Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι 11 άξονες της οικονομικής πολιτικής -Οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας - Πάταξη του λαθρεμπορίου

20 Σεπτέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Η επίλυση του ασφαλιστικού, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης και η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες και του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως τις παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών....
Οι 11 άξονες της οικονομικής πολιτικής


Η επίλυση του ασφαλιστικού, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης και η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες και του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως τις παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.
Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόνισε ο υπουργός, είναι οι βασικοί άξονες για να επιτύχουμε τους στόχους της ενίσχυσης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, τους οποίους και θα προωθήσουμε με αποφασιστικότητα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, συνέχισε, θα εφαρμόσουμε μία καλά σχεδιασμένη πολιτική μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απασχόληση, την εξυγίανση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, την προώθηση των εξαγωγών, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση έργων υποδομής, τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και την ψηφιακή στρατηγική.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας

Στο παραπάνω πλαίσιο οριοθέτησε το σύνολο των προτεραιοτήτων του υπουργείου Οικονομίας, που είναι οι εξής:
- Η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010.
- Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, με πρωτοβουλίες όπως η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις. Οπως η καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας.
- Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Μέχρι το 2009 μειώνουμε σταδιακά τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Παράλληλα, προχωράμε στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά τη δραστική απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η εξαγγελία για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους.
- Η συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε όλοι οι Ελληνες να συμβάλουν, με βάση τις δυνατότητές τους, στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.
- Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από έναν ευρύ κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που ξεκινά άμεσα, ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
- Η επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανάπτυξη των υποδομών και του κοινωνικού κράτους.
- Η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές.
- Η περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του επενδυτικού νόμου και η περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
- Η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω εδραίωση της χώρας μας ως οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
- Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 και η προώθηση του Εθνικού Πλαισίου Στήριξης για την εξυγίανση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
- Η επιτάχυνση της υλοποίησης της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2006 - 2013.

«Ασφράγιστες» οι αποδείξεις
Πριν καλά καλά καθίσουν στην καρέκλα τους οι νέοι υφυπουργοί, οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε μία πραγματική μάχη που δίνουν με τον χρόνο, ξεκίνησαν ήδη τις μελέτες τόσο σχετικά με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού όσο και με το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που, όπως είναι γνωστό, θα επανακατατεθεί στη Βουλή. Η πρώτη μάλιστα βελτιωτική κίνηση που προτείνεται από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών, έχει να κάνει με την κατάργηση της υποχρεωτικής σφράγισης των αποδείξεων, με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της έκπτωσης των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα επαναφέρεται σε ισχύ και αφορά σφραγισμένες αποδείξεις δαπανών από εστιατόρια, κομμωτήρια, δεξιώσεις γάμων, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, επισκευές στο σπίτι κ.λπ. Η σχετική διάταξη περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οποίο κατατέθηκε μεν στη Βουλή, αλλά δεν πρόλαβε να ψηφισθεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
Τόσο αυτό, όσο και τα νομοσχέδια για τη σύσταση του Ταμείου κατά της φτώχειας και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και για το συνταξιοδοτικό θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστούν το αργότερο μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού που υπολογίζεται περί τα μέσα Νοεμβρίου. Στα παραπάνω νομοσχέδια θα ενσωματωθούν και όλες οι νέες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που έχουν σχέση με τη φορολογία ακινήτων και τις αυξήσεις των αποδοχών των στρατιωτικών. Πιθανότατα, δε, σε αυτά θα συμπεριληφθεί και άλλη μία τροπολογία μέσω της οποίας η εποπτεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου θα μεταφέρεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο ανήκει σήμερα, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υφυπουργό κ. Αντ. Μπέζα.

Πάταξη του λαθρεμπορίου
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, προτίθεται να λάβει σημαντικά μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες το αρχικό σχέδιο περί ενοποίησης των φόρων στα καύσιμα φαίνεται να εγκαταλείπεται και μεταξύ εκείνων που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος είναι η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια και τα βυτιοφόρα, αλλά και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο νέφτι και σε άλλους διαλύτες που χρησιμοποιούνται για νοθεία καυσίμων. Ο κλοιός, ωστόσο, γύρω από τους λαθρέμπορους καυσίμων έχει ήδη αρχίσει να σφίγγει μετά τους ελέγχους που ξεκινάει η εφορία σε όλα τα τιμολόγια με τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που διατέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους από τα πρατήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Σε πρώτη φάση η διασταύρωση των στοιχείων αφορά συναλλαγές που έχουν να κάνουν με τη διάθεση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικές ή εικονικές συναλλαγές. Ειδικότερα, η ΓΓΠΑ θα στέλνει στις εφορίες τις καταστάσεις με τα ΑΦΜ των αγοραστών που φαίνονται να προμηθεύτηκαν αυτές τις ποσότητες, προκειμένου να ελεγχθούν τα σχετικά τιμολόγια αγοράς. Εφόσον διαπιστωθούν φαινόμενα έκδοσης και λήψης εικονικών στοιχείων, θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις που θα οδηγούν μέχρι και σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας, ενώ κυρώσεις θα έχουν και οι λήπτες εικονικών τιμολογίων. Τα πρώτα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέσα στο έτος και εκτός από την υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από τα πρατήρια, θα περιλαμβάνουν και την απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης η αγροτικού πετρελαίου, στα πρατήρια των μεγάλων πόλεων.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης