Δυσκολίες για την επιβολή του ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Ιανουάριος 2008
Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το νέο καθεστώς δεν τέθηκε σε εφαρμογή από τις 15 Ιανουαρίου, όπως προέβλεπε αρχικά το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και νέα παράταση, αφού τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όσο και οι πρατηριούχοι καυσίμων είναι ανέτοιμοι να το εφαρμόσουν. Taxheaven.gr

Δυσκολίες για την επιβολή του ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο

 
Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το νέο καθεστώς δεν τέθηκε σε εφαρμογή από τις 15 Ιανουαρίου, όπως προέβλεπε αρχικά το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και νέα παράταση, αφού τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όσο και οι πρατηριούχοι καυσίμων είναι ανέτοιμοι να το εφαρμόσουν.

Από τον περασμένο Οκτώβριο που «ναυάγησε» το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε οι καταναλωτές να εισπράττουν από τις τράπεζες τη διαφορά μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, έχει δώσει εντολή να βρουν λύση για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από τις πρώτες ημέρες του 2008.

Όμως, μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν έχει ετοιμάσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις με βάση τις οποίες θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κυρίως η διαδικασία για την επιστροφή στους πρατηριούχους της διαφοράς του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που προορίζεται για θέρμανση. Οι βενζινοπώλες θα αγοράζουν πετρέλαιο με τον ενιαίο φόρο 293 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αλλά θα το πωλούν στα νοικοκυριά με τον μειωμένο φόρο 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Επιστροφή
Οι πρατηριούχοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο η επιστροφή του επιπλέον ποσού που θα καταβάλουν (δηλαδή τα 272 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) να γίνεται σε διάστημα λίγων ημερών, κάτι για το οποίο το υπουργείο δεν έχει δεσμευτεί. Ακόμη, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων δεν έχουν προετοιμαστεί για εγκατάσταση ειδικών πληροφοριακών συστημάτων, αλλαγή εντύπων κ.λπ. Επίσης, δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία του ηλεκτρονικού προγράμματος παρακολούθησης του πετρελαίου που κατευθύνεται στα νοικοκυριά.

Το νέο πρόγραμμα θα «στηθεί» από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία και θα βασιστεί στην καταγραφή των αγορών και των πωλήσεων του πετρελαίου στα νοικοκυριά.Βάση του προγράμματος αυτού θα αποτελέσει το αρχείο της ΔΕΠΑ, με το οποίο το υπουργείο θα γνωρίζει τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου και το ηλεκτρονικό αρχείο καταναλωτών της ΔΕΗ, δεδομένου ότι ο σχετικός κωδικός λογαριασμού θα δίνεται κατά την αγορά οποιασδήποτε ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης.

Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αν ο τελικός αποδέκτης-καταναλωτής της αγοραζόμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης είναι κατοικία. Παράλληλα, θα μπορούν να ελέγξουν αν το οίκημα αυτό είναι κατοικήσιμο ή κενό, αν η καταναλούμενη ποσότητα δικαιολογείται από την επιφάνεια του κτίσματος και τη γεωγραφική περιοχή.

Μομφές
Πάντως, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς καταδεικνύει, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο, το οποίο φθάνει ετησίως σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονικό αρχείο

Το νέο πρόγραμμα «θα στηθεί» από την ΓΓΠΣσε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία και θα βασιστεί στην καταγραφή των αγορών και των πωλήσεων του πετρελαίου στα νοικοκυριά.



Βάση του προγράμματος αυτού θα αποτελέσει το αρχείο της ΔΕΠΑ, με το οποίο το υπουργείο θα γνωρίζει τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου και το ηλεκτρονικό αρχείο καταναλωτών της ΔΕΗ, δεδομένου ότι ο σχετικός κωδικός λογαριασμού θα δίνεται κατά την αγορά οποιασδήποτε ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης.


Το νέο σύστημα

Εξομοίωση των φόρων
Το νέο σύστημα προβλέπει εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης στα 293 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Η διαφορά των 272 ευρώ
Με τον ενιαίο φόρο θα αγοράζουν το πετρέλαιο οι έμποροι από τα διυλιστήρια, αλλά θα πωλούν στα νοικοκυριά με τον μειωμένο φόρο, στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Τη διαφορά των 272 ευρώ θα την εισπράττει ο πρατηριούχος από το Δημόσιο, με την υποβολή ειδικών καταστάσεων με τα στοιχεία των καταναλωτών από τους πρατηριούχους στην εφορία.

Κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής
Μοναδική υποχρέωση των καταναλωτών (του διαχειριστή σε πολυκατοικία) είναι να δίνουν στον πρατηριούχο τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Πηγή Ημερησία