Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παρατείνεται έως 31 Μαρτίου η υποβολή των εντύπων Ε9

13 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Μέχρι τις 31 Μαρτίου παράτεινε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", το υπουργείο Οικονομικών την αρχική προθεσμία που έληγε στις 25 Φεβρουαρίου για την υποβολή του Ε9 από τους φορολογούμενους που είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους το 2007, ενώ ως την ίδια ημερομηνία μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη που έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην πληρώσουν φόρο κατοχής για ανύπαρκτα ακίνητα.
Παρατείνεται έως 31 Μαρτίου η υποβολή των εντύπων Ε9

Μέχρι τις 31 Μαρτίου παράτεινε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  "Ημερησία", το υπουργείο Οικονομικών την αρχική προθεσμία που έληγε στις 25 Φεβρουαρίου για την υποβολή του Ε9 από τους φορολογούμενους που είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους το 2007, ενώ ως την ίδια ημερομηνία μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη που έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην πληρώσουν φόρο κατοχής για ανύπαρκτα ακίνητα.


Η υποβολή των εντύπων Ε9 αναμένεται να προκαλέσει χάος σε εφορίες και λογιστικά γραφεία καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει αν το Ε9 για τις μεταβολές του 2007 καθώς και διόρθωση λαθών προηγουμένων ετών θα μπορούν να υποβληθούν ταχυδρομικά ή μέσω του διαδικτύου. Δεν έχει επίσης αποσαφηνιστεί εάν το έντυπο Ε9 θα ταχυδρομηθεί στους υπόχρεους από το ΚΕΠΥΟ ή αν θα πρέπει οι ίδιοι να το αναζητήσουν από τις Δ.Ο.Υ.

Λάθη
Από την επεξεργασία που έχει γίνει στα έντυπα Ε9 που υποβλήθηκαν από το 2005 και μετά, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτει ότι υπάρχουν λάθη στη περιγραφή της ακίνητης περιουσίας των υπόχρεων, που αν δεν διορθωθούν θα κοστίσουν στους υπόχρεους μεγαλύτερα ποσά φόρου κατοχής από αυτά που αναλογούν στην πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Τα κυριότερα λάθη που έχουν εντοπιστεί και πρέπει να διορθωθούν για να μην υποχρεωθούν οι υπόχρεοι σε μεγαλύτερο φόρο είναι:

Η δήλωση αγροτεμαχίου στον πρώτο πίνακα του εντύπου Ε9 στον οποίο δηλώνονται μόνο κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντί να δηλωθούν στο δεύτερο πίνακα που δηλώνονται τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια και λοιπά γήπεδα που απαλλάσσονται από τον φόρο κατοχής.

Αν για παράδειγμα κάποιος που έχει ένα αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου π.χ. στην Ανθούσα, το έχει δηλώσει ως οικόπεδο στον πίνακα 1 του Ε9 αντί στον πίνακα 2 θα πρέπει να σπεύσει να υποβάλει διορθωτικό Ε9 διαφορετικά θα πληρώσει φόρο κατοχής που μπορεί να φθάσει και τα 4.000 ευρώ (1 ευρώ ανά τ.μ).

Η δήλωση στο Ε9 εκτός από το διαμέρισμα και των χιλιοστών του οικοπέδου που αναλογούν στο διαμέρισμα.

Σ αυτή την περίπτωση η Εφορία θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος εκτός από το διαμέρισμα είναι και συνιδιοκτήτης σε ένα οικόπεδο και θα τον φορολογήσει για 2 ακίνητα και όχι μόνο για το διαμέρισμα στην αξία του οποίου είναι ενσωματωμένη και η αξία των χιλιοστών του οικοπέδου που αναλογούν στο διαμέρισμα για την οποία θα φορολογηθεί ξεχωριστά αν δεν υποβληθεί διορθωτικό Ε9.

Διορθωτικό Ε9 πρέπει να υποβληθεί και στην περίπτωση που κατά την αρχική δήλωση του ακινήτου έχει δηλωθεί λανθασμένο έτος κατασκευής ενός ακινήτου, που επηρεάζει τον χρόνο παλαιότητας άρα και την αξία του ακινήτου που θα υποβληθεί σε φόρο.

Σε πολλές περιπτώσεις ως έτος κατασκευής του ακινήτου έχει δηλωθεί ο χρόνος απόκτησής του από τον υπόχρεο ή ο χρόνος που πρωτοκατοικήθηκε αντί του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας που είναι το σωστό.

Οσοι έχουν κάνει αυτό το λάθος και εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν στην κατοχή τους νεότερα ακίνητα σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία θα πρέπει να υποβάλουν διορθωτικό Ε9 με την πραγματική ηλικία του ακινήτου.

Ένα ακόμα λάθος μπορούν να έχουν κάνει οι υπόχρεοι στον τρόπο δήλωσης των βοηθητικών χώρων (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) που σε πολλές περιπτώσεις έχουν δηλωθεί ως ξεχωριστές ιδιοκτησίες.

Ως ξεχωριστές ιδιοκτησίες δηλώνονται μόνο βοηθητικοί χώροι, θέσεις στάθμευσης κ.λπ., που στα συμβόλαια ή την οριζόντια ιδιοκτησία έχουν δικά τους χιλιοστά οικοπέδου.

Αν λοιπόν έχουν δηλωθεί βοηθητικοί χώροι στους οποίους δεν αντιστοιχούν χιλιοστά οικοπέδου αλλά αποτελούν παρακολουθήματα του κυρίου κτίσματος θα πρέπει να υποβληθεί διορθωτικό Ε9 για να μην φορολογηθούν ως ξεχωριστά ακίνητα.

Λάθος μπορεί να έχει δηλωθεί και ένα ακίνητο στο οποίο ο υπόχρεος δεν έχει πλήρη κυριότητα αλλά έχει μόνο την επικαρπία ή μόνο την ψιλή κυριότητα και το έχει δηλώσει ότι του ανήκει εξ ολοκλήρου. Και σ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβληθεί διορθωτικό έντυπο Ε9 καθώς ο φόρος στις περιπτώσεις συγκυριότητας επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή.

Προσοχή στην περίπτωση αυτή πρέπει να επιδειχτεί και στην ορθή αναγραφή της ηλικίας του επικαρπωτή από την οποία και εξαρτάται το πώς θα επιμεριστεί η αξία της πλήρους κυριότητας σε αξία ψιλής κυριότητας και αξία επικαρπίας που θα υποβληθούν σε φόρο.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης