Α.ΚΙ.Ο.Ε.: «Να οριοθετηθεί το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού. Να ορίσουμε εκ νέου τα όρια άσκησης καθώς και νέο μηχανισμό έλεγχου για τις μικρές επιχειρήσεις»

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

27 Σεπτέμβριος 2016
Taxheaven.gr

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας

Γαμβέττα 4 Αθήνα - ΤΚ 10678
Τηλ. : 210-3826627
Fax . : 210-3826928
Email: [email protected]
 
Προς: Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.  
Αρ.Πρ. 0007523

Κοινοποίηση:
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη
Αρ.πρ. 0002467

Πρόεδρος και Μέλη ΚΔ του Ο.Ε.Ε. 
Αρ. Πρ. φ2/5891

Ημερομηνία 27/09/2016

Θέμα : Να οριοθετηθεί το επάγγελμα του Λογιστή- Φοροτεχνικού. Να ορίσουμε εκ νέου τα όρια άσκησης καθώς και νέο μηχανισμό έλεγχου για τις μικρές επιχειρήσεις.


Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή το σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου  προβλέπονται χαμηλότερα όρια διενέργειας ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές, θεωρήσαμε υποχρέωση μας, με την αριθ. Πρωτ. 0007103/14-09-2016 επιστολή μας, να επισημάνουμε και να θέσουμε υπόψη σας τα προβλήματα και τις παρενέργειες  που δημιουργούνται στον ευρύτερο κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Όσο  διαβάζουμε, όμως, το Σ/Ν τόσο περισσότερο κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να προβείτε σε τροποποίηση του.

Μετά από έντονο προβληματισμό και ώριμη σκέψη είμαστε βέβαιοι ότι  άμεσα πρέπει να τροποποιηθεί, για να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν, και οι οποίες άμεσα  σχετίζονται  με την επιδίωξη των προθέσεων της τρόικας, αφού γνωρίζουμε ότι  αύξησε τα όρια, και από 5.000.000 κύκλο εργασιών το ανέβασαν στα 8.000.000 ευρώ.

Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις που  θα επωμισθούν οι επιχειρήσεις, καθώς και για να αποκλείσουμε την περιθωριοποίηση, απαξίωση των νέων συναδέλφων, θεωρούμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού, διευρύνοντας και  ορίζοντας επακριβώς ποιοι ασκούν το επάγγελμα. Δηλαδή πρέπει  να οριοθετηθεί ο ρόλος και το αντικείμενο  άσκησης του επαγγέλματος των συμπληρωμένο επιπρόσθετα με τον έλεγχο των μικρών επιχειρήσεων.

Αρχικά κρίνεται απαραίτητο η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων ελεγκτών, ειδικά για τον έλεγχο των μικρών επιχειρήσεων,  που όμως δεν θα ανήκουν στο μητρώο και στο χώρο επαγγελματικής δραστηριότητας των συναδέλφων ορκωτών.

Οι συνάδελφοι οικονομολόγοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο μητρώο πιστοποιημένων ελεγκτών, με αρμοδιότητα  να ασκούν τον έλεγχο των μικρών επιχειρήσεων, έλεγχος που θα διενεργείται είτε προαιρετικά εφόσον το ζητήσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις είτε μετά από εντολή των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους θα πρέπει:

-να είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος.

-να έχουν πολυετή προϋπηρεσία, πχ δέκα έτη και να είναι Λογιστές Α τάξης .

-να έχουν παρακολουθήσει  με επιτυχία εξειδικευμένα σεμινάρια για ελέγχους μικρών επιχειρήσεων που θα οργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

-να εφαρμοστεί αυστηρά το ασυμβίβαστο π.χ. να μην ελέγχουν επιχειρήσεις στο χώρο διαμονής τους ούτε να ελέγχουν επιχειρήσεις συμφερόντων μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας.

-να μην έχουν δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Οι ελεγκτές που δεν θα εφαρμόζουν την φορολογική νομοθεσία η θα παραβαίνουν τους ελεγκτικούς κανόνες , θα υπόκεινται σε ειδικό ποινολόγιο μέχρι και της αφαίρεσης της άδειας άσκησης του επαγγέλματος όχι μόνο για ελέγχους άλλα ακόμα και για την άσκηση επαγγέλματος Λογιστή -Φοροτεχνικού.

Κύριε Υπουργέ,

με την παραπάνω πρότασή μας που συνίσταται:

· στην οριοθέτηση – διεύρυνση Λογιστικού επαγγέλματος με τον έλεγχο των μικρών επιχειρήσεων,

· στην  ονομαστικοποίηση των μετοχών των επιχειρήσεων consulting,

· στη μείωση των ορίων ελέγχου των επιχειρήσεων, από τα 8.000.000 ευρώ κύκλο εργασιών επανέλθουν στα 5.000.000 ευρώ όπως ίσχυε,

· η οργάνωση του ελέγχου με την δημιουργία του μητρώου ελέγχου για μικρές επιχειρήσεις

Επιτυγχάνεται η διασφάλιση της  εργασίας του συνόλου των συναδέλφων ορκωτών λογιστών, καθώς επίσης και η  αναβάθμιση του ελέγχου των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στη δόμηση ενός κράτους ίσων ευκαιριών.

Κύριε Υπουργέ

Η βελτίωση του υπάρχοντος σχεδίου νόμου στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει μια νέα αρχή στο χώρο του επαγγέλματος, στην αποφυγή δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων και κατ’  επέκταση στη δημιουργία ομάδας προνομιούχων σε βάρος των πολλών.

Θα συμβάλλει στη διαφάνεια προς όφελος της  οικονομίας.

Με εκτίμηση

Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος Λογιστής
Μέλος της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας