Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Οικονομικές Ειδήσεις

13 Δεκέμβριος 2007
Μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την ανάπτυξη που απορρέουν από τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις ακαμψίες στις αγορές εργασίας και προϊόντων και το υψηλό χρέος εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Taxheaven.gr

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την ανάπτυξη που απορρέουν από τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις ακαμψίες στις αγορές εργασίας και προϊόντων και το υψηλό χρέος εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Ασφαλιστικό, για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ.

Αμφισβητεί, εμμέσως πλην σαφώς, τους σχεδιασμούς για τη μείωση των ελλειμμάτων και εκτιμά ότι θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων και πιο αποφασιστικές προσπάθειες για τον έλεγχο των δαπανών.

Στα αρχικά συμπεράσματα από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, τα οποία παραδόθηκαν χθες, στον Γ. Αλογοσκούφη, επισημαίνονται τα εξής:

# Αν και γίνεται λόγος για «δυναμική πορεία ανάπτυξης που φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα» εντοπίζονται μεσομακροπρόθεσμοι κινδύνοι εξαιτίας:

Πρώτον, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με μετρήσεις το κενό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ανήλθε στο 10% - 30%, σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους της το 2006. Κάνοντας λόγο για «χρόνια αδυναμία στις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων» εκτιμά ότι οι βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα, που χάνει διαρκώς μερίδια αγορών, είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους με συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις και να αναβαθμιστεί η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεύτερον, των ακαμψιών στις αγορές προϊόντων και εργασίας και
Τρίτον, της διαμόρφωσης του δημοσίου χρέους σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στην κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς εκτιμά ότι «όσο περισσότερο διατηρούνται αυτές οι ανισορροπίες τόσο πιο δύσκολη θα είναι η διόρθωσή τους». Επισημαίνει κινδύνους και για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας του πιθανού περιορισμού του ρυθμού επέκτασης των πιστώσεων από τις τράπεζες, των υψηλών τιμών του πετρελαίου και πιθανής επιβράδυνσης στις εξαγωγές.
# «Οι αρχές ακολουθούν σταδιακή προσέγγιση (για το Ασφαλιστικό) και θα συστήναμε πιο φιλόδοξη και ευρεία στρατηγική» εκτιμά, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια, όμως, ώρα την καλεί «να προετοιμάσει και να δημοσιεύσει αναλυτικές και ρεαλιστικές προβολές του δημοσιονομικού κόστους από την αναμενόμενη γήρανση του πληθυσμού και να εξηγήσει πώς οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα καλύψουν το έλλειμμα». Με τις επισημάνσεις αυτές ασκεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επικοινωνεί τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. «Κατανοούμε ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι βασικό εμπόδιο», σημειώνει, αλλά είναι «προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως».
# Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση για τα έσοδα είναι φιλόδοξος, ενώ «προβληματίζεται για την ποιότητα της προσαρμογής από την πλευρά των δαπανών» στον προϋπολογισμό του 2008, καθώς εκτιμά πως «υπολείπεται αυτού που απαιτείται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής». Υποστηρίζει πως «θα μπορούσε να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών από τον περιορισμό των υπεράριθμων υπαλλήλων», στο Δημόσιο, και τη «θέσπιση πιο αυστηρών διαδικασιών προσλήψεων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού». Στο σκέλος των εσόδων εκτιμά ότι «κίνητρα που προσφέρονται με το νέο νόμο κατά της φοροδιαφυγής θα έχουν μικρή επίδραση στη συνολική προσπάθεια συμμόρφωσης». Συνιστά σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων με κριτήρια κινδύνου. «Κατά τη γνώμη του κλιμακίου η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010 θα απαιτήσει περισσότερα μέτρα ενίσχυσης εσόδων και αποφασιστικές προσπάθειες για καλύτερο έλεγχο των δαπανών».
# Εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση των ΔΕΚΟ δεν έχουν ακόμη ορατά αποτελέσματα και κρίνει απαραίτητο τον περιορισμό των ζημιών τους.
# Ζητά να αναθεωρηθεί η νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για απολύσεις. Χαρακτηρίζει πολύ υψηλές τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ζητά συγκράτηση των μισθών, αποσύνδεση του βασικού μισθού από τις αυξήσεις των μέσων μισθών.
# Εκτιμά ότι είναι περιορισμένες μέχρι τώρα οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση στις ελληνικές τράπεζες.
# Προτρέπει την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγή Ημερησία