Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κραχ στα χρηματιστήρια

22 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Mε το σύνθημα «προσδεθείτε για απότομη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας» εκδηλώθηκε χθες το πρώτο «κραχ» των ξένων χρηματοοικονομικών αγορών σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, προβληματίζοντας για τα χαρακτηριστικά της μαζικής υποχώρησης.
Τυφώνας... στην Ευρώπη με απώλειες 350 δισ. δολάρια

Mε το σύνθημα «προσδεθείτε για απότομη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας» εκδηλώθηκε χθες το πρώτο «κραχ» των ξένων χρηματοοικονομικών αγορών σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, προβληματίζοντας για τα χαρακτηριστικά της μαζικής υποχώρησης.

Περίπου 300 δισ. δολάρια ήταν οι απώλειες στα Xρηματιστήρια Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού, οι υψηλότερες απώλειες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Σε ελεύθερη πτώση δεν βρέθηκαν μόνο οι μετοχικοί τίτλοι. Ευρώ και δολάριο διολίσθησαν έναντι των παραδοσιακών καταφυγίων, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, πολύτιμα και βασικά μέταλλα έχαναν δυνάμεις εν όψει κάμψης της ζήτησης και το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 88 δολάρια στο Λονδίνο.

Σε βασικό κανόνα της αντίδρασης των επενδυτών αναδείχθηκε η αύξηση της ρευστότητας, αναμένοντας τα χειρότερα για την πραγματική οικονομία το 2008. Οι παρενέργειες από την ύφεση στις ΗΠΑ δεν έχουν αποτιμηθεί. Στην Ευρώπη, σε εσωτερικό έγγραφο των υπηρεσιών του Χοακίν Αλμούνια διαπιστώνεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί από την αμερικανική κρίση.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπους είχε ζητήσει 145 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο με τη μορφή «bonus» φοροαπαλλαγών για καταναλωτές και επιχειρήσεις, ώστε να αναθερμανθεί η ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία, μέτρα τα οποία τελικά δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης της παγκόσμιας κοινότητας. Η μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου έχει εμπλακεί στην περιδίνηση της χειρότερης ύφεσης, μετά τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών οικονομικών φύλλων. Η αγορά στέγης βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με τη χειρότερη κατάρρευση τριάντα ετών, προκαλώντας πραγματικό τσουνάμι ζημιών και διαγραφών ενεργητικού για τις μεγαλύτερες τράπεζες της υφηλίου.

Ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάνκε έχει αποδεχθεί ότι οι ζημίες του πιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ θα αγγίξουν τα 500 δισ. δολάρια. «Υπερχρεωμένοι» οι Αμερικανοί καταναλωτές, στην αναιμική αγορά απασχόλησης, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ενέργειας και τροφίμων, αδυνατούν να στηρίξουν πλέον την αμερικανική ανάπτυξη, στερώντας από πολλές οικονομίες την πλέον χρυσοφόρα αγορά των εξαγωγών τους, με κλασικό το παράδειγμα των ασιατικών κρατών.

Το αμερικανικό σενάριο ύφεσης, αν και γνωστό, στοίχειωσε τα χρηματιστήρια, μετά τις χείριστες επιδόσεις της Wall Street την εβδομάδα της 18ης Ιανουαρίου, και ενώ η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις θέτουν τις βάσεις για ένα διαρκές οικονομικό θρίλερ με τη συμμετοχή και αναπτυγμένων οικονομικών των G7, καθΆ όλη τη διάρκεια του 2008.

Ψύχραιμοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένουν να «εξακριβώσουν το μέγεθος των επιπτώσεων», όπως δήλωσε χθες ο οικονομικός επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, αποδεχόμενος ως «λογική την αντίδραση των χρηματιστηρίων» καθώς προεξοφλείται η ύφεση στις ΗΠΑ. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος επίτροπος προανήγγειλε χαλαρότερους ρυθμός ανάπτυξης για το 2008, δηλαδή κάτω από το 2,2% των προβλέψεων του Νοεμβρίου. Στην ευρωζώνη, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί μπορεί να καθηλωθούν στο 1,5% αντί του 2,5%, εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Νουτ Βέλινκ. Οι νέες συνθήκες πολλαπλασιάζουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να ασκήσει χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Στην Ιαπωνία, αναμένεται σήμερα η Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8% το οικονομικό έτος που λήγει την 31 Ιανουαρίου.

Ανησυχητικά μηνύματα εξέπεμψε η Ρυθμιστική Αρχή Τραπεζών στην Κίνα (CBRC). Ο αντιπρόεδρος Γιανγκ Ντίνγκζι προετοίμασε το έδαφος για περισσότερο σύνθετους κινδύνους κατά του τραπεζικού συστήματος της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας παγκοσμίως, εξαιτίας της ευρείας γκάμας οικονομικών αβεβαιοτήτων το 2008. Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές οφείλουν να αντιπαλέψουν εσωτερικά προβλήματα όπως ο πληθωρισμός και η οικονομική υπερθέρμανση.

Οι νέες δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, επιβάρυναν το κλίμα κάνοντας τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς δείκτες να σημειώσουν πολύ μεγάλη πτώση.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης