Λ. Λαμπριανίδης: 4,8 δις αναμένεται να μπουν στην ελληνική οικονομία σε βάθος τετραετίας, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου - Άμεσα η πρόσκληση για 200 αξιολογητές επενδυτικών σχεδίων

Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

8 Μάρτιος 2016
Taxheaven.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 210 5203922  , FAX: 5202903,  e-mail: [email protected]

Αθήνα, 08-03-2016  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με βασικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθηγητή Λόη Λαμπριανίδη, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα «Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: Ο ρόλος του Αναπτυξιακού Νόμου».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λαμπριανίδης μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, σε βάθος τετραετίας, αναμένεται να μπουν στην ελληνική οικονομία 4,8 δις. ευρώ και προανήγγειλε ότι άμεσα θα υπάρξει πρόσκληση για 200 αξιολογητές των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, που θα καταρτιστούν από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην παρουσίασή του ο κ. Λαμπριανίδης υπογράμμισε ότι ακόμη και ζημιογόνες εταιρείες θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο, αν και με βάση τα στοιχεία του υπουργείου το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες. Σε ότι αφορά το σκέλος των φοροαπαλλαγών αυτές θα εκτείνονται σε βάθος 15ετίας, θα αφορούν σε έκπτωση στο φόρο εισοδήματος ενώ θα σχηματίζεται και ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό. Επίσης, σημείωσε ο ίδιος, δεν είναι υποχρεωτική η ιδία συμμετοχή, αλλά θα μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε θα μπορεί ο επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει και τα αφορολόγητα αποθεματικά.

Επίσης τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει το επενδυτικό σχέδιο το οποίο είναι: έως 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 15 εκατ. ευρώ για όμιλο, ενώ οι δύο κλάδοι στους οποίους θα εστιαστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα είναι: οι τομείς της τεχνολογίας (ΤΠΕ) και η αγροδιατροφική αλυσίδα (από το χωράφι μέχρι τον τουρισμό).

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε, μιλώντας στην ημερίδα, την ανάγκη προώθησης ενός πλαισίου πιστοποίησης των προσόντων των μελετητών του αναπτυξιακού νόμου, στην κατεύθυνση μιας αξιόπιστης, διαφανούς και αποτελεσματικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Ο κ. Κόλλιας ανέφερε τις προτάσεις, που κατέθεσε το Ο.Ε.Ε. από την πρώτη στιγμή, σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργήσει το πλήρες σύστημα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε:

Η σύνταξη μιας άρτιας οργανωμένης επενδυτικής πρότασης προϋποθέτει την ενημέρωση και εξειδίκευση του μελετητή στις διαδικασίες του Αναπτυξιακού Νόμου.

Τα οικονομικά χαρακτηριστικά της μελέτης είναι αντικείμενο του οικονομολόγου μελετητή, ο οποίος πρέπει να πιστοποιηθεί για την επάρκειά του από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ).

Η αξιολόγηση και ο έλεγχος των επενδυτικών προτάσεων στο οικονομικό τμήμα τους πρέπει επίσης να γίνεται αποκλειστικά από οικονομολόγους.

Η κατάρτιση από το ΟΕΕ μητρώων οικονομολόγων αξιολογητών και ελεγκτών, πιστοποιώντας τη γνώση τους με την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων και αξιολόγησης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους, θα συμβάλλει στη διαφάνεια διαχείρισης των επενδυτικών ενισχύσεων, στον αξιόπιστο έλεγχο, στην οικονομική αποτελεσματικότητα.



Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2105203922