Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τ. Αλεξιάδης: «Μετά τη διαπραγμάτευση θα κοιτάξουμε το θέμα των μικροομολογιούχων»

11 Μάρτιου 2016 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά

Μετά τη διαπραγμάτευση θα εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα των μικροομολογιούχων που επλήγησαν από το PSI, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο Αναπληρωτής υπουργός συμφώνησε επίσης ότι η ιδέα του συμψηφισμού της ζημιάς των ομολογιούχων με μέρος της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα εξεταστεί.
Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στην Βουλή:


Τώρα, επί της ουσίας της ερώτησής μου, όταν έγινε το PSI, κύριε Υπουργέ, ήμουν Υπουργός Υγείας. Είχα στην εποπτεία μου πάρα πολλές επιχειρήσεις των οποίων τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς αυτές είχαν ρυθμιστεί με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με μια περικοπή του ύψους της οφειλής του ελληνικού δημοσίου της τάξης του 30%, 35% και 40%.

Επίσης, υπήρχαν άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι δικαστές, αλλά και οι μικροί επενδυτές που είχαν εμπιστευτεί το ελληνικό δημόσιο ακόμα και το 2010-2011. Για λόγους ισότητος και λόγους αποκλεισμού ευδοκίμησης προσφυγών άλλων επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα, κυρίως ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μικρών επενδυτών και εκτός Ελλάδος, η απόφαση που ελήφθη σχετικά με το PSI ήταν πάρα πολύ αυστηρή έως εξοντωτική γι’ αυτούς τους μικρούς επενδυτές.

Τότε, σε εκείνη τη δραματική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαμε αποφασίσει να μην αφήσουμε ποτέ αυτό το θέμα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε κάποια στιγμή να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο.

Εγώ προσωπικά, ως Βουλευτής, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 που δεν ήμουν Υπουργός, είχα καταθέσει σε όλους τους Υπουργούς τα έτη 2012 και 2013 σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, πράγμα που κάνω και σήμερα. Γιατί αυτό που υποσχέθηκα θα το τηρήσω, κύριε Υπουργέ. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτές τις κατηγορίες των πολιτών. Θεωρώ ότι η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση με τον άλφα ή το βήτα τρόπο να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους.

Έχω επίκαιρες ερωτήσεις, κύριε Αλεξιάδη, από τον Οκτώβριο του 2012, τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Οκτώβριο του 2013 και επανέρχομαι σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι είχα προτείνει και με αυτό κλείνω.

Είχα προτείνει να γίνει ένας συμψηφισμός με την εισφορά αλληλεγγύης, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο η ελληνική πολιτεία να πάρει ευθέως κάποια μέτρα υπέρ τους, καθώς αυτό θα δημιουργήσει δεδομένα για τις εκκρεμείς υποθέσεις σε άλλες χώρες -όπως στη Γερμανία όπου υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις και απ’ ό,τι μαθαίνω, μία εξ αυτών οδηγείται και στο Συνταγματικό Δικαστήριο- και για να μην υπάρχει, λοιπόν, τέτοιου είδους κατάσταση η οποία θα θέσει εν κινδύνω όσα είχαν επιτευχθεί τον Φεβρουάριο του 2012.
Η εισφορά αλληλεγγύης είναι εισφορά όλων των Ελλήνων πολιτών και συνδρομή τους στην κρίση. Οι μικροομολογιούχοι έχουν συνδράμει την ελληνική πολιτεία και έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.

Επανέρχομαι λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, και ρωτάω το Υπουργείο Οικονομικών αν έχει κάτι στο μυαλό του και στη δευτερολογία μου θα πω και κάτι περισσότερο.

Ευχαριστώ.ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αυτό είναι μεν γενικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά όχι δική μου. Είναι του κ. Χουλιαράκη. Άρα, δεν πρέπει να πάρω εγώ θέση σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να απευθυνθείτε για αυτά τα ζητήματα στον κ. Χουλιαράκη.

Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, ένα τμήμα της είναι φορολογικού περιεχομένου και απαντώ εγώ. Υπάρχει και ένα τμήμα της που αφορά άλλη αρμοδιότητα και πρέπει να απευθυνθείτε εκεί.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης και του επιχειρήματος που έχετε ότι δεν είναι φόρος εισερχόμενος αδιάκριτα στο δημόσιο ταμείο, αλλά εισφορά υπέρ των αναξιοπαθούντων πολιτών, και προτείνετε αυτόν τον συμψηφισμό ή, τέλος πάντων, τη μείωση, να σας πω τα εξής: Με βάση την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 29 του ν.3986, με τον οποίο επιβλήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η τελευταία επιβλήθηκε για σκοπούς δημοσιονομικούς, για την κάλυψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της χώρας μας. Δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, όπως για την παροχή φοροελαφρύνσεων στους μικροομολογιούχους.

Καταθέτω όλα τα σχετικά έγγραφα, για να έχετε μια πλήρη εικόνα και των απαντήσεων των υπηρεσιών.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Βεβαίως, συμφωνώ μαζί σας ότι είναι λογικότατο το αίτημα αυτών των πολιτών, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στο ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό δημόσιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωσή του.

Πρέπει να ανοίξουμε τον διάλογο για το πώς θα ικανοποιήσουμε την αδικία που έγινε σε αυτούς τους ανθρώπους, με φορολογικό ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει στις παρούσες συνθήκες, όπως καταλαβαίνετε, όταν έχουμε ανοικτά τα θέματα διαπραγμάτευσης και όταν έχουμε ανοικτό το θέμα του χρέους. Εννοώ ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες. Όμως, είναι λογικό το αίτημά τους. Έχουμε κι εμείς, ως πολιτικός χώρος, την ευαισθησία γι’ αυτό το ζήτημα και βεβαίως, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί το εισόδημα που έχασαν ή, τέλος πάντων, να μειωθεί η αδικία τους.

Πρέπει, επίσης, να ανοίξουμε και έναν διάλογο για το πώς έγινε όλη αυτή η ιστορία με το PSI και ποιοι συμπεριελήφθησαν στο PSI και τι έγινε. Διότι προσπαθούμε να κάνουμε μια συζήτηση για την αποκατάσταση μιας αδικίας, ενώ πρέπει να κάνουμε την κουβέντα για το πώς δημιουργήθηκε η αδικία, για να είμαστε πολιτικά δίκαιοι και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα. Και να δούμε αν υπήρχε και άλλη πολιτική δυνατότητα τότε και αν υπάρχει άλλη δυνατότητα πολιτική τώρα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Οικονομικών, δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων που υπάρχουν και όλων αυτών που έχουμε μπροστά μας αυτή την περίοδο, δεν μπορεί τώρα να δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτών των πολιτών.
Βεβαίως, είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μας και τους στόχους μας και είναι μέσα σε αυτά που προγραμματίζουμε να αντιμετωπίσουμε, μόλις έχουμε την αντίστοιχη δημοσιονομική δυνατότητα.ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το PSI, κύριε Υπουργέ –τα έχουμε πει, όμως, αυτά πάρα πολλές φορές και δεν θέλω να πάρω χρόνο από την ομιλία μου- ήταν μια λυτρωτική παρέμβαση στα ζητήματα του ελληνικού χρέους, αφού από τα 160 δισεκατομμύρια οφέλους της ελληνικής πολιτείας, ένα σημαντικό κομμάτι ήταν καθαρό κούρεμα. Είχε αυτή την παρενέργεια.

Χαίρομαι που δεσμεύεστε και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι συνάδελφοί σας, ότι δεν θα ξεχάσετε και ότι στην πρώτη ευκαιρία θα μπορέσετε να δούμε τα ζητήματα των μικροεπενδυτών με πρακτικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό ενδιαφέρον.

Θεωρώ ότι από την πλειάδα των ενδεχομένων, αυτό που θα αντέξει και την ουσία του θέματος και τη διαπραγμάτευση είναι ένας συμψηφισμός, μέρους ή του όλου, με την εισφορά αλληλεγγύης. Σας το προτείνω. Το έχω ζυγίσει. Το έχω δει και από νομικής πλευράς. Έχω συμβουλευθεί και καθηγητές του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύω ότι εκεί μπορεί να αναζητηθεί η λύση.
Το χρονοδιάγραμμα το ρυθμίζει το Υπουργείο Οικονομικών με καλύτερο τρόπο. Σ' αυτό δεν μπορώ να παρέμβω, ούτε να κάνω εύκολη δημαγωγία, δεν το συνηθίζω. Όμως, στο προκείμενο τα δεδομένα του είναι καταφανή.

Τώρα, σ' ό,τι αφορά τη δική σας δυνατότητα ανταπαντήσεως, να σας πω ότι εγώ απευθύνθηκα στον κ. Τσακαλώτο. Ενημερώθηκα μετά ότι αρμόδιος είναι ο κ. Χουλιαράκης. Δεν μπορούσε να είναι εδώ την περασμένη Δευτέρα, γιατί ήταν στις Βρυξέλες. Μας ενημέρωσε με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Και ενώ περίμενα σήμερα ότι θα είναι ο κ. Χουλιαράκης, ενημερώθηκα, από χθες βέβαια, ότι θα είστε εσείς.
Έχετε δίκιο, μέρος μόνο του θέματος μπορείτε να καλύψετε. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως ένα τμήμα της ελληνικής διοικήσεως έχει την ευθύνη του συνολικού προβλήματος.


Ειδικό ερώτημα: Μαθαίνω -και δεν ξέρω αν είναι αληθές- ότι, επειδή κάποιοι από αυτούς του μικρούς επενδυτές που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο ΔΕΚ, το ελληνικό Δημόσιο στρέφεται εναντίον τους και ότι η στάση των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου είναι ενάντια.

Αν αυτό είναι αλήθεια, θέλω να μου το πείτε. Αν δεν ξέρετε, να επιφυλαχθείτε. Γιατί σ' ό,τι αφορά τη στάση μας -που είναι κοινή, είναι πάγκοινη η στάση όλων των Κομμάτων του Κοινοβουλίου- απέναντι στο θέμα, θέλουμε να ξέρουμε αν στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και κεντρικά, διά των δικηγόρων της, η ελληνική πολιτεία.

Τέλος, θέλω πω ότι έχει απασχολήσει πάρα πολύ έντονα την ελληνική κοινωνία –δεν απευθύνομαι σε εσάς, κύριε Υπουργέ- η χθεσινή δήλωση Τουσκ, η οποία, κύριε Πρόεδρε, επικαλούμενη την απόφαση των είκοσι οκτώ της περασμένης Δευτέρας, κάνει λόγο για «κλειστά σύνορα με απόφαση των είκοσι οκτώ».

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Αν αυτό είναι αλήθεια -εγώ επιφυλάσσομαι-, τότε σημαίνει ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού –που περιμέναμε μέχρι τα χαράματα να τον ακούσουμε, και εγώ ήμουν ένας από αυτούς- ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του Συμβουλίου των Αρχηγών έγινε δεκτή από τη Σύνοδο Κορυφής ήταν απολύτως ψευδής και αυτή.

Αν είναι έτσι, τον Πρωθυπουργό δεν θα πρέπει να τον πιστεύουμε, ούτε όταν μας λέει ότι είναι μέρα ,ενώ είναι μέρα. Και για γεγονότα είναι ανεπίτρεπτο κανείς να ψεύδεται.


ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εγώ θα σεβαστώ, κύριε Βουλευτά, το περιεχόμενο της ερώτησή σας.
Θα ήθελα και εγώ να παρεκτραπώ σε σχόλια σαν αυτά που προσπαθήσατε να κάνετε για τον Πρωθυπουργό της χώρας και για την εξωτερική μας πολιτική σε μία περίοδο που όλοι καταλαβαίνουμε και την κρισιμότητα των θεμάτων και που όλοι πρέπει να συνταχθούμε σε μία εθνική προσπάθεια και όχι να προσπαθούμε ο καθένας πολιτικά να καταγγείλει τον άλλον. Δεν θα ακολουθήσω, όμως, εγώ αυτόν τον δρόμο. Εγώ θα μείνω στο θέμα της ερώτησης.

Αυτή την περίοδο το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ανταποκριθεί στα θέματα της διαπραγμάτευσης, στην υλοποίηση της συμφωνίας και σ' ό,τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Στα πλαίσια αυτά ξέρετε ότι αυτές τις μέρες υπάρχει μία διαπραγμάτευση με τα όριά της, με τις δυσκολίες της και πιστεύουμε με μία θετική κατάληξη, η οποία θα μας οδηγήσει και στα επόμενα θέματα. Άρα, είναι συγκεκριμένο το τι κάνουμε αυτή την περίοδο.

Μετά από αυτή την περίοδο και μετά από τη διαδικασία που θα ξεκινήσει ο διάλογος για το θέμα του χρέους, θα ανοίξει ο διάλογος, και ο διάλογος με την κοινωνία, για τις μεγάλες φορολογικές αλλαγές που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το φορολογικό σύστημά μας πιο δίκαιο και πιο αναλογικό.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για την αδικία που έγινε σε αυτούς τους πολίτες. Και η πρότασή σας για συμψηφισμό με εισφορά αλληλεγγύης είναι κάτι το οποίο θα λάβουμε υπόψη. Όμως, καθημερινά στο Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε να καταγράψουμε τις αδικίες που έχουμε να διαχειριστούμε.

Θα μπορούσα να μιλάω και με τις ώρες γι’ αυτά, Για τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου που πρέπει να πληρώσει η «Κιβωτός» για να βάλει ορφανά παιδιά στη Βόνιτσα, για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το ΦΠΑ στους οίκους ευγηρίας, για το φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων; Δεν είναι πολιτική μας επιλογή αυτά τα ζητήματα. Και επειδή ακούμε συχνά κριτική και αυτά που βάλατε και αυτά που ανέφερα και πολλά άλλα, να πω ότι είναι μία πολιτική αναγκαιότητα, που έχει συγκεκριμένα όρια. Όμως, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα αυτά τα όρια θα αρθούν και θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα των πολιτών.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης