Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι αλλάζει στη φορολογική δήλωση του 2008

16 Δεκέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Δώδεκα αλλαγές σε σχέση με πέρυσι περιλαμβάνει το νέο έντυπο που θα σταλεί σε περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους
Τι αλλάζει στη φορολογική δήλωση του 2008

Δώδεκα αλλαγές σε σχέση με πέρυσι περιλαμβάνει το νέο έντυπο που θα σταλεί σε περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους


Δώδεκα αλλαγές σε σχέση με πέρυσι περιλαμβάνει η νέα φορολογική δήλωση-έντυπο του 2008 που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» και θα σταλεί από τον επόμενο μήνα σε περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους. Οι σημαντικότερες αφορούν τους κωδικούς των εισοδημάτων από ακίνητα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον νέο κωδικό που αφορά την έκπτωση δαπανών με αποδείξεις για όσες έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Αυγούστου 2007 και μετά.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο έντυπο της Εφορίας είναι οι εξής:

* Στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία) καταργήθηκε ο κωδικός 013-014 που αφορούσε το ερώτημα «Είστε συνταξιούχος και γεννηθήκατε πριν από το 1942;» και προστέθηκε ειδικό πεδίο με κωδικό 010, το οποίο ο φορολογούμενος θα σημειώσει με Χ αν δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση για την εκκαθάριση της δήλωσής του. Προσοχή: όποιος δεν το συμπληρώσει, η Εφορία θα θεωρεί εκ των προτέρων ότι ο φορολογούμενος επιθυμεί να ενημερώνεται ηλεκτρονικά. Σημειώνεται ότι σήμερα μπορεί κάποιος που γνωρίζει τον ΑΦΜ ενός τρίτου να μάθει μέσω του Taxis αν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική του δήλωση και αν έχει προκύψει χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο.

* Στον πίνακα 3 (αφαίρεση ποσού λόγω αναπηρίας) το ποσοστό της έκπτωσης που μπορεί να ωφεληθεί κάποιος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω αυξήθηκε από 1.900 ευρώ που ήταν το 2007 σε 2.400 ευρώ το οικονομικό έτος 2008.

* Στον πίνακα 4 στο εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις έχουν προστεθεί οι κωδικοί 919 και 920 και θα συμπληρωθεί από τους υποχρέους το καθαρό εισόδημα από συμμετοχή σε συνεκμετάλλευση μη υπαγόμενη στο άρθρο 10 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

* Στον πίνακα 4 στο εισόδημα από ακίνητα και ειδικότερα στο ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών, ξενοδοχείων, κλινικών κτλ. γίνεται για πρώτη φορά διαχωρισμός των κατοικιών από τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων. Ειδικότερα, ο κωδικός 103-104 θα συμπληρώνεται από τους φορολογουμένους μόνο για εισοδήματα από εκμίσθωση κατοικιών.

* Στον ίδιο πίνακα έχουν προστεθεί οι κωδικοί 121-122 που αφορούν το εισόδημα από εκμίσθωση ξενοδοχείων, κλινικών, σχολείων, αιθουσών κινηματογράφων ή θεάτρων κτλ. Ο λόγος που συνέβη αυτό στα έντυπα του 2008 είναι προφανής. Η Εφορία θέλει να γνωρίζει με ακρίβεια ποια είναι τα έσοδα από την κάθε κατηγορία ακινήτου, για να μπορεί στη συνέχεια να ασκεί το υπουργείο Οικονομικών ανάλογη φορολογική πολιτική.

* Στον πίνακα 4Ε στους κωδικούς 109-110 έχουν προστεθεί σε σχέση με το έντυπο του 2007 και τα εμπορικά κέντρα που επέλεξαν να υπαχθούν σε ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση τα εμπορικά κέντρα μπορούν πλέον να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ και οι μισθωτές να καταβάλλουν ΦΠΑ επί των μισθωμάτων προκειμένου να τον συμψηφίσουν με τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους.

* Στους κωδικούς 147-148 του πίνακα 4Ε έχουν προστεθεί στα γήπεδα και οι χώροι τοποθέτησης επιγραφών.

* Στον πίνακα 4Ε προστέθηκαν νέοι κωδικοί (123, 124, 125, 126) αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα οικοδομών σε έδαφος του εκμισθωτή (κωδικοί 123-124) και σε έδαφος του παρέχοντος δωρεάν τη χρήση (κωδικοί 125-126).

* Παράλληλα, μετά τις τελευταίες αλλαγές στον φορολογικό νόμο έχουν επέλθει σημαντικές τροποποιήσεις στον πίνακα 5Ε όσον αφορά τις δαπάνες που αφορούν ακίνητα που έχουν εκμισθωθεί προκειμένου να απολαύσουν οι εκμισθωτές έκπτωση από το εισόδημα, ενώ έχουν καταργηθεί οι κωδικοί που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα διατηρητέων ακινήτων (177, 178, 179, 180, 181, 182).

* Στον πίνακα 4Ζ (εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης) έχει γίνει διαχωρισμός των κωδικών που αφορούσαν μισθούς, συντάξεις κτλ. αλλοδαπής προέλευσης. Από το 2008 οι κωδικοί 389-390 αφορούν μόνο μισθούς και οι κωδικοί 391-392 μόνο τις συντάξεις.

* Στον πίνακα 7 (ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο) έχει προστεθεί ο κωδικός 049 ο οποίος αφορά τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών, δηλαδή δαπάνες με αποδείξεις οι οποίες εκπίπτουν από το εισόδημα σε ποσοστό ως και 40% με ανώτατο ποσό έκπτωσης τις 8.000 ευρώ. Οι αποδείξεις αφορούν δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος, κομμωτήρια κτλ.

* Στον πίνακα 8 (προκαταβληθέντες - παρακρατηθέντες φόροι) προστέθηκαν οι κωδικοί 127-128 που αφορούν τους φόρους που κατεβλήθησαν για άυλη εμπορική αξία ακινήτου.

Αρθρο του Κου Σιωμόπουλου από το βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης