Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι είπαν οι δημοσιογράφοι των panama papers στο Ε.Κ. - Ενεργός ο ρόλος των τραπεζών στην φοροαποφυγή

28 Σεπτέμβριου 2016 Σχόλια
Τι είπαν οι δημοσιογράφοι των panama papers στο Ε.Κ. - Ενεργός ο ρόλος των τραπεζών στην φοροαποφυγή
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά




Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν τα έγγραφα του Παναμά

Η εξεταστική επιτροπή του Ε.Κ. για τα έγγραφα του Παναμά, ξεκίνησε τις εργασίες της χθες Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, με την ακρόαση των δημοσιογράφων, μελών της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων, που μίλησαν για το έργο τους σχετικά με τα αρχεία.


Ο Werner Langen ξεκίνησε την χθεσινή ακρόαση της Τρίτης σχετικά με τις αποκαλύψεις των panama papers, ανακοινώνοντας ότι η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει επίσης την πρόσφατη υπόθεση  Bahama leaks .

Η επιτροπή υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την υπόθεση των εγγράφων του Παναμά, με χειροκροτήματα. Οι δημοσιογράφοι εξήγησαν τα ευρήματά τους, τα οποία βασίζονται σε 2,6 terabytes πληροφοριών ανάμεσα στις οποίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τραπεζικά έγγραφα, συμβιβασμοί, ονόματα αρχηγών κρατών, υπουργοί καθώς και πελάτες της εταιρίας  Mossack Fonseca, η οποία εξειδικεύεται σε υπηρεσίες ανωνυμίας, και προσφέρει λύσεις για την φοροαποφυγή.

Κορυφή του παγόβουνου

Ο Δημοσιογράφος Bastian Obermayer δήλωσε ότι ελπίζει πως η εξεταστική επιτροπή θα ρίξει φως σε ένα κόσμο όπου οι πάμπλουτοι κρύβουν τον πλούτο τους, "ακόμη και αν το λόμπι του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα προβάλει αντιστάσεις σε αυτό".
Αυτές οι πρακτικές είναι λάθος και πρέπει να σταματήσουν, ανέφερε σχετικά.

Ο συνάδελφός του από την Süddeutsche Zeitung, Frederik Obermaier, υπογράμμισε ότι τα έγγραφα του Παναμά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς η εταιρία Mossack Fonseca είναι μόνο μία από τις πολλές εταιρίες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Επισήμανε επίσης τον ενεργό ρόλο των τραπεζών της ΕΕ, οι οποίες  βοηθούν και αυτές τους πελάτες τους  να αποφύγουν την φορολογία.

Χαμηλή φορολογία και ανωνυμία

Ο Βέλγος δημοσιογράφος Kristof Clerix, του περιοδικού Knack, έγραψε για  περίπου 732 κατοίκους του Βελγίου οι οποίοι από κοινού κατέχουν 1.144 υπεράκτιες επιχειρήσεις, κυρίως στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους  στον Παναμά και τις Σεϋχέλλες.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα επιδιώκουν χαμηλή φορολογία αλλά και ανωνυμία σχετικά με την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων τους με το να κρύβονται πίσω από άλλα πρόσωπα, είπε ο κ Clerix, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται συχνά μέσω ελβετικών τραπεζών και τραπεζών που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο.

Εικονικοί διευθυντές 

Ο Oliver Zihlmann, από την ελβετική Sonntagszeitung, περιέγραψε το πώς ο έλεγχος και η διαφάνεια έχουν καταστρατηγηθεί σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει, μεσάζοντες όπως ελβετούς δικηγόρους που διαχειρίζονται πραγματικά τις επιχειρήσεις, Ρωσικά χρήματα, τράπεζες στην Κύπρο και υπεράκτιες εταιρείες με πλαστούς διευθυντές στον Παναμά που υπογράφουν σχεδόν τα πάντα .

Ο δημοσιογράφος Jan Strozyk και η Τζούλια Stein από την Norddeutscher Rundfunk  ήταν πολύ επικριτικοί σχετικά με το ρόλο των τραπεζών σε όλη αυτή την ιστορία.  Έξι από τις  επτά μεγαλύτερες τράπεζες στη Γερμανία προσφέρουν υπηρεσίες ίδρυσης υπεράκτιων εταιριών, όπως κάνουν 13 από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Επεσήμαναν επίσης ότι στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο εδρεύουν 6 από τις 10 κορυφαίες τράπεζες που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.


-------

Έγγραφα Παναμά

Πρόκειται για 11.5 εκατομμύρια έγγραφα από την δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, στον Παναμά, από την οποία διέρρευσαν πληροφορίες για περισσότερες από 214.000 offshore εταιρείες πολιτικών, επιχειρηματιών, εγκληματιών και δημοσίων προσώπων, που έκρυβαν εκεί τον πλούτο τους για να αποφύγουν το δημόσιο έλεγχο.

Τα έγγραφα διέρρευσαν αρχικά στο Γερμανό δημοσιογράφο Bastian Obermayer της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αλλά λόγω του τεράστιου όγκου των αρχείων, η εφημερίδα ζήτησε τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων, για την επεξεργασία των δεδομένων. Τα πρώτα άρθρα δημοσιεύτηκαν στις 3 Απριλίου του 2016.

Μετά τις αποκαλύψεις το ΕΚ αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να αξιολογήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και της φοροδιαφυγής.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, δημοσίευσε πληροφορίες για offshore εταιρείες που είναι καταχωρημένες στις Μπαχάμες. Ανάμεσα στα ονόματα που βρέθηκαν να έχουν offshore εκεί είναι και το Neelie Kroes, που αναφέρεται ως διευθύντρια offshore εταιρείας στις Μπαχάμες από το 2000 μέχρι το 2009.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης