Σύντομα στη Βουλή η διάταξη για την παράταση του μέτρου απόσυρσης αυτοκινήτων

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Μάρτιος 2016
Taxheaven.gr

Όπως δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Αναπλ. Οικ. Τρ. Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, η διαπραγμάτευση σε αυτόν τον τομέα έχει τελειώσει και σύντομα θα έρθει στη Βουλή η διάταξη. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για το χρονικό διάστημα και για ποια τιμή, αλλά το πρόβλημα θα λυθεί και ότι θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί πριν λήξει η ημερομηνία. Επισήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα αυτό όπως και σε άλλα θέματα όπως στις φορολογικές δηλώσεις και σε άλλα νομοσχέδια.
«Κάνουμε ότι μπορούμε και πιέζουμε τα πράγματα ώστε να προχωρήσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά και σύντομα θα έρθουν προς ψήφιση οι διατάξεις αυτές.


Αναλυτικά η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού:


ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, θέτετε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που απασχολεί ένα μεγάλο τομέα της οικονομίας μας. Απασχολεί και τον κλάδο της εμπορίας των αυτοκινήτων και τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών και τον κλάδο των επισκευών των αυτοκινήτων και τους ίδιους τους πολίτες.
Απασχολεί και εμάς στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί όταν δεν έχουμε πωλήσεις αυτοκινήτων δεν έχουμε και έσοδα. Διότι ένα μεγάλο τμήμα της τιμής πώλησης κάθε αυτοκινήτου, καλώς ή κακώς, επιβαρύνεται με φορολογικές υποχρεώσεις. Όμως, όταν δεν υπάρχουν πωλήσεις, δεν έχουμε έσοδα. Μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό.
Λέω, λοιπόν, με σαφήνεια ότι νομίζω πως σε αυτόν τον τομέα έχει τελειώσει η ιστορία της διαπραγμάτευσης και πολύ σύντομα θα φέρουμε σχετική διάταξη στη Βουλή, με την οποία θα λύνουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευτώ για το χρονικό διάστημα και τη χρονική στιγμή, αλλά θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Σίγουρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση όχι μόνο σε αυτό. Υπάρχει και σε άλλα θέματα. Υπάρχει στις φορολογικές δηλώσεις και σε άλλα νομοσχέδια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και πιέζουμε τα πράγματα, ώστε να προχωρήσουν, αλλά είναι δεδομένο και το πλαίσιο το πολιτικό και το οικονομικό και τα θέματα της διαπραγμάτευσης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απόσυρσης, ήταν πραγματικά ένα μέτρο το οποίο ξεκίνησε από το 2011. Είναι ένα φορολογικό κίνητρο με μειωμένο τέλος ταξινόμησης για τα καινούρια αυτοκίνητα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να αποσυρθούν από την κυκλοφορία αυτοκίνητα που είναι ρυπογόνα και παλιάς τεχνολογίας, να πάνε για καταστροφή και να αντικατασταθούν με νέα αυτοκίνητα.
Είναι ένα μέτρο, λοιπόν, που έχει ένα συγκεκριμένο περιβαλλοντικό και οικολογικό περιεχόμενο, αλλά, βεβαίως, έχει και ένα σοβαρό οικονομικό περιεχόμενο και για τους πολίτες και για το Υπουργείο Οικονομικών.
Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε, όπως ξέρετε, στα καινούρια επιβατηγά αυτοκίνητα μέχρι και δύο χιλιάδες κυβικά εκατοστά και στα καινούρια φορτηγά μέχρι και τρεισήμισι τόνους.
Αυτός ήταν ο στόχος, γιατί αυτά αφορούν κυρίως τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις και στα χαμηλά εισοδήματα. Τόνωσε την αγορά του αυτοκινήτου.    
Και εδώ λέω με σαφήνεια ότι έπρεπε αυτό το μέτρο να το έχουμε αντιμετωπίσει πριν λήξει καν η ημερομηνία. Δυστυχώς, από τα προβλήματα που ξέρετε ότι υπάρχουν, δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί.
Νομίζω ότι πολύ άμεσα θα έρθει η σχετική διάταξη και θα λύσει αυτό το πρόβλημα και ελπίζω το ίδιο και για όλα τα άλλα θέματα που έχουμε ανοιχτά στα φορολογικά ζητήματα.