Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απάντηση Γ.Γ.Δ.Ε. για τα προνοιακά επιδόματα και τα οχήματα σε ακινησία

12 Απρίλιου 2016 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ και στην αναγραφή λάθος ποσών στο Ε1 κατά τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης για τα οχήματα, που τέθηκαν σε ακινησία ή αυτή ήρθη μέσα στο 2015, η Γενική Γραμματεία Εσόδων διευκρινίζει τα εξής:

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, αλλά δεν απαλλάσσονται απαραίτητα και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013.

Ειδικά, απαλλάσσονται και από την  Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, οι περιπτώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και συγκεκριμένα τα εισοδήματα των ολικά τυφλών, καθώς και των προσώπων, που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω.

Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα λάθους συμπλήρωσης των κωδικών της δήλωσης Ε1 από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.).

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, που απαλλάσσονται, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 905-906 στον πίνακα 2 της δήλωσης εισοδήματος με τα πληροφοριακά στοιχεία. Μόλις συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί, το πρόγραμμα της εκκαθάρισης αυτόματα καταχωρεί τα εισοδήματά τους στους κωδικούς 617-618 της δήλωσης (σε περίπτωση μη ηλεκτρονικής πληροφόρησης τους 657-658), έτσι ώστε να μην υπολογιστεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Όσον αφορά στην αναγραφή λανθασμένων ποσών στο έντυπο Ε1 κατά τον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών  διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, που τέθηκαν σε ακινησία ή ήρθη η ακινησία τους μέσα στο έτος 2015, αυτή οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής, το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό έχει διορθωθεί ήδη και τις επόμενες ημέρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Οι φορολογούμενοι, που οριστικοποίησαν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με λανθασμένες αντικειμενικές δαπάνες ΕΙΧ λόγω ακινησίας, καλούνται  να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση με το άνοιγμα της εφαρμογής των τροποποιητικών δηλώσεων, χωρίς την επιβολή κυρώσεων μέχρι και την τελική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι δηλώσεις τους με τις σωστές  αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ΕΙΧ.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης