Υποσχέσεις για «πάγωμα» σε ΦΠΑ και αξίες ακινήτων

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Σεπτέμβριος 2007
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, προανήγγειλε σταθεροποίηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων το 2008, αλλά και ενοποίηση των φόρων ακινήτων. ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2008, αλλά και ενοποίηση των φόρων ακινήτων, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, δηλώνοντας παράλληλα κατηγορηματικά ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ Taxheaven.gr

Υποσχέσεις για «πάγωμα» σε ΦΠΑ και αξίες ακινήτων
 
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, προανήγγειλε σταθεροποίηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων το 2008, αλλά και ενοποίηση των φόρων ακινήτων.
ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2008, αλλά και ενοποίηση των φόρων ακινήτων, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, δηλώνοντας παράλληλα κατηγορηματικά ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα αν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ο κ. Μπέζας απαντά ότι «έχουμε φτάσει σε καλά επίπεδα. Εχουμε πλησιάσει πλέον τα επίπεδα της αγοράς. Η αγορά δεν έχει αυξήσει τις τιμές, επομένως δεν θα υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή περαιτέρω των αντικειμενικών αξιών».

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο και, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να αυξηθούν ξανά, για τρίτη φορά, προκειμένου να προσεγγίσουν σε τρεις φάσεις τα επίπεδα της αγοράς. Ωστόσο ο κ. Μπέζας δηλώνει τώρα ότι δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής εκ νέου των αντικειμενικών αξιών.

Αντίθετα, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενοποίηση των φόρων των ακινήτων. Οπως έχει γράψει η «Ν», με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο νέο φόρο θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι που επιβαρύνουν σήμερα τους κατόχους των ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, το Τέλος Αδειας Οικοδομής κ.λπ.

Ο συντελεστής του νέου φόρου προτείνεται να είναι χαμηλός κοντά στο 0,1%, για τα αστικά ακίνητα και 0,05% για τα αγροτικά, βιομηχανικά, και εμπορικά, επί των εκάστοτε αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας και των αγροτικών εκτάσεων, που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της ρύθμισης θα εξειδικευτούν μετά τις εκλογές με το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, είπε ότι «τα μόνα σχέδια που επεξεργαζόμαστε σε σχέση με τη φορολογία είναι για τη νέα 4ετία είναι η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και η απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων με την κατάργηση των πολλών φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας για την επόμενη 4ετία. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ ούτε για αύξηση άλλων φόρων. Για δε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, θα αυξηθεί το 2008. Είναι κάτι που έχει ψηφιστεί από το 2006, στο πλαίσιο της σταδιακής προσαρμογής που κάναμε του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τα ευρωπαϊκά επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Μπέζας δηλώνει «αυτή την ιστορία για την αύξηση του ΦΠΑ την ακούμε πολύ καιρό. Η αύξηση του ΦΠΑ έγινε το 2005, γιατί τα ελλείμματα ήταν τελικά μεγαλύτερα από αυτά που περιμέναμε. Τώρα πια είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγής του ΦΠΑ».

Βελτίωση εσόδων

Δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, λόγω του κόστους των πυρκαγιών, αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντ. Μπέζας. «Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι δεν θα πάμε σε εκτροχιασμό του προϋπολογισμού ούτε σε υπέρβαση του ελλείμματος ούτε υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα. Με βάση την πορεία της οικονομίας και του προϋπολογισμού, εκτιμάμε ότι δεν θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις», δηλώνει.

Προσθέτει επίσης ότι τα έσοδα του Αυγούστου είναι πάρα πολύ καλά και ανεβάζουν το συνολικό ρυθμό είσπραξης των εσόδων πάνω από τους στόχους που έχουμε θέσει και συγκεκριμένα ανέρχεται στο 6,5%, όταν ο στόχος ήταν το 5,5%. Η βελτίωση αποδίδεται στην αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ κατά 15%, ενώ ο κ. Μπέζας σχολιάζει ότι η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας παραμένει ισχυρή και η παραγωγική βάση της οικονομίας δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από αυτά τα γεγονότα. «Τα έσοδα που υπολογίζαμε από το εμπόριο και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα πετρέλαια είναι αυξημένα και όχι μειωμένα».

Τέλος, στο ερώτημα αν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα, ο κ. Μπέζας απαντά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι πυρκαγιές έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αυτές στο σύνολο της οικονομίας είναι ελεγχόμενες».

Σχέδιο πολιτικής προστασίας

Για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, υπάρχει σχέδιο πολιτικής προστασίας και ανοικοδόμησης με πάγιους κανόνες, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Οπως είπε, οι όποιες δαπάνες γίνουν θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τον προϋπολογισμό. Σημείωσε επίσης ότι, για να γίνει η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης, θα πρέπει οι ζημιές να ξεπερνούν το 0,6% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και πόροι από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, για την αποκατάσταση ή τη βελτίωση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, τόνισε ότι θα βοηθούσε αλλά δεν είναι πανάκεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΝΑυτεμπορική