Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροδιαφυγή: Το Ε.Κ. στηρίζει την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων

Φοροδιαφυγή: Το Ε.Κ. στηρίζει την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

22-11-2016

Στον απόηχο των πρόσφατων σκανδάλων φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένου του σκανδάλου των «Panama Papers», το ΕΚ στήριξε τη θέση του Συμβουλίου, δίνοντας το πράσινο φως με 590 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 64 αποχές, στη νέα οδηγία που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών.

Η νέα οδηγία θα υποχρεώνει τις φορολογικές αρχές που έχουν στην αρμοδιότητά τους την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε όποια χώρα της ΕΕ και αν βρίσκονται, να μοιράζονται αυτόματα πληροφορίες, όπως τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και τα έσοδα από τόκους και μερίσματα, με τις ομόλογές τους αρχές στα άλλα κράτη μέλη.

Ο εισηγητής του ΕΚ, Emmanuel Maurel (Σοσιαλιστές, Γαλλία), δήλωσε ότι «οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την διασφάλιση της διαφάνειας είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτής της μάστιγας που πλήττει τα δημόσια οικονομικά των κρατών».

Στο ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, λόγω της άμεσης συσχέτισης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα και τη φοροδιαφυγή.

Ιστορικό

Η επικαιροποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ κατατέθηκε από την Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016 και εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη το Σεπτέμβριο. Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου η οδηγία θα τεθεί άμεσα σε ισχύ ενώ τα κράτη μέλη θα  πρέπει να μεταφέρουν τις διατάξεις της στην εθνική τους νομοθεσία πριν από το τέλος του 2017.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης