Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφίστηκε η σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

10 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η τροπολογία για την προστασία των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας από φαινόμενα επιθετικής εξαγοράς.
Ψηφίστηκε η σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η τροπολογία για την προστασία των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας από φαινόμενα επιθετικής εξαγοράς.

Η συμπερίληψη της εν λόγω τροπολογίας, αποτέλεσε και την αφορμή για την καταψήφισή του νομοσχεδίου επί της αρχής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, παρ ότι ο εισηγητής του Στάθης Κουτμερίδης, είχε ανακοινώσει χθες, κατά την έναρξη της συζήτησης, ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ, στην επιχειρηματολογία του, προσέθεσε και ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου τις οποίες θεώρησε «φωτογραφικές» (άρθρο 7 για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.), όπως επίσης και για τη μεταχείριση των τριτέκνων, στους οποίους, χορηγείται μεν το πολυτεκνικό επίδομα, αλλά χωρίς να μετατρέπεται σε ισόβια σύνταξη και χωρίς να εξομοιώνονται οι τρίτεκνοι με τους πολυτέκνους, κατά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Για τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, οι εν λόγω ενστάσεις επιστρατεύτηκαν προκειμένου να καλυφθεί η παλινωδία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της επί της αρχής υπερψήφισης.

Τελικά, η μείζων αντιπολίτευση υπερψήφισε τις διατάξεις για την σύσταση του Ταμείου και καταψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα.

Το ΚΚΕ εξ άλλου, υπερψήφισε το άρθρο 6 για τους τριτέκνους, ενώ επικρίθηκε ότι «αποτελεί αριστερό θεμέλιο της κυβέρνησης» εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο οποίος καταψήφισε όλα τα άρθρα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετά μεγάλο μέρος της σημερινής αντιπαράθεσης, εξαντλήθηκε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι το κείμενο που είχε λάβει εχθές στα χέρια της, δεν συμπεριελάμβανε την τροπολογία για τον ΟΤΕ.

Κι όταν ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν την ίδρυση του Ταμείου, ο Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «νέα αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης», μετά την αρχική στήριξη και την κατοπινή άρνηση.

Ο ίδιος, ωστόσο, αν και προκλήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (Θ. Πάγκαλος) και του ΣΥΡΙΖΑ (¶. Φιλίνη) να διευκρινίσει το περιεχόμενο των διατάξεων του άρθρου 7, ανέφερε «είναι κάποιες ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο».

Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε επίσης την επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ, αντιπροτείνοντας με τη Λούκα Κατσέλη, δική του ρύθμιση, η οποία ωστόσο, δεν συζητήθηκε, καθώς είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτήν,θα πρέπει να αναγνωρίζονται δικαιώματα άσκησης «μεγάλης μειοψηφίας» μονάχα στο 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, καθώς και διατήρηση εκ μέρους του Δημοσίου, του 28% που κατέχει σήμερα.

Εξ άλλου, η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε πως η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της MARFIN, κατέληξε σε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των δύο: «Ο ΟΤΕ και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι χρήματα του μπαμπά σας που τα διαχειρίζεστε όπως θέλετε; Κάνετε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και φέρνετε μία τροπολογία εδώ για να νομιμοποιήσετε αυτά τα οποία έχετε συμφωνήσει;» ανέφερε.

Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Δήμος Κουμπούρης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να αποπροσανατολίσει και να περάσει τη λογική του πτωχοκομείου - ότι τίποτε άλλο δεν γίνεται. Έρχεται με τεχνικά μέσα να μειώσει την φτώχια και να σπείρει αυταπάτες στους εργαζόμενους».

Παρατηρώντας για τα υπόλοιπα κόμματα, ότι «δεν αναφέρονται στις αιτίες της φτώχειας που είναι η ανάπτυξη με όχημα το κεφάλαιο», το ΚΚΕ δέχτηκε τα βέλη του ΛΑΟΣ: Ο ¶δωνις Γεωργιάδης ρώτησε «γιατί στην κομμουνιστική Κίνα οι εργάτες δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα χωρίς δικαίωμα απεργίας για 100 δολάρια το μήνα», αν το ΚΚΕ ήταν μέτοχος της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και - επικαλούμενος δημοσίευμα εφημερίδας - αν η εταιρεία Τυποεκδοτική που ανήκει στο ΚΚΕ, έλαβε 1 εκ. ευρώ προ των δημοτικών εκλογών από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

«Οι συγκεκριμένες προβοκατόρικες, αντικομμουνιστικές, χυδαίες κορώνες του κ. Γεωργιάδη, δεν αξίζουν εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, καμία απολύτως απάντηση» αντείπε ο Δήμος Κουμπούρης.

Για την καθεαυτή σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπενθύμισε ότι είχε συναντήσει την επιδοκιμασία των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού δικαίου και των μελών της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Τα προγράμματα με τα οποία θα εργαστεί το Ταμείο για την ανακούφιση των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, υφίστανται ήδη, καταρτισμένα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, «κοινωνικούς επιστήμονες, τους οποίους χρησιμοποιήσατε εσείς χθες, τους χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα και θα τους χρησιμοποιήσετε κι εσείς αύριο, γιατί είναι συγκεκριμένοι» ανέφερε ο υφυπουργός.

«Έχουμε αναλύσει όλα τα μοντέλα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης και καταπολέμησης της φτώχιας σε όλη την Ευρώπη (σκανδιναβικό, κεντροευρωπαϊκό, αγγλοσαξωνικό, μεσογειακό μοντέλο), τις προτάσεις νόμων, τα τελευταία σχέδια νόμων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πορτογαλικό, ιταλικό, προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά, ώστε προγράμματα αξιοπρεπούς διαβίωσης, να μπορούν να επιχορηγηθούν πλέον από το Ταμείο της Κοινωνικής Συνοχής».

www.kathimerini.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης