Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εκτοξεύτηκε στο 1,49 το ευρώ

16 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στα ύψη εκτοξεύτηκε το ευρώ που ξεπέρασε τα 1,49 δολάρια, μια ανάσα από το προηγούμενο ρεκόρ, και απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Εκτοξεύτηκε στο 1,49 το ευρώ - Η Γαλλία πιέζει για μείωση των επιτοκίων του ευρώ

 Στα ύψη εκτοξεύτηκε το ευρώ που ξεπέρασε τα 1,49 δολάρια, μια ανάσα από το προηγούμενο ρεκόρ, και απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η κούρσα οφείλεται στις αγορές ευρώ από παίκτες στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει στις 30 Ιανουαρίου τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε δολάρια. Το ράλι του ευρώ ρίχνει λάδι στη φωτιά της διαμάχης που υποβόσκει μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η τελευταία- και απειλεί να διχάσει τις χώρες της ευρωζώνης.

Γαλλία- Γερμανία
Το Παρίσι θα ήθελε μείωση των επιτοκίων για να υποχωρήσει το ευρώ και να τονωθεί η ανάπτυξη- υπονομεύοντας ουσιαστικά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ που θέτει ως βασικό στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Σύμφωνα με φήμες η Γαλλία, που ετοιμάζεται να αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο την προεδρία του συμβουλίου της Ε.Ε., δεν αποκλείεται να βάλει στην ατζέντα έκτακτης οικονομικής συνόδου το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, αναγκάζοντας τη Γερμανία να παρέμβει για μια ακόμη φορά υπέρ της τράπεζας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Τόμας Στεγκ είπε ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ «δεν μπορεί να θιγεί».
Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jean Ρierre Jouyet το περασμένο Σάββατο ανέφερε ξεκάθαρα ότι η ευρωζώνη «δεν μπορεί να ζήσει με ένα ευρώ σε τόσο υψηλά επίπεδα» έναντι των τριών άλλων βασικών νομισμάτων, εννοώντας το αμερικανικό δολάριο, τη βρετανική στερλίνα και το ιαπωνικό γεν. Έκκληση να ληφθούν μέτρα για να ανακοπεί η άνοδος του ευρώ είχε πραγματοποιήσει στις αρχές του μήνα και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde, ενώ αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε το Σάββατο και το Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

Το επιτόκιο δολαρίου
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από τη Fed (4,25% σήμερα) τότε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια θα υποχωρήσει στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα από το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα από την ΕΚΤ σε 4%. Επενδυτικοί οίκοι όπως η Deutsche Βank κάνουν πλέον λόγο για κούρσα του ενιαίου νομίσματος στα 1,55 δολάρια μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που- εμμέσως πλην σαφώς- πιέζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει κι εκείνη σε μείωση των επιτοκίων ώστε να ανακοπεί η κούρσα του ευρώ. Καταφύγιο αναζήτησαν οι επενδυτές και στον χρυσό που έφτασε χθες σε νέα ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας τα 905 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης