Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 19,99% το όριο συμμετοχής της Marfin στον ΟΤΕ

12 Δεκέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Eναν ακόμα φραγμό στην διείσδυση του ομίλου Marfin στον ΟΤΕ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη γνωστή τροπολογία του 20% που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
Στο 19,99% το όριο συμμετοχής της Marfin στον ΟΤΕ

Eναν ακόμα φραγμό στην διείσδυση του ομίλου Marfin στον ΟΤΕ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη γνωστή τροπολογία του 20% που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη σημειώνουν ότι προτίθενται να καταθέσουν διευκρινιστική διάταξη, σύμφωνα με την οποία μέχρι ποσοστού 19,99%, δεν απαιτείται έγκριση, αλλά, για ποσοστό ακριβώς 20%, προϋπόθεση αποτελεί η έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η MIG με 19,99% και χωρίς εκπροσώπηση στο δ.σ. του ΟΤΕ δεν μπορεί να ενοποιήσει τη συμμετοχή της στα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη διευκρινιστική ρύθμιση της τροπολογίας προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος σε επιστολή του προς το Χρηματιστήριο σημειώνει ότι η τροπολογία «έχει στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα τεθεί σύντομα υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, όπου και πιθανόν να υπάρξουν τροποποιήσεις».

Αναλυτικότερα στην επιστολή Βουρλούμη προς το Χ.Α. σημειώνονται τα εξής: «Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία νόμου στη Βουλή η οποία ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσής της. Η συγκεκριμένη τροπολογία θέτει όρους και κριτήρια σε ό,τι αφορά στη νομιμότητα απόκτησης, από τρίτα πρόσωπα, δικαιωμάτων ψήφου που ξεπερνούν το 20% των μετοχών σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας και εθνικού συμφέροντος, οι οποίοι ήταν στο παρελθόν κρατικά μονοπώλια. Ο ΟΤΕ εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία.

Η τροπολογία ορίζει μέγιστο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου, από έναν ή από μια ομάδα επενδυτών, μέχρι 20%, εκτός αν παρασχεθεί έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων. Η έγκριση προϋποθέτει την πλήρωση κριτηρίων διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος, όπως η εξασφάλιση της άρτιας λειτουργίας, η διαφάνεια όσον αφορά τη στρατηγική, η διαφάνεια σε σχέση με την ιδιοκτησία των μετοχών, κ.λπ.

Ακόμα, η τροπολογία ορίζει ότι αποφάσεις, επιχειρήσεων στρατηγικής εθνικής σημασίας, που αφορούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως στη διάλυση, στη συγχώνευση, στην εκποίηση στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων, πώληση κλάδων κ.λπ., χρειάζονται την έγκριση του υπουργού Οικονομικών. Ο νόμος έχει στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα τεθεί σύντομα υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, όπου και πιθανόν να υπάρξουν τροποποιήσεις. Εάν εγκριθεί, όπως και αναμένεται, θα ισχύσει από την ημερομηνία κατάθεσης.

Πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο την αξία του ΟΤΕ, η οποία διαμορφώνεται, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, από την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης κατά την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρίας».

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης