Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα 5 στοιχήματα για το 2008

2 Ιανουάριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 12 λεπτά
  • Η ορθή εκτέλεση ενός προϋπολογισμού - πρόκριμα για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι αποκρατικοποιήσεις νέας γενιάς και νέας λογικής, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αλλά και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακρίβειας, συνθέτουν τον καμβά των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το νέο έτος.
Τα 5 στοιχήματα για το 2008
Η ορθή εκτέλεση ενός προϋπολογισμού - πρόκριμα για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι αποκρατικοποιήσεις νέας γενιάς και νέας λογικής, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αλλά και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακρίβειας, συνθέτουν τον καμβά των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το νέο έτος.
Αρωγός στην όλη προσπάθεια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος αναμένεται, όχι μόνον το 2008 αλλά και ολόκληρη την επόμενη τριετία, να κινηθεί σταθερά γύρω από το 4%, ποσοστό που συνιστά έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Εάν μάλιστα επαληθευθούν οι προβλέψεις και το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης πράγματι υποστηριχθεί από την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, η ελληνική οικονομία θα βγει πολλαπλά ωφελημένη. Αντιθέτως, εάν στηριχθεί και πάλι στα «έτοιμα» και στην «ουρά» των Κοινοτικών πακέτων πολύ σύντομα θα εκτεθεί με ανεπανόρθωτες αυτήν τη φορά συνέπειες, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει νέα τέτοιου βεληνεκούς επενδυτική ευκαιρία.


Οι επενδύσεις ωστόσο αναμένεται, σύμφωνα με τους στόχους του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να κινηθούν το νέο έτος με υψηλούς ρυθμούς αύξησης, χάρη κυρίως στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου αλλά και στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις συμβάλλουν ουσιαστικότερα στην ανάπτυξη, καθώς πέρυσι για παράδειγμα αυξήθηκαν σε σταθερές τιμές κατά 14,8%. Οι δε εισροές από άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης σημαντικά και ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ έναντι ενός μέσου ετήσιου ποσού της τάξης 1 δισ. δολαρίων καθ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 90.
Οι εξαγωγές αγαθών από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν σε πραγματικούς όρους κατά 11,5%, συμμετέχοντας και αυτές κατά 26,8% στον ρυθμό ανάπτυξης. Η περαιτέρω ενίσχυση όμως της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας παραμένει ζητούμενο, όπως επίσης ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αλλαγή της εικόνας του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Παράγοντες που αναμένεται να ενισχύσουν τις εξαγωγές είναι οι θετικές εξελίξεις στις γειτονικές αγορές, η αύξηση της παραγωγικότητας, η θετική προοπτική για τις ευρωπαϊκές χώρες, τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό και τα μεγαλύτερα έσοδα από τη ναυτιλία ως αποτέλεσμα της επέκτασης του ελληνικού ναυτικού στόλου.
Στο μέτωπο των τιμών η πρόβλεψη της κυβέρνησης θεωρείται μάλλον αισιόδοξη, καθώς οριοθετεί τον τιμάριθμο στα επίπεδα του 2,7% παρά τις τρέχουσες εξελίξεις των τιμών των αγαθών διεθνώς. Η πρόβλεψη αυτή είναι ωστόσο συνεπής με τον σταδιακά μειούμενο ρυθμό αύξησης του κατά μονάδα ονομαστικού κόστους εργασίας (από 3,7% το 2007 σε 2,6% το 2010). Η πρόβλεψη αυτή βρίσκεται βεβαίως σε άμεση συνάρτηση με την τιμή του πετρελαίου που για το 2008 οριοθετείται στα 78,8 δολ. το βαρέλι για να υποχωρήσει λίγο τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται πάντως ότι παρά την αξιοσημείωτη αναζωπύρωση που σημείωσε ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες, η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης μειώθηκε βαθμιαία από 1,3 εκατοστιαίες μονάδες το 2005 σε 1,1 εκατοστιαίες μονάδες το 2006 και σε 0,8 εκατοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο του 2007. Συνολικά για το 2007, το ποσοστό αύξησης του αποπληθωριστή ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να μειωθεί στο 2,7%, από 3,5% το 2006, δηλαδή 0,3 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Δημοσιονομικά
Ακίνητα και καύσιμα θα... κινήσουν τον νέο προϋπολογισμό, καθώς οι δύο αυτές πηγές σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπλέον εσόδων, ύψους 6,2 δισ. ευρώ, συνοδευόμενες από τις ελπίδες του οικονομικού επιτελείου για μία αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος καταρτίστηκε με βάση το αναθεωρημένο κατά 9,6% ΑΕΠ, προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 1,6% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 91% του ΑΕΠ υπό τις παραδοχές ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί περί το 4% και ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 2,8% σε μέσα επίπεδα.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, οι επιπλέον φόροι θα προέλθουν κατά 2,2 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία και κατά 4 δισ. ευρώ από την έμμεση, μέσω της αύξησης του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, της εξίσωσης του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, την επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων σε όλους τους ιδιοκτήτες, της μεγάλης απόδοσης των εσόδων από τον ΦΠΑ αλλά και της νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία παρουσιάζονται αυξημένοι κατά 275% (!), αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 900 εκατ. ευρώ έναντι 240 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ οι αντίστοιχες από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα παρουσιάζονται αυξημένες κατά 43,6%, αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 4,150 δισ. ευρώ έναντι 2,890 δισ. ευρώ το 2007.
Χαρακτηριστικό της πίεσης για δημοσιονομική εξυγίανση είναι το πάγωμα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ και η συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική, που εκτιμάται ότι θα είναι οριακά πάνω από τον πληθωρισμό. Η αύξηση του πραγματικού μισθού το 2008 θα είναι η μικρότερη της τελευταίας τριετίας κατά 2,4% έναντι 3,3% το 2007 και 3% το 2006.
Ετσι τα καλά νέα του προϋπολογισμού εξαντλούνται στην υλοποίηση των υπεσχημένων κατά την προεκλογική περίοδο, που αφορούν τις αυξήσεις σε δικαστικούς, στρατιωτικούς, νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, την αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων, τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και στις τρίτεκνες οικογένειες αλλά και στη μη επιβολή άλλων, παραδοσιακών αυξήσεων, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας και ο φόρος ασφαλίστρων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ίδρυση του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που θα προικοδοτηθεί με 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό σε βάθος τριετίας, η χορήγηση της εθνικής σύνταξης από το 2009 αλλά και η αντικατάσταση του φόρου κληρονομιάς από ένα ενιαίο τέλος, ύψους 1% επί της μεταβιβαζόμενης περιουσίας.

Χαμένοι, κερδισμένοι
Ειδικότερα, ριζικές αλλαγές επέρχονται το νέο έτος με τους μεγαλοϊδιοκτήτες, μισθωτούς με εισοδήματα άνω των 21.000 ευρώ, κληρονόμους και ενοικιαστές ακινήτων αλλά και τρίτεκνες οικογένειες να είναι οι ευνοημένοι των φορολογικών αλλαγών.
Αντίθετα στους χαμένους της φορολογικής μεταρρύθμισης θα βρεθούν οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, οι μικροϊδιοκτήτες με δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία αλλά και όλοι οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η περαιτέρω μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών μπορεί να επιφέρει πράγματι μία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε μεγάλο μέρος φορολογουμένων το 2008 πλην όμως η ωρίμανση των μισθών σε συνδυασμό με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα οδηγήσει σε αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για τα μεσαίου εισοδήματος (12.000 - 21.000 ευρώ) νοικοκυριά.
Παράλληλα, ελάχιστο φόρο ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα κληθούν να καταβάλουν τα ίδια περίπου νοικοκυριά για κάθε ακίνητο που κατέχουν, πλην της κύριας κατοικίας τους εξαιτίας της εφαρμογής του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ). Ενας φόρος που δεν συνοδεύθηκε τελικώς από την πλήρη κατάργηση των υπόλοιπων, πλην του ΦΜΑΠ, φόρων που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Πολλοί από αυτούς παραμένουν ακόμη, προδίδοντας την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να αποφασίσει στο μέλλον για την τύχη τους και αφού πρώτα σταθμίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των πρόσφατων ρυθμίσεων.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η αναμενόμενη τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη αλλά και νέες αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, ενδεχόμενο το οποίο έχει αφήσει ανοικτό το οικονομικό επιτελείο. Αναλυτικότερα, οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται από το νέο έτος και εκείνες που έχουν την «ουρά» τους στο 2007 είναι οι εξής:

Τι αλλάζει στα ακίνητα
- Επιβάλλεται από 1.1.2008 και σε ετήσια βάση ενιαίο τέλος στην ακίνητη περιουσία που έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και βρίσκεται στην Ελλάδα. Το τέλος ανέρχεται σε 1‰ για τα ακίνητα φυσικών προσώπων και σε 6‰ για τα ακίνητα νομικών προσώπων με εξαίρεση τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα που φορολογούνται και αυτά με τον χαμηλότερο συντελεστή.
Από το τέλος απαλλάσσονται η κύρια κατοικία έως 200 τ.μ. και αξίας έως 300.000 ευρώ. Ειδικά για το 2008, για τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα, από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία αφαιρείται ποσό μέχρι 300.000 ευρώ και η απαλλαγή αυτή δεν χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή.
Απαλλάσσονται, επίσης, τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα ξένα κράτη για τα ακίνητα που ανήκουν σε αυτά (π.χ. πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.), τα ακίνητα που έχουν δεσμευθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα επιταγμένα από τον Στρατό, τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Εκκλησίας και των γνωστών κατά το Σύνταγμα θρησκειών καθώς και του Δημοσίου.
Η ΓΓΠΣ, με βάση τα στοιχεία του Ε9, θα αποστείλει ειδοποιητήρια στα οποία θα έχει υπολογιστεί το ύψος του τέλους. Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής (το 2008) τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δηλώσουν έως τις 25 Φεβρουαρίου 2008 τις όποιες μεταβολές επήλθαν στα ακίνητα εντός του 2007 ή να διορθώσουν σφάλματα, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, παλαιότερων εντύπων Ε9.
- Καταργείται το χαρτόσημο στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του οποίου είχε μειωθεί το 2007 στο 1,8% από 3,6% το 2006.
Από τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 820.000 ενοικιαστές με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς
Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και αντικαθίσταται από συντελεστή 1% επί της αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται αιτία θανάτου ή γονικής παροχής. Το μέτρο ισχύει ήδη από την κατάθεση του νομοσχεδίου (13 Δεκεμβρίου). Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται για την αξία άνω των ισχυόντων σήμερα αφορολόγητων ορίων (95.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού και 20.000 ευρώ για συγγενείς της δεύτερης κλίμακας).
- Για τις μετοχές, επιχειρήσεις κ.λπ., για τις οποίες ήδη ίσχυε αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστές 0,6%, 1,2% ή 2,4%, εξακολουθεί να ισχύει ο αυτός τρόπος υπολογισμού του φόρου. Για τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία (κινητά κ.λπ.) που μεταβιβάζονται σε συγγενείς Α΄ και Β΄ κατηγορίας αιτία θανάτου ή γονικής παροχής, ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με φορολογικό συντελεστή 10%. Για τους κληρονόμους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία, καθώς και για τις δωρεές δεν επέρχεται καμία μεταβολή. Οταν ο κληρονόμος ή κληροδόχος έχει αναπηρία κατά ποσοστό 67% και άνω, ο φόρος που αναλογεί, μειώνεται περαιτέρω κατά 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος που αποκτάται αιτία γονικής παροχής από σήμερα και μεταβιβάζεται περαιτέρω εντός πενταετίας από την κτήση του, επιβάλλεται αντί του τέλους συναλλαγής φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία
- Καταργούνται τα σημερινά αφορολόγητα όρια για την αγορά πρώτης κατοικίας και θεσπίζεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης, καθώς και από το τέλος συναλλαγής. Καθιερώνεται όμως ανώτατο όριο κατά την αγορά κατοικίας ή οικοπέδου που ορίζεται στα 200 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Η προκαταβολή φόρου των τραπεζών
- Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τα πιστωτικά ιδρύματα, από το 80% στο 100%.
- Φορολογούνται τα αποθεματικά των τραπεζών που είχαν παραμείνει τον προηγούμενο χρόνο αφορολόγητα και δεν επενδύθηκαν. Αποθεματικά τέτοιου είδους θεωρούνται τα κέρδη από την πώληση μετοχών σε αλλοδαπό ή ημεδαπό χρηματιστήριο, τα κέρδη από συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα που διαπραγματεύονται στην αγορά παραγώγων του ΧΑ ή άλλων χρηματιστηρίων, το μέρος των αφορολόγητων εσόδων που δεν διανεμήθηκε μέσα στη χρήση. Οι τράπεζες πρέπει να υποβάλλουν χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το τέλος του ένατου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας προέκυψαν τα πιο πάνω κέρδη.

Ενοποιούνται οι φόροι στα καύσιμα
- Ενοποιούνται οι ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Ιανουαρίου 2008. Τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με τον μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα. Η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων και γενικότερα στους πωλητές με βάση τις καταστάσεις που θα υποβάλλουν με τις αγορές και τις πωλήσεις πετρελαίου.

- Επιβάλλεται εφάπαξ φόρος επί των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης, για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας εξαιτίας της ενοποίησης των φόρων από 15 Ιανουαρίου. Ο φόρος θα είναι ισόποσος με τη διαφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία αυτή (ΕΦΚ συν ΦΠΑ και οι ήδη καταβληθέντες φόροι κατά την έξοδο των καυσίμων από τη φορολογική αποθήκη).

Τα μεταχειρισμένα Ι.Χ.
- Απομειώνεται η φορολογητέα αξία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατηγών αυτοκινήτων, με βάση τους μήνες κυκλοφορίας τους και τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί.

Η φορολογία των φυσικών προσώπων
- Μειώνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες οι συντελεστές στην κλίμακα φορολογία εισοδήματος χωρίς αλλαγή του αφορολόγητου ορίου (12.000 ευρώ για μισθωτούς και 10.500 για τους λοιπούς φορολογουμένους). Συγκεκριμένα: Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από το 29% στο 27%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 75.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου υποχωρεί από το 39% στο 37%. Για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ διατηρείται ο συντελεστής φόρου 40%.

- Στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2008 (εισοδήματα 2007) αναγνωρίζεται έκπτωση έως και 40% από το φορολογητέο εισόδημα των υπόχρεων και μέχρι 8.000 ευρώ για δαπάνες από εστιατόρια, ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος, κομμωτήρια, ωδεία, σχολές χορού, γυμναστήρια, ελαιοχρωματιστών, ηλεκτρολόγων και άλλων επιτηδευματιών που παρέχουν υπηρεσίες.

Το πετρέλαιο για τους αγρότες
- Από σήμερα αλλάζει και η διαδικασία στη χρήση του πετρελαίου από τους αγρότες, οι οποίοι πλέον θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο (με μειωμένο φόρο) πετρέλαιο. Ο χρωματισμός, ωστόσο, θα εξακολουθήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων
Η γενική αρχή για τη νέα γενιά των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι στο εξής εγκαταλείπεται η ταμειακή λογική και υιοθετούνται εκείνες οι μέθοδοι που μεγιστοποιούν τα οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες. Στο πνεύμα αυτό, άλλωστε, αναπτύχθηκε και τρόπος αντίστασης της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ από τη MIG. Το βέτο για πλαφόν 20% για την απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου, που έθεσε με νόμο το υπουργείο Οικονομίας, ισχύει στο εξής για όλους τους δημόσιους οργανισμούς στρατηγικής σημασίας.
Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στον ΟΤΕ, που αφήνουν βεβαίως τελείως ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με στρατηγικό εταίρο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται ακόμη:

- Η αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχειών του ελληνικού Δημοσίου των οποίων τη διοίκηση και διαχείριση έχει η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ). Ειδικότερα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και επιχειρηματικών μονάδων της ΕΤΑ: Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Φαλήρου, Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας ΑΕ, Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Αλυκές Αναβύσσου και Ξενία Βυτίνας, Θάσου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας.

- Η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ στο ΧΑ.

- Η διερεύνηση της περαιτέρω αξιοποίησης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ).

- Η διερεύνηση της προσφορότερης μεθόδου αξιοποίησης συμμετοχών του Δημοσίου σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου:

- Με την εφαρμογή του Νόμου 3581/2007 «Πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου, μακροχρόνιες και χρηματοδοτικές μισθώσεις του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» και

- με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Ν. 3389/2005 «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα»). Η αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (Ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, ακίνητα λιμένων κ.λπ.) μέσω συμπράξεων με ιδιώτες, εντός ενός ευέλικτου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου θα μεταβάλει δραστικά τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, κινητοποιώντας διεθνή και ελληνικά κεφάλαια που θα προσδώσουν νέα ώθηση στην οικονομία.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης