Νέα σενάρια για συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων

Εργατικά - Ασφαλιστικά

21 Ιανουάριος 2008
Τον... αναγνωριστικό «κύκλο» των συναντήσεών της με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων «κλείνει» αυτή την εβδομάδα (επισκεπτόμενη σήμερα τον ΣΕΒ και αύριο την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά. Στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσει, στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που τα συνδικάτα έχουν αποφασίσει να «υποδεχθούν» με μια νέα γενική 24ωρη πανελλαδική απεργία, στις 13 Φεβρουαρίου. Taxheaven.gr

Νέα σενάρια για συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων
 
Τον... αναγνωριστικό «κύκλο» των συναντήσεών της με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων «κλείνει» αυτή την εβδομάδα (επισκεπτόμενη σήμερα τον ΣΕΒ και αύριο την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά. Στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσει, στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που τα συνδικάτα έχουν αποφασίσει να «υποδεχθούν» με μια νέα γενική 24ωρη πανελλαδική απεργία, στις 13 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει την πρώτη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις πριν από την απεργία. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έμποροι δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, από την πλευρά τους, επιδιώκοντας να αποφύγουν μέσα στο γενικότερα αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την υπόθεση Ζαχόπουλου μια ταυτόχρονη «διπλή» (για το ασφαλιστικό και τους μισθούς) αντιπαράθεση με τα συνδικάτα, προσανατολίζονται να επισπεύσουν την προώθηση του σχεδίου νόμου για το συνταξιοδοτικό.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή να επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου από τις υπηρεσίες της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ ο πρωθυπουργός θα αναλάβει να παρουσιάσει στη Βουλή τους κεντρικούς άξονες της παρέμβασης που θα γίνει.

Οι αλλαγές
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής» το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί έπειτα και από νέα συνάντηση που θα έχει η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με τον πρωθυπουργό. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για τις ενοποιήσεις προβλέπει:

Τη δημιουργία 5 Ταμείων κύριας ασφάλισης, 7 επικουρικών φορέων, ενός νέου Ταμείου Υγείας για τους εργαζομένους ΔΕΚΟ και τραπεζών και δύο Ταμείων Πρόνοιας, τα οποία θα χορηγούν το εφάπαξ.

Η πρώτη φάση των ενοποιήσεων προβλέπει τη διοικητική ενοποίηση με διατήρηση των καταστατικών διατάξεων (όρια ηλικίας και συντάξεις). Η δεύτερη φάση -που αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2008- προβλέπει νέους κανονισμούς παροχών, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για εξίσωση προς τα κάτω των δικαιωμάτων. Με βάση το σχέδιο, τα κύρια ταμεία θα είναι πέντε: Δημοσίου (δηλαδή θα δημιουργηθεί νέος φορέας), ΙΚΑ (στο οποίο θα πάνε 7 ταμεία και 2 κλάδοι ασθενείας), Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (όπου θα πάνε 2 κλάδοι σύνταξης), ΟΓΑ και επιστημόνων. Ενδεικτικό του αλαλούμ είναι το ότι σε κάποια από τα Ταμεία κύριας ασφάλισης θα «πάνε» και οι παροχές επικουρικής ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας.

Παράλληλα, το υπουργείο θα ανακοινώσει κάποια... δώρα για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ώστε να διασπάσει το μέτωπο των αντιδράσεων. Ετσι προωθείται η καθιέρωση επικουρικής σύνταξης στον ΟΑΕΕ, καθώς σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μόνο κύρια σύνταξη (με εξαίρεση τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς). Μια τέτοια κίνηση έχει ως στόχο να πείσει την κοινή γνώμη πως η κυβέρνηση χτυπά μόνο τα ρετιρέ και ενισχύει τις «αδικημένες» ομάδες των ασφαλισμένων.
Οσον αφορά τον κλάδο υγείας θα υπάρξει ένας νέος φορέας, για τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τέλος, δύο θα είναι οι βασικοί φορείς που θα χορηγούν το εφάπαξ. Το ένα Ταμείο θα καλύπτει τους δημοσίους, αλλά και τους εργαζομένους σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ (συνολικά 7 τμεία). Ο δεύτερος φορέας θα καλύπτει όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα εμποροϋπαλλήλους, εργαζομένους στα τσιμέντα, ξενοδοχοϋπαλλήλους, εργαζομένους φαρμακευτικών υπηρεσιών.

Επικουρικά
Στην επικουρική σύνταξη δημιουργούνται: ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (στο ΕΤΕΑΜ θα ενταχθούν άλλοι 4 φορείς), ταμείο εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (4 φορείς), Ταμείο επικουρικής ασφάλισης τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (6 φορείς επικουρικής σύνταξης και 6 πρόνοιας), Ταμείο επικουρικής ασφάλισης υπαλλήλων Δημοσίου, ΝΠΔΔ και δήμων (το ΤΕΑΔΥ και άλλοι 5 φορείς), Ταμείο επικουρικής ασφάλισης απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (3 επικουρικοί φορείς, 4 πρόνοιας και ένας κλάδος υγείας), Ταμείο επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας απασχολουμένων στις Ενοπλες Δυνάμεις (3 φορείς επικουρικής σύνταξης, 7 πρόνοιας και ένας κλάδος υγείας) και το ΕΤΑΤ.

Πηγή Ημερησία