Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πάνω από 25 εκατομμύρια ακίνητα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

17 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Αγωνα δρόμου διεξάγουν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων προκειμένου να καταγραφούν το συντομότερο δυνατό όλα τα ακίνητα στο περιουσιολόγιο, η εφαρμογή του οποίου ταυτίζεται με την επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων.
Πάνω από 25 εκατομμύρια ακίνητα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Αγωνα δρόμου διεξάγουν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων προκειμένου να καταγραφούν το συντομότερο δυνατό όλα τα ακίνητα στο περιουσιολόγιο, η εφαρμογή του οποίου ταυτίζεται με την επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων.

Χθες οι εργαζόμενοι της ΓΓΠΣ, στην εκδήλωση που οργάνωσαν για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ανέφεραν στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ότι θα αυξήσουν εάν χρειαστεί τις ώρες εργασίας τους με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα το περιουσιολόγιο.

Φοροδιαφυγή

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε ότι με τη συμβολή των εργαζομένων αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων τονίζοντας ότι: «Με το έργο σας έχετε διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και έχετε ενισχύσει τη φορολογική δικαιοσύνη».

Στο ηλεκτρονικό αυτό περιουσιολόγιο έχουν ήδη καταχωρισθεί τα στοιχεία των ακινήτων που δήλωσαν στο έντυπο Ε9 του έτους 2005 (υπολείπονται ελάχιστες ακόμα δηλώσεις Ε9) πάνω από 5,5 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα. Απομένει πλέον να «περαστούν» οι μεταβολές που επήλθαν τα έτη 2006-2007 στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δηλώθηκαν το 2005. Οι μεταβολές του έτους 2006 θα ενσωματωθούν έως το τέλος του 2007. Θα απομένουν μόνο οι μεταβολές του 2007, οι οποίες θα καταγραφούν με το έντυπο Ε9 που θα υποβληθεί τον Μάρτιο του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ηλεκτρονικό αρχείο ακινήτων θα περιλαμβάνει πάνω από 25 εκατομμύρια ακίνητα που έχουν δηλώσει από το 2005 και μέχρι σήμερα περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Το περιουσιολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα και η φορολογητέα αξία τους, αναμένεται να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο της Εφορίας, αφού με βάση αυτό:

1. Θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται όλες οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές).

2. Θα προσδιορίζεται, σε δεύτερη φάση, η φορολογητέα αξία των ακινήτων (κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων).

3. Θα εντοπίζεται και θα ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση όσων χρωστούν στο Δημόσιο.

Εντυπο Ε9

Με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα καταργηθεί η υποβολή της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων - ειδικό έντυπο Ε9 που συνυποβάλλεται με την ετήσια φορολογική δήλωση. Οι μεταβολές στα περιουσιακά δικαιώματα θα γίνονται αυτόματα μέσω του Taxis, ενώ θα μειωθούν και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Κατά τις μεταβιβάσεις ο μοναδικός κωδικός που θα έχει κάθε ακίνητο θα συσχετίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πωλητή και του αγοραστή, προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ενημέρωση του ηλεκτρονικού.

Ακόμη, οι φορολογούμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση.

Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης