Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η αναζήτηση συμμάχου μονόδρομος για τις μικρές ελληνικές τράπεζες

4 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • «Nτόμινο» ανακατατάξεων μεταξύ των μικρών ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επιφέρει η κρίση στις διεθνείς αγορές πιστώσεων και η αύξηση του κόστους χρήματος. Oπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η διεθνής κρίση των τελευταίων μηνών πλήττει, έμμεσα, τους μικρούς του κλάδου, καθώς περιορίζονται δραματικά οι πηγές άντλησης κεφαλαίων και, κατ’ επέκταση, η χρηματοδότηση των εργασιών τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται ...
«Nτόμινο» ανακατατάξεων μεταξύ των μικρών ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επιφέρει η κρίση στις διεθνείς αγορές πιστώσεων και η αύξηση του κόστους χρήματος.

Oπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η διεθνής κρίση των τελευταίων μηνών πλήττει, έμμεσα, τους μικρούς του κλάδου, καθώς περιορίζονται δραματικά οι πηγές άντλησης κεφαλαίων και, κατ’ επέκταση, η χρηματοδότηση των εργασιών τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται πλέον στην αναζήτηση «ισχυρών» στρατηγικών συμμάχων.

Το πρόβλημα προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, με δεδομένο ότι οι μεγάλες σε μέγεθος ελληνικές τράπεζες αλλάζουν ήδη τιμολογιακή πολιτική, αυξάνουν τα επιτόκιά τους και επισημαίνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «η εποχή των χαμηλών επιτοκίων και των αρνητικών για την κερδοφορία τους προσφορών είναι πλέον παρελθόν».

Το συγκριτικό πλεονέκτημα –έως σήμερα– των μικρών τραπεζών έναντι των μεγαλύτερων ήταν η δυνατότητα να ασκούν ελκυστική τιμολογιακή πολιτική, προσφέροντας δάνεια με χαμηλά επιτόκια για τα πρώτα έτη, πιστωτικές κάρτες με μηδενικό επιτόκιο για τους πρώτους μήνες και ελκυστικά προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου.

Ωστόσο, η κρίση που ενέσκυψε στις διεθνείς αγορές και το ακριβό χρήμα δυσχεραίνει την κατάστασή τους και, σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, οι αμυντικοί μηχανισμοί των διοικήσεών τους είναι πλέον περιορισμένοι. «Η αναζήτηση συμμάχου αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον των μικρών ελληνικών τραπεζών», τονίζουν τα ίδια στελέχη και προσθέτουν ότι «η συντηρητική πολιτική ως προς την τιμολόγηση των προϊόντων τους είναι πλέον επιβεβλημένη, με αποτέλεσμα το μέλλον τους να περνά μέσα από τις μεταξύ τους συμμαχίες…». Eντονη φημολογία, που ωστόσο διαψεύδεται και επίσημα από την τράπεζα, θέλει τις τελευταίες ημέρες τη διοίκηση της Aspis Bank να συζητά την έλευση στρατηγικού συμμάχου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ωστόσο, το μέλλον της Aspis Bank εξαρτάται από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο βασικός μέτοχός της Π. Ψωμιάδης, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού του, έτσι ώστε να αυξήσει τη διασπορά της μετοχής και να την κάνει περισσότερο ελκυστική στην περίπτωση που κάποιος ξένος όμιλος θελήσει να αποκτήσει συμμετοχή. Σε αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου βρίσκεται η διοίκηση της Proton Bank, καθώς –όπως έχει ενημερώσει τις Aρχές της κεφαλαιαγοράς– βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους τραπεζικούς ομίλους. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τη διοίκησή της να διεξάγει διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή Bank Hapoalim.

Ξεκάθαρη είναι η στρατηγική των μετόχων της Τράπεζας Αττικής, η οποία αναμένεται –ύστερα από αρκετή καθυστέρηση– να ιδιωτικοποιηθεί στις αρχές του 2008. Ενδιαφέρον για την Tράπεζα Αττικής αναμένεται να επιδείξουν πολλές μικρές ελληνικές και ξένες τράπεζες, καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον ελκυστικά πιστωτικά ιδρύματα, με ισχυρό ατού την πελατειακή βάση του βασικού μετόχου της, του ΤΣΜΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Γενικής Τράπεζας και παρά την ύπαρξη ισχυρού βασικού μετόχου (Societe Generale), τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι συνεχείς ζημίες που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ενδεχομένως να δημιουργούν στο επιτελείο της γαλλικής τράπεζας δεύτερες σκέψεις ως προς τη διατήρηση της επένδυσής της.

Μία ακόμη μικρή ελληνική τράπεζα, η μη εισηγμένη Probank, η οποία διευρύνει συνεχώς το δίκτυο των καταστημάτων της και ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί κατά καιρούς πόλο έλξης φημών ως στόχος εξαγοράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, τέλος, και η επίσης μη εισηγμένη FBBank, η διοίκηση της οποίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χ.Α.

ΠΗΓΗ : ΕΞΠΡΕΣΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης