Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλαγές εκ βάθρων στο φοροελεγκτικό μηχανισμό

24 Σεπτέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • ΣΕ ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές, όσον αφορά στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, αλλά και στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, θα προχωρήσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αλλαγές εκ βάθρων στο φοροελεγκτικό μηχανισμό


ΣΕ ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές, όσον αφορά στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, αλλά και στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, θα προχωρήσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη δώσει εντολή σε ειδική ομάδα παραγόντων του υπουργείου να της παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατό σχέδιο για την αλλαγή των δομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών που εμπλέκονται στους φορολογικούς ελέγχους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποδειχθεί «ανίσχυρες» στην ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου επισήμανε στη «Ν» ότι η πολιτική βούληση υπάρχει και η απόφαση έχει ληφθεί, ότι «θα αλλάξουν όλα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». «Δεν μπορεί», συνέχισε ο ίδιος παράγοντας, «να ανεχόμαστε άλλο υπηρεσίες που υπολειτουργούν και ελεγκτές που δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη που επιβάλλει το έργο τους».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως επεσήμανε η «Ν», ότι τις επόμενες ημέρες και με αφορμή την υστέρηση των δημοσίων εσόδων που αναμένεται για τον τρέχοντα μήνα, πολλά πρόσωπα σε ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα θα αλλάξουν, αφού δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Πρότυπο IRS

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με τις γενικότερες αλλαγές που πρέπει να επέλθουν, οι πρώτες σκέψεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι όπως υιοθετηθεί το πρότυπο λειτουργίας της Αμερικανικής Εφορίας (IRS), «μοντέλο» το οποίο, αν και είχε προταθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν, ουδέποτε υιοθετήθηκε.

Στο σχέδιο που εκπονεί πάντως η ειδική ομάδα, αναμένεται να περιληφθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία:

*η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα πρέπει να μην λειτουργεί στο εξής σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας, αλλά και

*να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα, από «ράμπο» του υπουργείου, που θα ελέγχεται από Ειδική Γραμματεία, η οποία όμως, σύμφωνα με την εισήγηση, θα πρέπει να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Η κίνηση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να καταδείξει ότι ο περιορισμός του φαινομένου, που ζημιώνει το κοινωνικό σύνολο, αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η εν λόγω μάλιστα Ειδική Γραμματεία θα έχει ως αρμοδιότητα να εποπτεύει όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα:

**να κάνει εισηγήσεις για τοποθετήσεις στελεχών και υπαλλήλων σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες,

**να καταρτίζει τον ετήσιο προγραμματισμό του ελεγκτικού έργου των ΔΟΥ, των Ελεγκτικών Κέντρων, αλλά και της ΥΠΕΕ,

**να οργανώνει και να κατευθύνει τη δραστηριότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Οι κινήσεις αυτές του οικονομικού επιτελείου, αλλά και οι υπεραρμοδιότητες της νέα Ειδικής Γραμματείας, αποσκοπούν στο να υπάρχει ένας τελικά κεντρικός σχεδιασμός της δράσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και η επιλογή των υποθέσεων που θα ελέγχονται δεν θα γίνεται πλέον από τις κατά τόπους ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά, σε κεντρικό επίπεδο, από τη νέα αυτή Ειδική Γραμματεία, η οποία θα έχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα φορολογίας TAXIS.

Με τον τρόπο αυτόν, παράλληλα, αναμένεται να μειωθεί η γραφειοκρατία, δεν θα μπλέκονται οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών, αλλά κυρίως δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο της μετάθεσης ευθυνών, αφού οι εντολές θα είναι συγκεκριμένες, τα προγράμματα δράσης ξεχωριστά και έτσι οι κινήσεις των ελεγκτών θα είναι συντονισμένες.


 Για την αλλαγή του τρόπου διενέργειας των προληπτικών και τακτικών φορολογικών ελέγχων, περίπου 2.000 ελεγκτές θα εφοδιαστούν σύντομα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συνδεδεμένους με το σύστημα TAXIS.

Κατάργηση Διευθύνσεων

Η λειτουργία της νέας αυτής γραμματείας, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, θα συνοδευτεί ταυτόχρονα και με την κατάργηση όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, με εξαίρεση πάντως αυτές που λειτουργούν στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Οι ελεγκτές βέβαια της ΥΠΕΕ, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις που θα καταργηθούν, θα μετατεθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ των αντίστοιχων περιφερειών, προκειμένου να ασκούν ελεγκτικό έργο απ αυτές τις υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ΥΠΕΕ είναι σήμερα 1.200 άτομα, τα οποία, μετά τις αλλαγές, θα μειωθούν σε 300 - 350 άτομα, ενώ η συγκεκριμένη Υπηρεσία θα εξακολουθήσει να ασκεί το έργο της με ελεγκτές προερχόμενους μόνο από τις περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επισημαίνεται ότι κεντρικός στόχος της αλλαγής αυτής είναι να σταματήσει να υπάρχει επικάλυψη ελεγκτικών αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΥΠΕΕ και των κατά τόπους ΔΟΥ, που ορισμένες φορές έχει ως αποτέλεσμα να περνούν και να διενεργούν ελέγχους στις ίδιες επιχειρήσεις συνεργεία ελεγκτών της ΥΠΕΕ και συνεργεία προληπτικού ελέγχου από τις ΔΟΥ.

Επίσης, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της εν λόγω επιτροπής, θα πρέπει να καταργηθούν και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ), με μετάθεση του προσωπικού τους στα Τμήματα Ελέγχου των κατά τόπους ΔΟΥ των αντίστοιχων περιφερειών.

Είναι γνωστό ότι σήμερα λειτουργούν έξι ΠΕΚ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Ιωάννινα, τα οποία έχουν την αρμοδιότητα να διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο από 1 έως 3 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη όμως πλευρά, αναμένεται να διατηρηθούν τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, τα οποία και θα εξακολουθήσουν να έχουν ως αρμοδιότητα τη διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, από το επόμενο έτος, δεν θα επιδιωχθεί μόνο να αλλάξει νοοτροπία και τρόπο δράσης ο ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά ταυτόχρονα να δοθεί προτεραιότητα στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων και πρωτίστως στις συνδυαστικές διασταυρώσεις.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να καταστούν πιο αντικειμενικοί, πιο ορθολογικοί και πιο αποτελεσματικοί οι φορολογικοί έλεγχοι.

Στο γενικότερο άλλωστε σχέδιο, που εκπονείται για την αλλαγή του τρόπου διενέργειας των προληπτικών και τακτικών φορολογικών ελέγχων, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», περίπου 2.000 ελεγκτές θα εφοδιαστούν σύντομα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους με το σύστημα TAXIS.

Οι «ηλεκτρονικοί» ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν από τα γραφεία τους ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων και να εντοπίζουν, πριν μεταβούν για έλεγχο στις επιχειρήσεις, φορολογικές παραβάσεις που αφορούν στη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβών συγκεντρωτικών καταστάσεων, στην απόκρυψη εσόδων, δαπανών ή αγορών, στην καταχώριση ανύπαρκτων δαπανών, καθώς και στην έκδοση ή λήψη πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Διασταυρώσεις

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη λάβει εντολή όπως επιταχύνει τις διαδικασίες για να τεθούν σε λειτουργία και τα νέα συστήματα που θα παρέχουν τη δυνατότητα συνδυαστικών διασταυρώσεων, καθώς θα βασίζονται σε φορολογικά στοιχεία όπως:

*τα στοιχεία του εντύπου Ε3

*οι εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

*οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών.

Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης