Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης από τη Wikipedia

17 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σε λειτουργία τέθηκε αυτή την εβδομάδα η δοκιμαστική έκδοση της Wikia Search (www.wikia.com), της νέας μηχανής αναζήτησης στο Internet από τον δημιουργό της έγκυρης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, Τζίμι Ουέλς.
Πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης από τη Wikipedia


Σε λειτουργία τέθηκε αυτή την εβδομάδα η δοκιμαστική έκδοση της Wikia Search (www.wikia.com), της νέας μηχανής αναζήτησης στο Internet από τον δημιουργό της έγκυρης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, Τζίμι Ουέλς. Η νέα μηχανή αναζήτησης φιλοδοξεί να φέρει νέα πνοή στον τρόπο με τον οποίο ταξινομούνται οι αναζητήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο, στηριζόμενη στον συμμετοχικό χαρακτήρα που διέπει και τη λειτουργία της Wikipedia, βάσει του οποίου οι χρήστες μπορούν να παρεμβαίνουν, να τροποποιούν και να βελτιώνουν το υφιστάμενο περιεχόμενο. Βασική επιδίωξη της Wikia Search, σύμφωνα με τον δημιουργό της, είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια για τους χρήστες καθώς πλέον θα μπορούν να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους.

Η νέα υπηρεσία θα ταξινομεί τα αποτελέσματα των αναζητήσεων με βάση έναν απλό αλγόριθμο, ενώ από την πλευρά τους και οι χρήστες θα ενθαρρύνονται να ταξινομούν τα αποτελέσματα ανάλογα με τη συνάφεια και την αξιοπιστία τους.

Παράλληλα, θα λειτουργεί ειδικός μηχανισμός ο οποίος θα μπλοκάρει ή θα απομακρύνει από το σύστημα όσους επιχειρούν να «προωθήσουν» τις δικές τους ιστοσελίδες, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αλλοιώσουν τα τελικά αποτελέσματα. Στην κατεύθυνση αυτή, η πολιτική της Wikia θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή, ιδίως μετά τις μη θεμιτές παρεμβάσεις που έχουν κατά καιρούς παρατηρηθεί στο περιεχόμενο της Wikipedia, προβλέποντας ακόμη και την απομάκρυνση του περιεχομένου που προωθούν οι «παραβάτες». Ο Ουέλς επισημαίνει ότι το νέο εγχείρημα δεν αποτελεί μόνο μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά μία μεγάλη πρόκληση.

Σημαντικά ερωτηματικά
Οπως τονίζει, σε μία εποχή όπου οι χρήστες του Internet εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις μηχανές αναζήτησης, η κυριαρχία εταιρειών στον τομέα αυτό, όπως οι Google, Yahoo και Microsoft, εγείρει σημαντικά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται και ταξινομούνται τα αποτελέσματα των διαδικτυακών αναζητήσεων. «Πιστεύω ότι δεν είναι υγιές για τους πολίτες όλου του κόσμου όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών να ελέγχεται από έναν τόσο μικρό αριθμό παιχτών και μάλιστα πίσω από κλειστές πόρτες», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν είναι σωστό «να μην έχουμε καμία δυνατότητα να επηρεάσουμε αυτή τη διαδικασία».

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η νέα μηχανή αναζήτησης δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμη αντίπαλο δέος απέναντι στη μηχανή αναζήτησης της Google, που κυριαρχεί στην αγορά, αλλά να προσφέρει «ποιότητα υπηρεσιών αντίστοιχη της Google». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πρόσφατα η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία της δικής της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας με την ονομασία «Κnol».

Σε αντίθεση με την Wikipedia, η οποία διοικείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikimedia Foundation, η Wikia σκοπεύει να αντλήσει διαφημιστικά έσοδα από τη νέα υπηρεσία. Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 10 εκατ. προέρχονται από την Amazon.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης