Στα 880 δολάρια ο χρυσός

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Ιανουάριος 2008
Στη μέγκενη των κινδύνων της ύφεσης και του υψηλού πληθωρισμού η παγκόσμια οικονομία ωθεί τον χρυσό σε νέα ιστορικά ύψη. Χθες στις διεθνείς αγορές η τιμή του σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ. Στο Λονδίνο, εκτοξεύθηκε έως τα 876,40 δολάρια. Οι κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις διαμόρφωσαν την τιμή κλεισίματος στα 874,90 δολάρια. Ωστόσο, η ξέφρενη κούρσα του χρυσού συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ στο χρηματιστήριο, έχοντας πλησιάσει έως τα 880,10 δολάρια Taxheaven.gr

Στα 880 δολάρια ο χρυσός

Στη μέγκενη των κινδύνων της ύφεσης και του υψηλού πληθωρισμού η παγκόσμια οικονομία ωθεί τον χρυσό σε νέα ιστορικά ύψη. Χθες στις διεθνείς αγορές η τιμή του σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ. Στο Λονδίνο, εκτοξεύθηκε έως τα 876,40 δολάρια. Οι κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις διαμόρφωσαν την τιμή κλεισίματος στα 874,90 δολάρια. Ωστόσο, η ξέφρενη κούρσα του χρυσού συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ στο χρηματιστήριο, έχοντας πλησιάσει έως τα 880,10 δολάρια. Οι τιμές του χρυσού όπως και των άλλων εμπορευμάτων βρίσκονται σε διαρκή ανοδική τροχιά από την Ιη Ιανουαρίου, λόγω των νέων τοποθετήσεων κεφαλαίων σε βάθος χρόνου. Αξιοσημείωτα είναι τα τελευταία στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων και άλλα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχήματα έχουν διοχετεύσει μόνο σε εμπορεύματα πάνω από 100 δισ. δολάρια, την τελευταία πενταετία.

Τα θεμελιώδη δεδομένα δρουν υπέρ του χρυσού, καθώς το υποτιμημένο έναντι του ευρώ δολάριο καθιστά εξαιρετικά ελκυστικές τις τιμές των μετάλλων για τους εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών επενδυτές. Παράλληλα η διαρκής αναρρίχηση του πετρελαίου, ο οποίος διέσπασε ανοδικά το φράγμα των 100 δολαρίων, μετατρέπει τον χρυσό σε ασπίδα προστασίας κατά των πληθωριστικών πιέσεων. Χθες, στο Λονδίνο, η τιμή του αργού brent ενισχυόταν στα 96,47 δολάρια, στις 19.15 ώρα Ελλάδας.

Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία συνεχίζουν να απογοητεύουν. Ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών υποχώρησε 2,6% τον Νοέμβριο, έχοντας αποδυναμωθεί 19,2% σε ετήσια βάση.

Πηγή Express