Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ασφαλιστικό και μεταρρυθμίσεις στην πρώτη γραμμή

17 Σεπτέμβριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2008, που είναι ο πρώτος μετά την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Ε. και η ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΕΣΠΑ, το συνταξιοδοτικό, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εκτέλεση του Δ΄ ΚΠΣ θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομίας.
Ασφαλιστικό και μεταρρυθμίσεις στην πρώτη γραμμή

Η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2008, που είναι ο πρώτος μετά την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Ε. και η ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΕΣΠΑ, το συνταξιοδοτικό, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εκτέλεση του Δ΄ ΚΠΣ θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες την οικονομικής πολιτικής είναι λίγο η πολύ δεδομένοι καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,6 - 0,7 του ΑΕΠ είναι μονόδρομος για την νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι παροχές που εξαγγέλθηκαν και ταυτόχρονα το κόστος του προγράμματος ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πληγεισών περιοχών. Μόνο το κόστος των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2008 με 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, συσσωρευμένες υποχρεώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα κ.λπ. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει και τις βάσεις του διάλογου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται:

· Η σταδιακή και μετά από διάλογο ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων,

· Η θέσπιση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία για όσους το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης,

· Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής,

· Η λειτουργική και οργανωτική αναδιάρθρωση των ταμείων,

· Η θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων και

· Η εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι και η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Βασική πρωτοβουλία θα είναι η σύσταση (με προίκα 2 δισ. ευρώ) του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις και η θεσμοθέτηση της κατώτατης σύνταξης.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% η οποία αναμένεται να εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή το φθινόπωρο προσφέρει μια σχετική ευελιξία στο οικονομικό επιτελείο καθώς το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί, ενώ εξακολουθεί ακόμη να είναι ανοικτό το θέμα του τρόπου καταβολής των αναδρομικών εισφορών στα κοινοτικά ταμεία. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. να καταβληθούν σε δόσεις ή και να εγγραφεί η σχετική δαπάνη στα προηγούμενα χρόνια ώστε να μην επιβαρυνθεί το φετινό έλλειμμα με 2 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Eνωση επιτάσσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην καλύτερη λειτουργία των αγορών, και την απελευθέρωσης των τομέων που σήμερα βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Εξυγίανση των ΔΕΚΟ

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την εξυγίανση (και ει δυνατόν την είσοδο σε κερδοφορία) των ΔΕΚΟ Αυτές θα περιλαμβάνουν:

• Την ηλεκτρονική on line παρακολούθηση του δανεισμού και των επενδύσεων των δημοσίων επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

• Τη διαχείριση του τεράστιου, ακόμα, χρέους μέσω και της αναχρηματοδότησης των παλαιών δανείων. Πιθανότερος διαχειριστής θεωρείται ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος έχει την ανάλογη εμπειρία, αν και ίσως χρησιμοποιηθεί και οίκος του ιδιωτικού τομέα.

• Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία, ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο ΟΣΕ, παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη. Eχει αρχίσει η καταγραφή και θα ζητηθεί για την αξιοποίηση η συνδρομή της ΚΕΔ.

• Τις συγχωνεύσεις οργανισμών με ομοειδές αντικείμενο, την κατάργηση άλλων που πλέον δεν προσφέρουν έργο, τις μετατάξεις προσωπικού και τις προσλήψεις με βάση την ειδικότητα των νεοπροσλαμβανομένων.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης