Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ισολογισμοί με ν/σ σε ΟΤΑ - νοσοκομεία

16 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Nομοσχέδιο για τους όρους κατάρτισης των ισολογισμών και προϋπολογισμών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμη να το καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος των ρυθμίσεων που θα προωθηθούν είναι να εναρμονιστούν οι κανόνες σύνταξης των ισολογισμών με τα διεθνή δεδομένα, καθώς σημαντικό κομμάτι του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμμετέχει σημαντικά στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Ισολογισμοί με ν/σ σε ΟΤΑ - νοσοκομεία

Nομοσχέδιο για τους όρους κατάρτισης των ισολογισμών και προϋπολογισμών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμη να το καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος των ρυθμίσεων που θα προωθηθούν είναι να εναρμονιστούν οι κανόνες σύνταξης των ισολογισμών με τα διεθνή δεδομένα, καθώς σημαντικό κομμάτι του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμμετέχει σημαντικά στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Στη Βουλή, όπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, βουλευτές του επισήμαναν ότι παρά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία και τα Προεδρικά Διατάγματα, υπάρχουν ακόμη νοσοκομεία που δεν έχουν να παρουσιάσουν ισολογισμούς. «Είναι γεγονός ότι η νομοθεσία αλλά και τα Προεδρικά Διατάγματα υπάρχουν. Το ζήτημα όμως είναι οι ισολογισμοί που καταρτίζονται να είναι σύμφωνοι με τους διεθνείς κανόνες», είπε ο κ. Αλογοσκούφης και υπογράμμισε ότι «απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε τους κανόνες και για τη διαρκή παρακολούθηση των προϋπολογισμών που καταρτίζονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την υλοποίησή τους».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το θέμα είναι σημαντικό, ιδίως για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ που επηρεάζουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι εξάλλου έτοιμη να καταθέσει και το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, για την οποία ο υπουργός παραδέχθηκε ότι έχει καθυστερήσει, αυτό όμως, όπως είπε, συνέβη διότι η διαδικασία αποδείχθηκε πιο δύσκολη από όσο η κυβέρνηση ανέμενε.

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ο υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι διεθνείς εξελίξεις να οδηγήσουν σε νέες ανατιμητικές τάσεις την αγορά. «Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι θωρακισμένη απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη διεθνή συγκυρία που πάντως θα είναι περιορισμένες. Δεν θα είναι ίσως τόσο περιορισμένες όμως στις τιμές στην αγορά», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης και έκανε γνωστό ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέτρα κατά της ακρίβειας. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει απόκλιση τιμών παραγωγών και τιμών καταναλωτή, μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει σε άλλες χώρες και γι΄ αυτό το ΥΠΑΝ καταβάλλει προσπάθειες να την περιορίσει. Το σημαντικό πρόβλημα όμως, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η συνεχόμενη αύξηση των τιμών. «Θα πρέπει να προσέξουμε να μην οδηγηθούμε σε πληθωριστικό κύκλο που να οδηγήσει σε φαλκίδευση των πραγματικών αποδοχών», είπε ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν ανησυχεί ότι θα αναγκαστεί από τη διεθνή συγκυρία να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2008, διότι «η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει γερές βάσεις χάρη και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται με συνέπεια».

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης