Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και την εξίσωση φόρων στα καύσιμα

13 Δεκέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Έτοιμο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα επέλθουν από την 1η Ιανουαρίου στη φορολογία των ακινήτων και των πετρελαιοειδών.
Έτοιμο το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και την εξίσωση φόρων στα καύσιμα

Έτοιμο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα επέλθουν από την 1η Ιανουαρίου στη φορολογία των ακινήτων και των πετρελαιοειδών.

Σήμερα ή αύριο Παρασκευή το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα πλην των αγροτεμαχίων και αυτών που αποτελούν για τους ιδιοκτήτες τους πρώτη κατοικία, με συντελεστή που δεν θα ξεπεράσει το 1 τοις χιλίοις.

Από την άλλη, με υψηλότερο συντελεστή θα επιβαρύνονται τα ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο συντελεστής που θα εφαρμοστεί θα κυμαίνεται περί το 2-3 τοις χιλίοις, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμη υψηλότερος.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, όπως προβλέπουν σήμερα οι διατάξεις που αφορούν στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να θέσει πλαφόν για την εξαίρεσή της από τη συγκεκριμένη φορολογία τόσο ως προς τα τετραγωνικά μέτρα όσο και ως προς την αντικειμενική αξία της.

Σύμφωνα με δέσμευση του κ. Αλογοσκούφη, θα εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη φορολογία τα ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία και δεν ξεπερνούν σε τετραγωνικά τα 250 μέτρα, ενώ στις οικογένειες «χαρίζονται» επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα ανά παιδί, αλλά αυτό θα ισχύει από το τρίτο παιδί και πάνω.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όριο, το οποίο θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τα τετραγωνικά μέτρα, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 300.000 ευρώ.

Για την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης με το θέρμανσης, οι διατάξεις ορίζουν ότι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο τον οποίο θα επιστρέφει το Δημόσιο στους διανομείς καυσίμων ύστερα από αυστηρό έλεγχο του ΑΦΜ, του σημείου παράδοσης και της ποσότητας που διέθεσαν.

 Οι διατάξεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από τους πρατηριούχους και τους διανομείς καυσίμων.
Πηγή In.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης