Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέο ασφαλιστικό: Η «δημιουργική» αριθμητική του κ. Γ. Κατρούγκαλου - Εισφορές σε προσωπικές εταιρείες

Νέο ασφαλιστικό: Η «δημιουργική» αριθμητική του κ. Γ. Κατρούγκαλου - Εισφορές σε προσωπικές εταιρείες

Νέο ασφαλιστικό: Η «δημιουργική» αριθμητική του κ. Γ. Κατρούγκαλου - Εισφορές σε προσωπικές εταιρείες

21 Απρίλιος 2016
Νέο ασφαλιστικό: Η «δημιουργική» αριθμητική του κ. Γ. Κατρούγκαλου - Εισφορές σε προσωπικές εταιρείες
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN 
Στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό υπάρχει μια πολύ «προχωρημένη» διάταξη η οποία αν είχε καθολική εφαρμογή θα έλυνε το ασφαλιστικό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα! Με έναν πρωτοποριακό τρόπο το αρμόδιο Υπουργείο δίνει «λύση» στη μείωση της μαύρης τρύπας του ασφαλιστικού μας συστήματος, αφού εν προκειμένω, τα μέλη προσωπικών εταιρειών βάσει του μαθηματικού τύπου που προτείνεται για ψήφιση, θα καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές επί τετραπλασίου εισοδήματος από αυτό που πραγματικά τους αναλογεί από τη συμμετοχή τους στην εταιρεία.

Ας δούμε στο σημείο αυτό την επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου:

«[…] 2. Τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών νοείται, για την εφαρμογή του παρόντος, το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρίας δια του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικού μερίσματος τα μέλη των προσωπικών εταιριών καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του παρόντος […]»

Σημ:. Τα ίδια ως άνω αναφέρονται και στην αιτιολογική έκθεση.

 

Βάσει των ανωτέρω, αν υποθέσουμε ότι τα καθαρά κέρδη μιας ομόρρυθμης εταιρείας είναι 100.000 ευρώ και συμμετέχουν σ΄αυτή δύο ομόρρυθμοι εταίροι με ποσοστό συμμετοχής 50% έκαστος, τότε το ετήσιο εισόδημα του καθενός σχετικά για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας δια του ποσοστού συμμετοχής του καθενός εταίρου, ήτοι:


Συνολικό μέρισμα εταιρείας
Ποσοστό συμμετοχής

                       ↓

100.000 = 200.000
0,5

 

Με τον ανωτέρω τρόπο ο κάθε εταίρος θα πληρώνει εισφορές όχι βάσει του εισοδήματος που πραγματικά απέκτησε από την εταιρεία, αλλά του τετραπλασίου αυτού! Πραγματικά είναι μια εξόχως λογική λύση και νομίζω πως θα γίνει σίγουρα αντικείμενο μελέτης της παγκοσμίου επιστημονικής κοινότητας.

Προφανώς εκεί στο υπουργείο είτε βρίσκονται σε σύγχυση και δεν γνωρίζουν τις διαφορές και τα αποτελέσματα των εννοιών του γινομένου και του πηλίκου ή απλά θέλουν να πληρώνουν τα μέλη των προσωπικών εταιρειών εισφορές βάσει εξωπραγματικών εισοδημάτων! Εκτός αν εγώ δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοεί ο «ποιητής» οπότε θα δεχθώ την κριτική όλων σας.

Κλείνοντας, προτείνω να μελετήσουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την παρακάτω σκηνή με τον αξέχαστο Θ. Βέγγο μήπως βρεθεί η λύση για το Δημόσιο χρέος της χώρας.ΥΓ: Αν έχω καταλάβει λάθος την παραπάνω διάταξη σας ενημερώνω εκ των προτέρων πως θα δεχθώ με παρρησία το δημόσιο λιθοβολισμό από όλους σας στην πλ. Συντάγματος, σε ώρα και ημέρα που θα καθοριστεί μετά από σχετική κλήρωση ενώπιον συμβολαιογράφου...

Καλή δύναμη.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης