Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2008

20 Δεκέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Το 2007 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περί το 4%, στηριγμένη κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, κατανάλωση και επενδύσεις, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2008

Το 2007 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περί το 4%, στηριγμένη κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, κατανάλωση και επενδύσεις, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

 
Η συντάκτες της έκθεση αναφέρουν ότι συνεχίζεται μια μακρά περίοδος ανόδου, με ετήσιους ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της ΕΕ-27, με αποτέλεσμα την προσέγγιση του κατά κεφαλή εισοδήματος στη μέση ευρωπαϊκή τιμή: Σήμερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπερβαίνει το 85% του μέσου όρου της ΕΕ-15 έναντι 70,9% που ήταν πριν από 10 χρόνια.

Πιθανή επιβράδυνση το 2008

Η άνοδος του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συνεχισθεί και το 2008, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Παράλληλα, όμως διευρύνονται και οι παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητες για την επίτευξη των υψηλών αυτών ρυθμών. Ο κυριότερος απΆ αυτούς είναι ίσως η ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πιστωτικής κρίσης και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Στην εγχώρια οικονομία το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας, οι οποίες αντανακλώνται στο διευρυνόμενο έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών.


Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα, οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια, με αρνητικές συνέπειες στους κύριους προωθητικούς παράγοντες της ανάπτυξης.


Ενισχύονται οι παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό
 
Η πορεία των τιμών μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2007 ήταν συγκρατημένη με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός του 2007 να παρουσιάζει επιβράδυνση σε σχέση με το 2006.


Τους τελευταίους μήνες του έτους όμως και ειδικότερα τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός εμφανίζει σημαντική έξαρση, η οποία αν δεν είναι παροδική μπορεί να τροφοδοτήσει ταχύτερη άνοδο των τιμών και τους επόμενους μήνες.

 
Το ενδεχόμενο να συντηρηθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα ενισχύεται από τη διαπίστωση ότι η ένταση των παραγόντων που τον τροφοδοτούν παραμένει ισχυρή. Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση των τιμών των καυσίμων, η αύξηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης και η άνοδος του κόστους που δεν αντισταθμίζεται από τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

 
Αντίθετα, επιβραδυντική για τον πληθωρισμό παραμένει η ένταση παραγόντων ό-πως η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ και η εισαγωγή προϊόντων από χώρες χαμηλού κόστους.
Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης