Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα 14 καίρια σημεία που κρίνουν την αποδοχή του ασφαλιστικού

14 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Η αναζήτηση της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης είναι ο στόχος της κυβέρνησης για την προώθηση των επικείμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό. Τις βασικές θέσεις του σχεδίου νόμου θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Τα 14 καίρια σημεία που κρίνουν την αποδοχή του ασφαλιστικού

Η αναζήτηση της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης είναι ο στόχος της κυβέρνησης για την προώθηση των επικείμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό. Τις βασικές θέσεις του σχεδίου νόμου θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου που έχει ξεκινήσει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με τους κοινωνικούς εταίρους. Η προσέγγιση ξανά των συνδικάτων είναι το κύριο μέλημα της υπουργού Απασχόλησης και ο ρόλος της αναμένεται καθοριστικός για τη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών. Γνώμονας της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό να γίνουν με ήπιο τρόπο, τηρώντας τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως διαβεβαιώνει η κ. Πετραλιά.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, η υπουργός θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις και σε θέματα όπως η συνέχιση της χρηματοδότησης του συστήματος αλλά και της κάλυψης των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε 14 καίρια σημεία, από τα οποία θα κριθεί η αποδοχή ή όχι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εργαζόμενες μητέρες, για τις αγρότισσες, για την παράταση του εργασιακού βίου, για τον θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αλλά και για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο νόμος «Πάλλη - Πετραλιά» δεν αποκλείεται να ψηφιστεί κοντά στο Πάσχα. Αφετηρία των όποιων αλλαγών θα είναι το 2013 ή το 2017 που ολοκληρώνεται η τμηματική εφαρμογή του νόμου Ρέππα.

Να σημειωθεί ότι η κ. Πετραλιά θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Σύμφωνα με το πρόγραμμά της, αύριο θα έχει συνάντηση με τις γυναίκες του ελληνικού Kοινοβουλίου προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των γυναικών. Συγκεκριμένα, η υπουργός θα ζητήσει από τις βουλευτίνες όλων των κομμάτων να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και την ενίσχυση της μητρότητας. Παράλληλα, την Τρίτη θα συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ και την Τετάρτη με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Τα 14 καίρια σημεία στα οποία επικεντρώνεται η κυβέρνηση

1. Ενοποιήσεις ταμείων: Αντί των πέντε ταμείων που είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Απασχόλησης B. Μαγγίνας, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να καταλήξει σε έξι ή επτά ταμεία. Η κ. Πετραλιά τάσσεται υπέρ των ενοποιήσεων, αλλά με ενοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και των κλάδων υγείας των μισθωτών και την ένταξή τους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (για την κύρια σύνταξη) και στο ΕΤΕΑΜ (για την επικουρική) χωρίς να αλλάζουν οι καταστατικές διατάξεις που ισχύουν για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και με κάλυψη του σχετικού κόστους ώστε να μην επιβαρύνεται το ΙΚΑ. Μερική υποχώρηση θα γίνει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υπό συγχώνευση ταμείων των άλλων κατηγοριών ασφαλισμένων (επιστημόνων, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων) με τις οργανώσεις των οποίων η κ. Φ. Πάλλη - Πετραλιά θα έχει νέες συναντήσεις. Η φιλοσοφία των αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να γίνει εξίσωση προς τα πάνω χωρίς να θιγούν τα υγιή ταμεία.

2. Βαρέα και Aνθυγιεινά Eπαγγέλματα: Επανεξέταση της λίστας, στα οποία υπάγονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι δεν θα θιγούν οι σημερινοί εργαζόμενοι. Η ΓΣΕΕ διεκδικεί να ενταχθούν άλλες 220 νέες ειδικότητες στον θεσμό των ΒΑΕ. Να σημειωθεί ότι στον τομέα αυτό η κ. Πετραλιά έχει ήδη δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής, όταν ανακοίνωσε την ένταξη χιλιάδων υπαλλήλων των OTA (κυρίως στον τομέα καθαριότητας) στο καθεστώς των BAE. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα το ίδιο θα γίνει και για τους περίπου 60.000 νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων.

3. Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων: Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του 2017 ή το 2018 να υπάρχουν κοινά όρια για άντρες και γυναίκες ασφαλισμένους. Ως «αντίβαρο» παρέχει αύξηση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τις μητέρες με ανώτατο όριο τα πέντε χρόνια σε όλα τα ταμεία.

4. Δεν θα αλλάξει η 37ετία που εφαρμόζεται σήμερα χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

5. Εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου από τα 65 στα 68 με μπόνους στη σύνταξη.

6. Δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατευθύνεται το 10% των κοινωνικών πόρων, των υπέρ τρίτων φόρων και των έμμεσων εργοδοτικών εισφορών. Λογαριασμό στον οποίο θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος ως συνόλου, όπως είπε η υπουργός Απασχόλησης.

7. Χορήγηση άδειας στις μητέρες με καταβολή ενός ποσοστού του μισθού τον οποίο λάμβαναν πριν από τη γέννα, ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται παράλληλα με τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, η καθιέρωση άδειας ενός χρόνου στις μητέρες με αποδοχές της τάξης των περίπου 700 ευρώ τον μήνα, σε συνδυασμό με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις καλύψουν για το συγκεκριμένο διάστημα τη θέση με άλλο εργαζόμενο.

8. Αύξηση του πλασματικού χρόνου για τις μητέρες από τρία χρόνια που είναι σήμερα στα έξι.

9. Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες: Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στις αγρότισσες από 65 που είναι σήμερα στο 60ό έτος ηλικίας μελετά η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι ήδη ξεκίνησε η «κοστολόγηση» στον ΟΓΑ της πρότασης αυτής.

10. Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης: Η αύξηση της χρηματοδότησης για την κοινωνική ασφάλιση όχι μόνο με τη σταδιακή (σε βάθος 20ετίας) απόδοση των οφειλών του Δημοσίου προς τα ταμεία (που ζητούν τα συνδικάτα), αλλά και με τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (όπως αυστηρότερα μέτρα) και των δαπανών υγείας καθώς και με τη σύμπραξη των ταμείων στη διαχείριση της περιουσίας τους (μέσω κοινών αμοιβαίων κεφαλαίων, κατά τα πρότυπα της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ).

11. Οι αλλαγές μελετάται να ισχύσουν από την 1.1.2013 ή σταδιακά μέχρι το 2017.

12. Εφαρμογή αναλογικής σύνταξης που ίσχυε μέχρι 31.12.2007 για όσους έχουν 3.500 ένσημα και έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Σκέψη της κυβέρνησης είναι να παγιωθεί η ρύθμιση αυτή και να μην δοθεί απλώς μία παράταση.

13. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που θα ενταχθούν στο ΙΚΑ. Αυτό να σημειωθεί προβλέπεται από τον νόμο Ρέππα.

14. Επαναφορά της ρύθμισης για τα οικοδομικά ένσημα: Σκέψη της κ. Πετραλιά είναι να καταβάλλουν οι εργοδότες ολόκληρο το ένσημο στους οικοδόμους.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης