις αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στην αγορά.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να μας οδηγεί σε κάποια αναθεώρηση», είπε, όταν ρωτήθηκε για το αν οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

«Εάν υπάρξει αναθεώρηση των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων και θεωρήσουμε ότι αυτές έχουν επιπτώσεις και σε κάποια μακροοικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα θα το δούμε. Δηλαδή οι υπηρεσίες θα δουν κατά πόσο πρέπει να υπάρξουν αναθεωρήσεις κάποιων μακροοικονομικών στόχων και με βάση αυτό αν υπάρχουν και επιπτώσεις στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων.

Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν ενδείξεις ότι «μπορεί να έχουμε περάσει την κορυφή της τελευταίας ανοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής». Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, προβαίνουν σε πιο δυσμενείς προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα (ρεπορτάζ σελ. 7), σαφώς πιο απαισιόδοξες και από το... απαισιόδοξο εναλλακτικό σενάριο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% φέτος.

Μισθοί - πληθωρισμός
Ερωτηθείς για το πώς συνάδουν οι αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού για την εξέλιξη του πληθωρισμού (2,8%) με την έντονη ανησυχία που διατυπώνει ο ίδιος για την εξέλιξη των τιμών, απάντησε ήξεις αφήξεις.

«Εχει γίνει μία πρόβλεψη με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών για την εξέλιξη μισθών και τιμών, και ελπίζω ότι αυτή η πρόβλεψη θα επιβεβαιωθεί. Αλλο η πρόβλεψη που γίνεται και άλλο η έκκληση να συμπεριφερθούμε όλοι με υπευθυνότητα και να μη συμβάλλουμε στο να εξοκείλει η οικονομία», προειδοποίησε.

Φρόντισε να διευκρινίσει, ότι δεν κάνει διάκριση ούτε δίνει το βάρος μόνο στους μισθούς. «Είναι ευθύνη και αυτών που καθορίζουν τους μισθούς και αυτών που καθορίζουν τις τιμές να αποφύγουμε να μετατραπεί ο εισαγόμενος κατά βάση πληθωρισμός σε μονιμότερο πρόβλημα της οικονομίας», είπε.

Η κυβέρνηση -όπως διευκρίνισε ο υπουργός- συνήθως παρουσιάζει την εισοδηματική πολιτική έως το τέλος Φεβρουαρίου. Κεντρικός προσανατολισμός είναι συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο, έως 3,5%, καθώς πρέπει να δοθεί «σήμα» για αυτοσυγκράτηση και στον ιδιωτικό τομέα, με τον φόβο του πληθωρισμού που παρέμεινε στο 3,9% το τελευταίο δίμηνο του 2007.

Τρία ανοιχά μέτωπα

Μισθοί: «Είναι ευθύνη και αυτών που καθορίζουν τους μισθούς και αυτών που καθορίζουν τις τιμές να αποφύγουμε να μετατραπεί ο εισαγόμενος κατά βάση πληθωρισμός σε μονιμότερο πρόβλημα της οικονομίας».

Αποκρατικοποιήσεις: «Το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα οριστικοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής που εκτιμώ πως θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο».

Αναθεώρηση προϋπολογισμού
«Εάν υπάρξει αναθεώρηση των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων και θεωρήσουμε ότι αυτές έχουν κάποιες επιπτώσεις σε κάποια μακροοικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες θα δουν κατά πόσο πρέπει να αναθεωρηθούν κάποιοι μακροοικονομικοί στόχοι και αν υπάρχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να μας οδηγεί σε κάποια αναθεώρηση».

Κανένα σχόλιο για το χρηματιστήριο

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία του χρηματιστηρίου επισημαίνοντας: «Δεν κάνω προβλέψεις ή σχόλια, ούτε όταν υποχωρεί ούτε όταν κινείται ανοδικά. Τα χρηματιστήρια έχουν τη δική τους δυναμική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον Φεβρουάριο αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η κρίση «φρενάρει» αρκετά από τα σχέδια. Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας για το αν η διεθνής κρίση προκαλεί εμπλοκή στις αποκρατικοποιήσεις, περιορίστηκε να παραπέμψει στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, εντός του Φεβρουαρίου, στην οποία είπε πως θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του και όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόταση από την Hochtief να αναλάβει την κατασκευή νέων αεροδρομίων και να υπάρξει κατάληξη για την παράταση της σύμβασης με την «Ελευθέριος Βενιζέλος Α.Ε.», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδό της στο Χ.Α.

«Δεν έχει ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση. Δεν μπορώ να σχολιάσω τις ανακοινώσεις της εταιρείας» είπε και πρόσθεσε πως «η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει εντός του 2008 και δεν ξέρω πότε θα καταλήξει». Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη την υπαγωγή του ΤΕΑΠΕΤΕ διά νόμου στο ΕΤΑΤ.

Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός για το αν ανατροπή του νόμου βάζει σε κίνδυνο τη συμφωνία Εμπορικής - Credit Agricole, καθώς όπως είπε η αποκρατικοποίηση δεν έγινε με βάση κάποια σύμβαση αλλά με δημόσια πρόταση της Credit Agricole, η οποία δεν είχε καμία τέτοια ρήτρα. Αντιδρώντας στις δηλώσεις ο προέδρος του συλλόγου υπαλλήλων της Εμπορικής Γ. Κωνσταντινόπουλου, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση ψηφίζει νόμους για να βγαίνουν αντισυνταγματικοί και στη συνέχεια να κάνει καινούργιους».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης