Αποτελέσματα live αναζήτησης

PricewaterhouseCoopers: Φόβοι για παγκόσμια ύφεση

24 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • O φόβος για παγκόσμια ύφεση είναι η βασική απειλή για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την 11η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα για τα Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη της PricewaterhouseCoopers.
PricewaterhouseCoopers: Φόβοι για παγκόσμια ύφεση

O φόβος για παγκόσμια ύφεση είναι η βασική απειλή για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την 11η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα για τα Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη της PricewaterhouseCoopers.

Tα Ανώτατα Στελέχη (CEOs) εμφανίζονται, λιγότερο σίγουρα για πρώτη φορά από το 2003, σχετικά με τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπου συμμετείχε και η Ελλάδα, ανακοινώθηκαν χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) στο Νταβός.

Σε σύγκριση με πέρυσι, η πιθανότητα οικονομικής κάμψης είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου που σημείωσε αύξηση. Όλοι οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων το ενεργειακό, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία, παρουσίασαν μείωση. Οι CEOs ανησυχούν επίσης για τις υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις και την έλλειψη ικανών στελεχών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος οι CEOs φάνηκαν λιγότερο βέβαιοι, από πέρυσι, για την αύξηση των εσόδων τους μέσα στην επόμενη χρονιά. Παρόλα αυτά, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ΅πολύ σίγουροιΆ παρέμεινε σχεδόν το διπλάσιο από το 2003. Η αβεβαιότητα αυτή είναι περισσότερο έκδηλη στη Β. Αμερική, όπου μόλις το 35% των CEOs είπαν ότι ήταν «πολύ σίγουροι» (από 53% πέρυσι), ενώ στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό μειώθηκε στο 44% (από 52%).

Σε αντίθεση, οι CEOs των αναδυομένων οικονομιών σε Ασία, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ειρηνικό ήταν πολύ πιο θετικοί, σε ποσοστό που αυξήθηκε περίπου στο 55%. Ειδικότερα, στην Κίνα και στην Ινδία το ποσοστό φθάνει το 73% και το 90% αντίστοιχα.

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά, από το ξεκίνημα της έρευνας πριν από 11 χρόνια, όπου οι CEOs ανέφεραν μια πιθανή οικονομική κάμψη ως τη βασική απειλή στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους. Έως τώρα, σταθερά αξιολογούσαν τις υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις ως το πρωταρχικό ρίσκο για τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, η τρομοκρατία και η απειλή επιδημιών, που κάποτε αποτελούσαν τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, αναφέρθηκαν από μόλις το 31% και το 28% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

«Η πιστωτική κρίση και η επιβράδυνση των οικονομιών των Δυτικών χωρών προκάλεσαν  σοβαρές ανησυχίες στους CEOs όλου του κόσμου,» τόνισε ο κ. Samuel A. DiPiazza, Διευθύνων Σύμβουλος της PricewaterhouseCoopers παγκοσμίως. «Η πιθανότητα να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ύφεση,  ανησυχεί ιδιαίτερα τους CEOs των αναπτυγμένων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στις αναδυόμενες οικονομίες οι CEOs παραμένουν θετικοί, ίσως επειδή εδώ και μια δεκαετία, ή παραπάνω, έχουν βιώσει μόνο τη γρήγορη επέκταση.»

Η απειλή κλιματικής αλλαγής

Η αλλαγή του κλίματος, παρά τον υπερπροβαλλόμενο δημόσιο διάλογο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρθηκε ως ανησυχία μόνο από το 34% των CEOs παγκοσμίως (40% το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι). Μόνο το 37% είπαν ότι η επιχείρησή τους επενδύει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, παρόλο το φόβο των υπερβολικών ρυθμίσεων, οι CEOs, στην πλειοψηφία τους, έκαναν έκκληση για κυβερνητική δράση με στόχο τη μείωση των εκπομπών. Η υποστήριξη της αυξημένης κρατικής παρέμβασης ήταν υψηλότερη μεταξύ των CEOs στην Ασία (90%) και χαμηλότερη στη Β. Αμερική (64%). Οι CEOs υποστήριξαν τις συλλογικές προσπάθειες και δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα μεταξύ τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συγχωνεύσεις

Σε διεθνές επίπεδο, το 24% των CEOs είπαν ότι η εταιρεία τους είχε ολοκληρώσει τουλάχιστον μία συγχώνευση ή εξαγορά εκτός της χώρας τους την τελευταία χρονιά, ενώ το 31% το σχεδιάζουν για την επόμενη. Οι CEOs στη Δυτική Ευρώπη ήταν πιθανότερο να έχουν συμμετάσχει σε δραστηριότητα Σ&Ε εκτός της χώρας τους.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για Σ&Ε είναι η Ασία, η Δυτική Ευρώπη, η Ανατολική Ευρώπη και η Β. Αμερική. Το 2008, το ενδιαφέρον για Σ&Ε θα είναι εντονότερο στην Ασία, όπου οι CEOs δείχνουν περισσότερη βεβαιότητα και οι εταιρείες όλο και περισσότερο εξαγοράζουν, παρά εξαγοράζονται.

Οι CEOs αυτής της γεωγραφικής περιοχής σχεδιάζουν Σ&Ε τόσο κοντά στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό. Από τους CEOs της Ασίας που σχεδιάζουν Σ&Ε την επόμενη χρονιά, το 25% προβλέπει συναλλαγές στη Δυτική Ευρώπη, το 31% στη Β. Αμερική και το 73% στην Ασία.

Τα κυριότερα εμπόδια για Σ&Ε εντοπίζονταν σε ζητήματα κουλτούρας και σε οικονομικά. Επίσης, ως εμπόδια παρουσίασαν αύξηση θέματα πολιτικής παρεμβολής ή πιθανής αντίδρασης στην παρουσία αλλοδαπής εταιρείας σε τοπικές αγορές.

«Ο πόλεμος για τους καλύτερους»

Ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση των ικανότερων στελεχών παραμένει βασική ανησυχία των CEOs. Συνολικά, πάνω από τα 2/3 του συνόλου των CEOs είπαν ότι η καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους αφορούσε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Οι CEOs της Ασίας είχαν τις περισσότερες ανησυχίες για την έλλειψη στελεχών δυναμικού με βασικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με τους CEOs, ο συνδυασμός τεχνικής και επιχειρηματικής εμπειρίας, η διεθνής επαγγελματική εμπειρία και οι ηγετικές δεξιότητες αποτελούν τα πιο δυσεύρετα προσόντα κατά τη διαδικασία προσλήψεων.

Παρόλα αυτά, η διεθνής εμπειρία είχε την τελευταία θέση στη λίστα από τις δεξιότητες που θεωρούν κρίσιμες για την επιχείρησή τους. «Βασικό ζήτημα για τους CEOs σε όλον τον κόσμο είναι να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τους διαθέτουν τα ικανότερα στελέχη στις κατάλληλες θέσεις,» υπογράμμισε ο κ. DiPiazza.

«Ανεξάρτητα από τα άλλα θέματα που τους απασχολούν, οι CEOs κατανοούν ότι η εξασφάλιση ανθρώπων που διαθέτουν τη σωστή ισορροπία εμπορικών, τεχνικών και διοικητικών δεξιοτήτων αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία της επιχείρησής τους.»

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης