Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Ψηλώνει» το έλλειμμα και ο δημόσιος δανεισμός

27 Σεπτέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν νέα επιδείνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου να φτάνει σε 8.916 εκατ. ευρώ ή στο 4,3% του ΑΕΠ. Στο επτάμηνο, τα στοιχεία της ΤτΕ έδειχναν έλλειμμα 7.420 εκατ. ευρώ, ή 3,5% του ΑΕΠ.
«Ψηλώνει» το έλλειμμα και ο δημόσιος δανεισμός

ΣΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ του δημόσιου δανεισμού κατά 2,3 δισ. ευρώ οδηγούν οι σημαντικές αποκλίσεις που καταγράφονται στο έλλειμμα του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν νέα επιδείνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου να φτάνει σε 8.916 εκατ. ευρώ ή στο 4,3% του ΑΕΠ. Στο επτάμηνο, τα στοιχεία της ΤτΕ έδειχναν έλλειμμα 7.420 εκατ. ευρώ, ή 3,5% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναπροσάρμοσε το όριο του δανεισμού για φέτος, το οποίο πλέον θα φτάσει (με τα τωρινά δεδομένα) σε 37,8 δισ. ευρώ, από 35,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Επίσης υψηλότερα θα κινηθεί ο δανεισμός το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του ελλείμματος του οκταμήνου έφτασε ακριβώς στο στόχο του προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2007, που συγκεκριμένα είναι έλλειμμα ύψους 9.050 εκατ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ, και ακολουθούν οι πάντα δύσκολοι τελευταίοι μήνες του έτους.

Σε σύγκριση με το επτάμηνο του έτους, διαπιστώνεται διαφορά στο έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που είναι το έλλειμμα που άφησε ο μήνας Αύγουστος. Με την υπόθεση ότι τον Αύγουστο τα έσοδα πήγαν καλά (όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών), το πρόβλημα εντοπίζεται στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες σημείωσαν αισθητές υπερβάσεις.

Προφανώς ο Αύγουστος ενσωματώνει μέρος του κόστους των επιδομάτων των πυροπαθών, αλλά το κύριο βάρος έπεσε στο μήνα Σεπτέμβριο, κατά τον οποίο θα προκύψουν ανάλογα προβλήματα διόγκωσης των δαπανών.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατάρτισης και υλοποίησης του επόμενου, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Εξάλλου ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει και τα κονδύλια για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών, το κόστος των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλό, και παράλληλα να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Όσο για το ύψος του ελλείμματος του οκταμήνου, που η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολογίζει στο 4,3% του ΑΕΠ, διευκρινίζεται ότι αφορά στο έλλειμμα Κεντρικής Κυβέρνησης. Το μέγεθος που έχει σημασία είναι το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο προκύπτει με την αφαίρεση των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (ή άσπρη τρύπα).

Αυξημένος δανεισμός

Το επιπλέον έλλειμμα θα καλυφθεί με αύξηση του δανεισμού του Δημοσίου. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Σπ. Παπανικολάου, το ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να δανεισθεί στο τελευταίο τρίμηνο ποσό ύψους 4,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες ανάγκες του, οι οποίες εν μέρει διογκώθηκαν λόγω της οικονομικής στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Όπως εξήγησε, η υπέρβαση του δανειακού προγράμματος οφείλεται στην κάλυψη μέρους του κόστους που συνεπάγονται οι αποζημιώσεις προς τους πυροπαθείς και πρόσθεσε ότι «στο τέταρτο τρίμηνο έχουμε τρεις επανεκδόσεις ομολόγων από τις οποίες σκοπεύουμε να αντλήσουμε περίπου 4,5 δισ. ευρώ και άλλα 300 εκατ. θα αντληθούν από μία έκδοση εντόκων γραμματίων».

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2007 και μέχρι τώρα, το υπουργείο Οικονομικών έχει δανειστεί ποσό ύψους 33 δισ. ευρώ με εκδόσεις μέσω δημοπρασιών ή με ειδικές εκδόσεις ομολόγων. Με τα 4,8 δισ. ευρώ που θα αντληθούν επιπλέον έως το τέλος του έτους, προκύπτει ότι το ύψος του δανεισμού φέτος θα διαμορφωθεί σε 37,8 δισ. ευρώ. Ο στόχος για το δανεισμό στο σύνολο του 2007 ήταν τα 35,5 δισ. ευρώ και προκύπτει μια υπέρβαση της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ.

Σε υψηλότερα επίπεδα θα διαμορφωθεί ο δανεισμός του 2008, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, λόγω των αυξημένων χρεολυσίων από παλαιά ομόλογα.

Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης