Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μέτωπο στην Ευρώπη κατά του πληθωρισμού

24 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Aδιάλλακτος και με σύμμαχο την κατάσταση της ευρωοικονομίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε χθες την προτεραιότητα καταπολέμησης του πληθωρισμού, αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, ενώ η χρηματιστηριακή κρίση λαμβάνει χαρακτηριστικά χρόνιας νόσου. Την ίδια ώρα που η ΕΚΤ έπαιρνε τις αποστάσεις της από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήριζε «αναπόφευκτη» τη σημαντική οικονομική επιβράδυνση διεθνώς το 2008.
Μέτωπο στην Ευρώπη κατά του πληθωρισμού

Aδιάλλακτος και με σύμμαχο την κατάσταση της ευρωοικονομίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε χθες την προτεραιότητα καταπολέμησης του πληθωρισμού, αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, ενώ η χρηματιστηριακή κρίση λαμβάνει χαρακτηριστικά χρόνιας νόσου. Την ίδια ώρα που η ΕΚΤ έπαιρνε τις αποστάσεις της από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήριζε «αναπόφευκτη» τη σημαντική οικονομική επιβράδυνση διεθνώς το 2008.

Απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμιζε ότι «σε κάθε περίπτωση, αλλά ιδίως σε απαιτητικές εποχές σημαντικής διόρθωσης της αγοράς και αναταραχών, είναι ευθύνη της κεντρικής τράπεζας να συγκρατεί τις πληθωριστικές προσδοκίες για να αποφευχθούν επιπλέον διακυμάνσεις στις αγορές που ήδη πλήττονται». Αποκλείοντας το ενδεχόμενο χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμιζε την αναγκαιότητα διασφάλισης της σωστής λειτουργίας των αγορών χρήματος με το επίπεδο των επιτοκίων να διαμορφώνεται στα επίπεδα που απαιτούνται ώστε να συγκρατούνται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων πολλαπλασιάζουν τα μηνύματα ανησυχίας για την επαπειλούμενη οικονομική επιβράδυνση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μασούντ Αχμέντ δήλωσε χθες ότι «η εύθραυστη κατάσταση σε πολλά χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση περιγράφει την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης», διευκρινίζοντας ότι για το 2008 η οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως εμφανίζεται αναπόφευκτη, ενώ κυριαρχούν οι κίνδυνοι αναβάθμισης της».

Από το Νταβός της Ελβετίας, για πρώτη φορά μετά το 2003, η Ετήσια Παγκόσμια Eρευνα για τα Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη της PriceWaterhouseCoopers περιγράφει ότι ο φόβος για παγκόσμια ύφεση αποτελεί τη βασική απειλή για την ανάπτυξη, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το ενεργειακό, την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο της διαρκούς αναμόχλευσης των σεναρίων οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ και των επιπτώσεων της κυρίως στην ανεπτυγμένη βιομηχανικά Δύση, θα πρέπει να αναμένονται νέες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων στη διάρκεια του έτους. Ο όμιλος UBS επαναπροσδιόρισε χαμηλότερα την αρχική του εκτίμηση για τα αμερικανικά επιτόκια στο 2,25%, ενώ το ΑΕΠ θα περιοριστεί μόλις στο 1%, το πρώτο τρίμηνο του έτους και στο 1,5% το β΄τρίμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οίκου του πλανήτη, του Merrill Lynch, ο Τζον Τέιν, σε συνέντευξή του στη Μόσχα, εκτίμησε ότι η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες δεν είναι ικανή να σταθεροποιήσει τη διολισθαίνουσα αμερικανική οικονομία σε ύφεση και να σταθεροποίηση την αγορά των ακινήτων. Σε μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει και η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, της 10ης Ιανουαρίου.

Πηγή express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης