Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο και αλλαγή πλεύσης στο ασφαλιστικό

17 Δεκέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Επιστροφή στο μέλλον με πρακτικές του παρελθόντος, σηματοδοτεί η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η απομάκρυνση του κ. Β. Μαγγίνα ο οποίος μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα – αποκαλύψεις αποδείχθηκε «ευάλωτος» σε πολιτικά αλλά και ηθικά θέματα φαίνεται πως «βολεύει» την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προωθήσει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αποτελεί άλλωστε και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο και αλλαγή πλεύσης στο ασφαλιστικό
 
Επιστροφή στο μέλλον με πρακτικές του παρελθόντος, σηματοδοτεί η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η απομάκρυνση του κ. Β. Μαγγίνα ο οποίος μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα – αποκαλύψεις αποδείχθηκε «ευάλωτος» σε πολιτικά αλλά και ηθικά θέματα φαίνεται πως «βολεύει» την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προωθήσει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αποτελεί άλλωστε και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Το ηχηρό μήνυμα που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι, όχι απλώς έφτασε στα αυτιά των παροικούντων τη Ρηγίλλης αλλά θορύβησε την κυβέρνηση που είδε ότι η αντίδραση είναι μαζική και δύσκολα θα λειτουργήσουν διχαστικοί αυτοματισμοί στο μέτωπο της κοινωνίας. Αντίθετα, ακόμη και πριν από την απομάκρυνση του κ. Μαγγίνα ήταν έκδηλη η εσωκομματική αντίδραση στελεχών που διαπίστωναν ότι οι χειρισμοί του πρώην υπουργού ενεργοποίησαν μια διευρυμένη κοινωνική συμμαχία που εξέφρασε την αντίδρασή της σε νεφελώδεις και αποσπασματικές διαρροές προθέσεων. Αυτό προκάλεσε και τη μεγαλύτερη αντίδραση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που υποστήριξαν ότι εάν υπήρχαν συγκεκριμένες και αποκρυσταλλωμένες κυβερνητικές προτάσεις θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διάλογος ώστε οι πολίτες, ώριμοι να δεχθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό – όπως δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις, δεν θα αντιδρούσαν μαζικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της νέας υπουργού Φ. Πάλλη-Πετραλιά θα είναι καθοριστικός. Οι οδηγίες που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην έμπειρη υπουργό, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους και πριν από τη σημερινή επίσημη ορκωμοσία της, ήταν ξεκάθαρες: οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης διατηρούνται, όμως αυτό πρέπει να συνδυασθεί με ευρύτερες συμμαχίες και δόσεις κοινωνικής πολιτικής. Το σύνθημα για αλλαγή έδωσε ο κ. Καραμανλής πριν από την παραίτηση του κ. Μαγγίνα, από τις Βρυξέλλες, την Παρασκευή το βράδυ, κάνοντας λόγο για ήπιες παρεμβάσεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα μονόδρομο την πολιτική αυτή.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης, η επιδίωξη είναι το τελικό σχέδιο να είναι έτοιμο έως το τέλος Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά συναντήθηκε χθες και με τον απερχόμενο Β. Μαγγίνα, προκειμένου να ενημερωθεί, όσο αυτό είναι δυνατό.

Η αλλαγή πλεύσης

Η τακτική αναδίπλωσης της κυβέρνησης βαδίζει στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ το 2001, όταν με άμεσα αντανακλαστικά η κοινωνία ανέτρεψε το σχέδιο νόμου Γιαννίτση. Οι τρεις άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η κυβερνητική προσπάθεια για μεταρρύθμιση με... κοινωνικό πρόσωπο είναι Α) η εφαρμογή του νόμου Ρέππα αλλά και η διεύρυνσή του όσον αφορά τις ενοποιήσεις ταμείων,Β) ο περιορισμός των «κραυγαλέων» περιπτώσεων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μάλιστα σε βάθος χρόνου που ίσως να ξεπεράσει τελικά την 5ετία, και Γ) η αλλαγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών.

Το γεγονός ότι η κ. Πετραλιά είναι γυναίκα σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης και όσον αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται παράλληλα με τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, η καθιέρωση ετήσιας άδειας με αποδοχές της τάξης των περίπου 700 ευρώ το μήνα, σε συνδυασμό με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις καλύψουν για το συγκεκριμένο διάστημα τη θέση με άλλο εργαζόμενο.

Ορκωμοσία της νέας υπουργού Απασχόλησης Φ.Πάλη Πετραλιά
 
Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ορκίστηκε το μεσημέρι η υπουργός Απασχόλησης κ.Φάνη Πάλη Πετραλιά στη θέση του παραιτηθέντος Βασίλη Μαγγίνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.


Την ορκωμοσία τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της αρχιεπισκοπής Θωμάς Συνοδινός τον οποίο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η νέα υπουργός ρώτησαν για την πορεία της υγείας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ο πρωτοσύγκελος τόνισε ότι η κατάσταση της υγείας του Χριστόδουλου είναι σταθερή. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στην κ.Πετραλιά καλή επιτυχία στο έργο της και συζήτησε για λίγο με τον κ.Καραμανλή για το ταξίδι του στη Μόσχα, για την οποία αναχωρεί σε λίγη ώρα.

Η υπουργός Απασχόλησης σε δήλωσή της τόνισε μεταξύ άλλων ότι με υπευθυνότητα και ευαισθησία θα προχωρήσουμε για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό, χωρίς καθυστερήσεις. Η κ.Πετραλιά πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό το οφείλουμε στους εργαζόμενους και στην επόμενη γενιά, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.


Capital.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης