Live Search Results

Ανώτατο όριο 3.088 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις και 2.300 για μία

1 Μάρτιος 2016 -- Σχόλια

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, το ανώτατο όριο εισοδήματος από συντάξεις για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα είναι 3.088 ευρώ μικτά για το σύνολο των συντάξεων, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη, θα είναι στα 2.300 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στη Βουλή

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, όπως ευχαριστώ και τον παριστάμενο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον καθηγητή κ. Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος με την παρουσία του, επτά μέρες μετά την κατάθεση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης, καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έχει και την βούληση και το σθένος να απαντά ακόμη και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Πετρόπουλε, η ερώτησή μου, ερώτηση-πρόταση, εδράζεται, εν όψει της κατάθεσης και της συζήτησης του νέου ασφαλιστικού συστήματος, σε αυτό που ονομάσατε και εσείς και ο συνάδελφός σας, ο κ. Κατρούγκαλος, «η νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού».

Θέλουμε ενιαίους κανόνες ισότητας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες, από τον αυτοαπασχολούμενο και τον επιστήμονα που κόβει το πρώτο φύλλο στο μπλοκ του, έως τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ώστε να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τόσο ως προς τις εισφορές που καταβάλλουν όσο και ως προς τις παροχές.

Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα, με βάση το θέμα της σχετικής επίκαιρης ερώτησης. Είναι δυνατόν από αυτούς του ενιαίους κανόνες να εξαιρούνται οι Βουλευτές και οι τοπικοί άρχοντες;

Σημείο δεύτερο. Ενιαίοι κανόνες στο συνταξιοδοτικό, ενιαίοι κανόνες αναπλήρωσης, ενιαίοι κανόνες εισφορών, ενιαίοι κανόνες για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενιαίοι κανόνες για όλους. Η ενιαία εφαρμογή κανόνων για εισφορές και παροχές καταργεί κάθε διάκριση μεταξύ παλιών, προ του 1992, και νέων, μετά το 1993, ασφαλισμένων. Σας ακούσαμε πολλές φορές και εσάς και τον κ. Κατρούγκαλο να λέτε «προ του 1992, μετά του 1992, προ του 1982, μετά του 1982». Αυτά τελειώνουν σε αυτό το ενιαίο σύστημα ισονομία και ισοπολιτείας.

Είναι λογικό, επομένως, σε αυτό το ερώτημα να έχουμε Βουλευτές προ του 2012 και μετά του 2012; Σε ποιον άξονα δικαίου «ακουμπά» η εν λόγω διάκριση, αν και εφόσον υιοθετείται;

Το τρίτο σημείο –και με αυτό κλείνω, για να έρθω μετά στη δευτερολογία μου- είναι, κύριε Υπουργέ, το πιο σημαντικό, είναι η δύναμη του βιωμένου παραδείγματος. Αυτό που προτείνουμε να υιοθετήσουν και να υποστούν οι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στον έκτο χρόνο μιας βασανιστικής πορείας μέσα στο μονοπάτι του μνημονιακού κανιβαλισμού, πρώτα θα πρέπει να το υιοθετήσουμε και να το υποστούμε εμείς για τον εαυτό μας.

Πώς, λοιπόν, ζητάμε και νομοθετούμε από τον πολίτη, για παράδειγμα, να συνταξιοδοτείται στα εξήντα επτά, όταν οι προ του 2012 συνάδελφοι, αυτοί που ήδη έχουν λάβει σύνταξη ή που πρόκειται να λάβουν, μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα σαράντα πέντε, στα σαράντα οκτώ και στα πενήντα ένα;

Αυτοί είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους εδράζω το ερώτημά μου και ρωτώ την Κυβέρνηση:

Κύριε Πετρόπουλε, πόσες είναι οι διπλές και τριπλές συντάξεις που χορηγούνται σε Βουλευτές και τοπικούς άρχοντες, νομάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες;

Δεύτερον, ερωτώ αν προτίθεται η Κυβέρνηση, με σχετική ρύθμιση στο νέο ασφαλιστικό, να θεσπίσει την υποχρέωση στου Βουλευτές και τοπικούς άρχοντες να επιλέξουν άμεσα να λαμβάνουν μία σύνταξη -ή την βουλευτική τους και μόνον αυτή ή αυτή που προέρχεται από τον επαγγελματικό τους χώρο και μόνον αυτή- και όχι και τις δύο μαζί.

Σας ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Έχετε δίκιο, κύριε Βουλευτά.

Η Κυβέρνηση προχωράει σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με δίκαιους όρους για όλους και θα ήταν παράλειψη εάν δεν λαμβάναμε υπόψη μας το ενδεχόμενο κάποιοι για οποιονδήποτε λόγο να λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

Αυτή τη στιγμή –επειδή ρωτάτε κιόλας- θα πω για τις συντάξεις που είναι αξιοσημείωτο να αναφέρονται. Τέσσερις συνταξιούχοι παίρνουν τέσσερις.

Αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για τέτοια νούμερα. Δεν είναι άξιο λόγου να αναφερόμαστε πλέον. Σημασία έχει να πούμε να πω τα μεγάλα νούμερα. Τρεις συντάξεις περίπου παίρνουν 335.000 συνταξιούχοι. Δύο συντάξεις παίρνουν 995.000 συνταξιούχοι. Μία σύνταξη μόνο παίρνουν 1.288.000 συνταξιούχοι.

Λέω, όμως, να μην αναφερθώ εξειδικεύοντας τις πολλές συντάξεις στα λίγα άτομα, γιατί δεν είναι άξιο λόγου, καθώς πλέον το ανώτατο ποσό που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, όσες συντάξεις και εάν έχουν, με βάση το νέο μας σχέδιο, το οποίο θα εισάγουμε στο νομοσχέδιό μας για συζήτηση, είναι -το ανώτατο- 3.088 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή το ανώτατο όριο είναι κοντά 3.680 ευρώ. Και το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη θα είναι 2.773 ευρώ.

Πρέπει να πω ότι τα ποσοστά εκείνων που παίρνουν τέτοια σύνταξη είναι πολύ μικρά και οι επιδράσεις στο πρόβλημα των ελλειμματικών μας ταμείων δεν είναι πολύ μεγάλες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε με το ανώτατο πλαφόν.

Επιτρέψτε μου να πω ότι η δική μου συλλογιστική και η δική μου πολιτική αντίληψη εδράζεται σε αυτό που λέγεται «δύναμη του βιωμένου παραδείγματος» και σε καμμία περίπτωση στον κατήφορο παραπολιτικής και κουτσομπολιού, όπως αναπτύσσεται από άλλες μεμονωμένες πτέρυγες της Βουλής.

Και να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι όταν λέμε για τη δύναμη του βιωμένου παραδείγματος, εννοούμε ότι όταν προτείνουν και νομοθετούν οι Βουλευτές δύσκολα μέτρα για τους πολίτες, πρέπει πρώτα να τα προτείνουν και να τα εφαρμόζουν στον εαυτό τους.

Επομένως, έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία αυτή η επιλογή και αυτή η διάκριση, να μην εντάσσονται, δηλαδή, στους 995.000 ή στους 335.000 που μόλις είπατε ότι λαμβάνουν δύο και τρεις συντάξεις και άλλοι ανασφάλιστοι να δικαιούνται συντάξεις που έχουν χαρακτηριστεί –όχι από εμένα, από την ταπεινότητά μου- ως συντάξεις «φιλοδωρήματα», που δεν μπορούν να καλύψουν τη στοιχειώδη διαβίωση.

Υπό αυτή την έννοια θεωρώ για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί στην κατάργηση των διπλών και τριπλών συντάξεων Βουλευτών και τοπικών αρχόντων. Γιατί ισχυρίζομαι ότι θα πρέπει να σταματήσει η λογική, με βάση τους ενιαίους κανόνες που προαναφέρατε και προανέφερε και ο συνάδελφός σας, κ. Κατρούγκαλος, ότι, ενώ καταργούμε τους πήχεις προ του ’92 μετά το 92 και προ του’82 μετά το ’82, υιοθετούμε αυτόν τον πήχη για Βουλευτές προ του ’12 και μετά του ’12.

Και νομίζω ότι αυτό θα συμβάλλει και στην ενίσχυση, αν θέλετε, του καταρρακωθέντος πολιτικού συστήματος από άποψη αξιοπιστίας, ότι, δηλαδή, διδάσκει με την πράξη του το τι ακριβώς πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό σύστημα, πρώτα νομοθετώντας για τον εαυτό του και μετά ζητώντας από τους πολίτες να υποστούν δύσκολα μέτρα.

Στο κάτω-κάτω, κύριε Υπουργέ, θέλω να ακούσω τα αντίθετα επιχειρήματα, δηλαδή να ακούσω από κάποιον πρώην Βουλευτή ή νυν Βουλευτή, εκλεγέντα προ του 2012, ότι θα πρέπει να λαμβάνει –που δεν το έχω ακούσει από κανέναν- δύο και πλέον συντάξεις. Απ’ όποιον ισχυρίζεται αυτό θέλω ειλικρινά να ακούσω τα επιχειρήματά του, για να αντιληφθώ το δίκιο, εάν θέλετε, αυτής της πλευράς και αυτής της προσέγγισης.

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει του νέου ασφαλιστικού, περιμένω από την πλευρά σας, κύριε Πετρόπουλε, μία σαφέστατη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι πρόκειται να καταργήσει τις διπλές και τριπλές συντάξεις και γι’ αυτούς που λαμβάνουν, αλλά και γι’ αυτούς που πρόκειται να λάβουν δεύτερη σύνταξη -πέραν της βουλευτικής- και από τον επαγγελματικό τους χώρο.

Ξανακαταθέτω την πρότασή μου, που δεν είναι τιμωρητική, είναι πρόταση επιλογής. Δηλαδή, όποιος θέλει επιλέγει μόνο τη βουλευτική και παίρνει μόνο αυτήν ή μόνο αυτήν που λαμβάνει από τον επαγγελματικό του χώρο, εάν είναι γιατρός, δικηγόρος, δημοσιογράφος και μόνο αυτήν, όχι και τις δύο. Νομίζω ότι τον συμβολισμό τον αντιλαμβανόμαστε όλοι πάρα πολύ έντονα γι’ αυτό που ακούει και εισπράττει ο πολίτης έξω απ’ αυτή την Αίθουσα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας ευχαριστώ και εγώ.

Προτού δώσω τον λόγο στον κύριο Υφυπουργό, υπάρχει το ερώτημα από τον κόσμο και θέλω να το θέσω. Εντάξει, οι συντάξεις για το καλό της χώρας ή της οικονομίας –ό,τι θέλετε πείτε- να περικοπούν, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει λεφτά στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν καταβάλει χρήματα και πρέπει να τα ρυθμίσετε. Τι θα γίνει με αυτά τα λεφτά; Είναι πολλά και μπορεί να καταφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ή οπουδήποτε. Αυτό λέει ο κόσμος.

Όσον αφορά τους Βουλευτές, κάντε ό,τι θέλετε, γιατί το αντιλαμβάνεστε ότι δεν θέλω να παρέμβω. Όμως, θέλω να πω στον κ. Τριανταφυλλίδη ότι σήμερα με πήρε τηλέφωνο ο κ. Πυλαρινός –το λέω με ονοματεπώνυμο- ο οποίος είναι πρόεδρος των πρώην Βουλευτών.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Των συνταξιούχων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Δεν ξέρω αν έχει πάρει και εσάς. Με πήρε, επειδή χειρουργείται ένας Βουλευτής, πρώην Υπουργός, και εζήτησε να πληρωθούν τα έξοδά του -γιατί δεν είχε να χειρουργηθεί- από το Ταμείο των Βουλευτών. Και επειδή και αυτό δεν είχε λεφτά, εζήτησε να έρθει στη Βουλή το θέμα και θα απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι νομίζουν όλοι ότι είναι πάμπλουτοι οι Βουλευτές κ.λπ. Δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν και Βουλευτές ή πρώην Βουλευτές οι οποίοι πένονται. Δεν μπορώ να πω το όνομα του Βουλευτή, αλλά αναφέρω το όνομα του κ. Πυλαρινού, ο οποίος με πήρε σήμερα τηλέφωνο, για να φέρουμε το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Τα πράγματα πρέπει να τα δούμε με δικαιοσύνη και τίποτε άλλο. Γι’ αυτό, ας λύσει το θέμα το Υπουργείο Εργασίας.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τη συμπλήρωση του προβληματισμού που αναπτύσσετε στη συλλογική σκέψη της χώρας.

Εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπου οι πολίτες, οι ασφαλισμένοι, θα λαμβάνουν σύνταξη, που όχι απλώς θα αντιστοιχεί στα ποσά που κατέβαλαν, αλλά που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης.

Αυτό θα συμβεί. Και αυτό που λέμε πάει να πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η σύνταξη που θα χορηγούμε να είναι τέτοια που να μην ανταποκρίνεται στις εισφορές, θα είναι ασφαλώς πολλαπλάσια.

Και το κριτήριό μας είναι να διασφαλίζουμε το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συζήτηση που θα αναπτύξουμε κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου μας στο Κοινοβούλιο να πούμε τις λεπτομέρειες και είμαστε βέβαιοι ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι υπερήφανο για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που θα κάνουμε, που θα είναι ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δεν θα λειτουργεί για χάρη της γραφειοκρατίας που υπάρχει στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά που πραγματικά θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους.

Στα πλαίσια της ερώτησης του κ. Τριανταφυλλίδη διακρίνω ένα πραγματικό ενδιαφέρον, που νομίζω ότι και την Εθνική Αντιπροσωπεία την εκφράζει, να είναι δηλαδή δίκαιοι οι κανόνες και για τους Βουλευτές και με αυτήν την έννοια λαμβάνω το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης ως ενδιαφέρον και ουσιώδες. Απαντώ, όμως, ότι η λογική μας είναι να μη μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις.

Οι υπάρχουσες σήμερα καταβαλλόμενες συντάξεις δεν θα πρέπει να μειωθούν και εδώ δεν κάνουμε εξαίρεση.


Έχουμε πάρει υπ’ όψιν μας ότι το ύψος των συντάξεων σήμερα θα έχουν ένα ανώτατο ποσό. Oι πολλαπλές θα είναι μέχρι 3.088 ευρώ.
Τώρα είναι 3.680 ευρώ το προβλεπόμενο όριο, αλλά δεν υπάρχουν αυτές οι συντάξεις. Είναι ελάχιστες.
Είπα ότι είναι αυτές των τεσσάρων συνταξιούχων που παίρνουν δέκα συντάξεις, επτά που παίρνουν εννιά, σαράντα εννιά που παίρνουν οκτώ, τριακόσιες εξήντα τέσσερις που παίρνουν επτά συντάξεις, τέσσερις χιλιάδες εξακόσιοι πενήντα εννιά που παίρνουν έξι συντάξεις, αλλά και γι’ αυτούς το ύψος της σύνταξης που καταλαμβάνεται συνολικά δεν θα υπερβαίνει το ποσό που είπαμε, δηλαδή των 3.088 ευρώ.


Επομένως, γίνεται μία προσαρμογή δικαιοσύνης, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας Βουλευτές και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν μια τέτοια απόκλιση που να μην είναι ανεκτή. Και η μία σύνταξη που θα καταβάλλεται θα είναι στο ύψος των 2.300 ευρώ.

Πρέπει, όμως, εδώ να πω ότι το 0,8% των καταβαλλόμενων συντάξεων ξεπερνά σήμερα το ποσό των 2.000 ευρώ.

Για λόγους τεχνικούς και αρχιτεκτονικής του συστήματος, πρέπει να βάλουμε ανώτατα όρια και εκεί που τα προσδιορίζουμε θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλέον καμμία τέτοια διάκριση μεταξύ των ασφαλισμένων, που να χωράει, μεταξύ αυτών των συντάξεων που θα καταβάλλονται, οποιαδήποτε αίσθηση αδικίας και ανισομέρειας ως προς το δικαίωμα όλων να λαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις.

Προφανώς –θα συμφωνήσω μαζί σας- σημασία έχει να μη βγει κανείς τουλάχιστον πλουσιότερος από την περίοδο της βουλευτικής θητείας ή των αξιωμάτων που θα ασκεί στα δημόσια πράγματα. Αυτό είναι που έχει σημασία και γι’ αυτό υπάρχει το πόθεν έσχες, το οποίο φαντάζομαι φροντίζετε όλοι να τηρείτε με ευλάβεια.

Σας ευχαριστώ.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

Print word

printer word version

Add to library

click this to add to library

Clippy Clip

clip this

Email

email this to someone