Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επτά μεγάλες αλλαγές στη φορολογία

29 Σεπτέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες και υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, επιβαρύνσεις σε χιλιάδες εργαζoμένους του δημόσιου τομέα και επιεικέστερο ποινολόγιο για φορολογουμένους που έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις «φέρνει» το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας...
Επτά μεγάλες αλλαγές στη φορολογία

Φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες και υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, επιβαρύνσεις σε χιλιάδες εργαζoμένους του δημόσιου τομέα και επιεικέστερο ποινολόγιο για φορολογουμένους που έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις «φέρνει» το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την πλήρη φοροαπαλλαγή της πρώτης κατοικίας, την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής αλλά και οι τροποποιήσεις που έγιναν στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί διάταξη με την οποία θα καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων (αμοιβών και επιδομάτων) που αποκτούν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Φόροι
Ειδικότερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Την αντικατάσταση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής από το ειδικό τέλος 1%, που θα επιβάλλεται στην αξία του ακινήτου που προκύπτει πάνω από τα σημερινά αφορολόγητα όρια. Ετσι, μικροϊδιοκτήτες και μεγαλοϊδιοκτήτες θα πληρώνουν τους ίδιους φόρους, δηλαδή τέλος 1%.

2. Την κατάργηση των φόρων και των τελών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως της επιφανείας και της αξίας της. Ωστόσο, η αγορά πρώτης κατοικίας θα εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο του «πόθεν έσχες» στην περίπτωση που η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 120 τ.μ. ενώ αν είναι πάνω από 200 τ.μ., τότε θα εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης.

3. Την ενεργοποίηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων αναδρομικά από την 1η Αυγούστου. Οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από ταμειακή μηχανή δεν θα απαιτείται πλέον να φέρουν στο οπισθόφυλλο τη σφραγίδα του επιτηδευματία και το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου. Σύμφωνα με τη διάταξη, από το φορολογητέο εισόδημα που θα δηλώσει το 2008 κάθε φορολογούμενος θα αφαιρείται το 40% των δαπανών που θα έχει καταβάλει από την 1η Αυγούστου 2007 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007, σε:

Κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ.

Ωδεία, σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.

Τεχνικούς κλιματισμού για επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και συσκευών κλιματισμού.

Υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων.

Το ανώτατο όριο της αξίας των αποδείξεων που μπορούν να προσκομισθούν με τη φορολογική δήλωση είναι τα 20.000 ευρώ.

Από την έκπτωση του 40% των δαπανών με αποδείξεις 20.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θα έχουν μείωση εισοδήματος 8.000 ευρώ και έκπτωση φόρου:

Μέχρι 2.320 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 10.500 έως 30.000 ευρώ,

Μέχρι 3.120 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 30.001-75.000 ευρώ και

Μέχρι 3.200 ευρώ εάν δηλώνουν πάνω από 75.000 ευρώ.

Νέες επιχειρήσεις
4. Την κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2008 της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Τα εισοδήματα (αμοιβές και επιδόματα) που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% και 20% θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία του και συνολικά θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που κυμαίνονται από 27% έως και 40% (για τα εισοδήματα του 2008).Το μέτρο αυτό αναμένεται να θίξει χιλιάδες φορολογουμένους όπως το ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους στην εφορία αφού τα εισοδήματά τους θα αυξηθούν και θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή. Ανάλογη ρύθμιση μελετά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και για τις παροχές που χορηγούνται σε νομάρχες, δημάρχους, ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και λοιπούς αθλητές, οι οποίες σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με 20%.

5. Την απαλλαγή των νέων επιχειρήσεων από την επιβολή προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τις φορολογικές παραβάσεις που θα διαπράξουν. Αυτό το ευνοϊκό μέτρο θα ισχύει για τις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους από την έναρξη της δραστηριότητας των επιτηδευματιών.

6. Την έκπτωση μέχρι και 80% των προστίμων για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες για να δηλώνουν αυτοβούλως τις φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει πριν ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος. Οσοι δηλώνουν οι ίδιοι τις φορολογικές παραβάσεις τους, πριν από τη διενέργεια ελέγχου από την Εφορία, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές - συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ με μείωση κατά 50% των πρόσθετων φόρων που ισχύουν σήμερα, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Μειωμένα στο 1/5 θα είναι και τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που σχετίζονται άμεσα με τις υποβαλλόμενες δηλώσεις ή τη φορολογητέα ύλη που έχει δηλωθεί. Σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία που θα καλείται για τακτικό φορολογικό έλεγχο θα δίδεται προθεσμία 10 ημερών να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ και να δηλώσει τις φορολογικές παραβάσεις που αναγνωρίζει ότι διέπραξε.

7. Την πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές κυρώσεις για τις παραβάσεις συγκάλυψης φοροδιαφυγής σε όσους καταγγέλλουν υποθέσεις δωροδοκίας. Η καταγγελία του φυσικού ή νομικού προσώπου περί δωροδοκίας πρέπει να πιστοποιηθεί με τη συμμετοχή της αστυνομικής ή άλλης δημόσιας αρχής, ενώ ο καταγγέλλων επιτηδευματίας απολαμβάνει και διετή φορολογική ασυλία, αφού δεν θα μπορούν να διενεργήσουν τακτικό οριστικό φορολογικό έλεγχο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης