Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πόσο επηρεάζουν την τσέπη μας ακρίβεια, επιτόκια και φορολογία

7 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σήμα πρόωρου κινδύνου για την ελληνική οικονομία και την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2008 συνιστά η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Το χειρότερο; Αποτελεί, παράλληλα, καμπανάκι για χιλιάδες οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι κινδυνεύουν «να βγουν εκτός» από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους.
Πόσο επηρεάζουν την τσέπη μας ακρίβεια, επιτόκια και φορολογία

Προβλεψεις ειδικών για τις αγορές, τα νομίσματα και την πορεία του πετρελαίου

Σήμα πρόωρου κινδύνου για την ελληνική οικονομία και την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2008 συνιστά η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Το χειρότερο; Αποτελεί, παράλληλα, καμπανάκι για χιλιάδες οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι κινδυνεύουν «να βγουν εκτός» από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους.

Και αυτό, γιατί στο πλαίσιο μιας οικονομίας, όπως η ελληνική, η οποία ενεργειακά είναι 100% εξαρτημένη από τον «μαύρο χρυσό», η ανατίμησή του οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε: α) Νέο κύκλο ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα που βρίσκονται τοποθετημένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ηδη, η τάση αυτή ξεκίνησε να διαμορφώνεται από το 2007 και συνεχίζεται ακάθεκτη και φέτος. β) Νέα άνοδο στις τιμές των υγρών καυσίμων στη λιανική και παράλληλα σε αύξηση -αργά ή γρήγορα- των τιμολογίων που έχουν κάποια, άμεση ή έμμεση, σχέση με θέματα ενέργειας. γ) Οριστικό ή προσωρινό (ο χρόνος θα το δείξει) τέλος της εποχής του φθηνού τραπεζικού χρήματος. Οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων προειδοποιούσαν από το τέλος του 2007 ότι οι εποχές των χαμηλών επιτοκίων πέρασαν και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουν την «απειλή» τους. δ) Αύξηση των φορολογικών βαρών για την τσέπη του μέσου Ελληνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου, φέτος, είναι να συγκεντρώσει τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ έσοδα. Ο βαθμός δυσκολίας γίνεται αυτομάτως μεγαλύτερος, αν συνυπολογισθεί ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να διευθετηθούν, να λυθούν ή να αποφευχθούν εν μέσω συνθηκών παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η τελευταία ξεκίνησε με τη «φούσκα» των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς δεν περιορίσθηκε σε αυτήν. Με το πετρέλαιο να προβλέπεται ότι σύντομα θα φλερτάρει ακόμα και τα επίπεδα των 110 δολαρίων το βαρέλι, το αμερικανικό νόμισμα να κατρακυλάει, σημειώνοντας το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ και τις τιμές των παραδοσιακών επενδυτικών καταφυγίων (π.χ. χρυσός) να εκτοξεύονται στα ύψη, τίποτα δεν προδικάζει σύντομη απεμπλοκή από το σημερινό κακό οικονομικό περιβάλλον.

Πηγή Καθημερινή
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης