Αποτελέσματα live αναζήτησης

Β.Ε.Α.: «Υφεσιακός και φοροκεντρικός ο νέος Προϋπολογισμός»

Β.Ε.Α.: «Υφεσιακός και φοροκεντρικός ο νέος Προϋπολογισμός»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


ΑΘΗΝΑ 22-11-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Υφεσιακός και φοροκεντρικός ο νέος Προϋπολογισμός»


Φοροκεντρικός, υφεσιακός αλλά και  αβάσιμα αισιόδοξος, χαρακτηρίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017, από τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας,  Παύλο Ραβάνη, δεδομένου ότι περιλαμβάνει νέους φόρους ύψους 2,6 δις ευρώ, με υψηλές προσδοκίες για ανάπτυξη, 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δις. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ).
Στη δήλωσή του, τονίζει:

«Ο προϋπολογισμός του 2017, με την ενισχυμένη φορολογική επιβάρυνση, έχει έντονο υφεσιακό χαρακτήρα, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση θα μπορούσε εν μέρει να εξουδετερωθεί, με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων.

Η ανακατανομή φορολογικών βαρών, μπορεί να γίνει με συστηματικότερες πολιτικές παρεμβάσεις, για αποτελεσματική περιστολή της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εκλογίκευση των φορολογικών αλλαγών και γενικότερα ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

- Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα επιτευχθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:
• συνεπή εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας
• σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
• πρόοδο στους τομείς της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δομικών αλλαγών.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί επίσης, στην ανακατανομή των φόρων και των δαπανών. Δεχόμαστε ότι μια διαδικασία σταδιακών αλλαγών στην σύνθεση των δαπανών, έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί, να ενισχυθεί και να συνδεθεί με άλλες μεταρρυθμίσεις γενικότερου ανοίγματος της αγοράς.

Πολλά θα εξαρτηθούν, από την εξέλιξη του ασφαλιστικού, η βιωσιμότητα του οποίου, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, δεν έχει διασφαλισθεί, παρά τις τελευταίες αλλαγές, δεδομένου ότι η δαπάνη για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλότερη από το μέσον όρο του ΟΟΣΑ.

Ως μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες, θεωρούμε ότι σε μια κοινωνία και οικονομία,  που από καιρό έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής, η συχνά υποσχόμενη από κυβερνητικούς παράγοντες ανάκαμψη και ανάπτυξη, δεν πρόκειται να προκύψει από ανεδαφικές εκτιμήσεις και ευχές, αλλά μόνο με τη γενναία και ουσιαστική αλλαγή πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων, με πραγματική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης που θεμελιώνεται σε ρεαλιστικές προοπτικές».


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης