Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απειλή κραχ σε 5 νομούς

28 Αύγουστου 2007 Σχόλια
Απειλή κραχ σε 5 νομούς

Ο παραγωγικός ιστός στα τελευταία θύματα των φονικών πυρκαγιών, που στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας, καθώς συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής καταστροφής.

Εντονη ανησυχία προκαλεί το ότι η ανάκαμψη για τις πληγείσες οικονομίες δεν είναι ορατή. Οι ζημιές ακόμη δεν έχουν καταγραφεί. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ελαιοδέντρων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών απαιτούν χρόνια για να επανέλθουν -αν αυτό καταστεί δυνατό. Την ίδια ώρα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του απαράμιλλου σε πολλές περιπτώσεις φυσικού κάλλους το οποίο καθιστούσε τις περιοχές αυτές πόλο έλξης τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει απονευρωθεί.

Το δημοσιονομικό κόστος για την ανακούφιση των πληγέντων και την παροχή των πρώτων μέτρων βοήθειας υπολογίζεται ήδη σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ που ξεκινούν από τα 200 εκατ. ευρώ και μπορούν να ανέλθουν σε διπλάσια νούμερα. Το κόστος για το συνολικό σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών δεν έχει ακόμη υπολογιστεί αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών μιλούν για δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ποσά που έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη δημοσιονομικά βεβαρημένη οικονομία η οποία μάλιστα, ύστερα από πολλά χρόνια εκμετάλλευσης πόρων από τα κοινοτικά ταμεία, δεν έχει πλέον να προσδοκά σε σημαντική οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. από το 2013 και μετά. Οι συνέπειες από την κρίση, κυρίως στην Πελοπόννησο, δεν θα αφήσουν αλώβητη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κόστος
Εκτός από το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο προϋπολογισμός, θα διαταραχθεί η συνολική αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, καθώς το πλέον πιθανότερο είναι ότι θα γίνει -και δικαίως- αναδιάταξη στη διανομή πόρων, με σειρά άμεσων επιπτώσεων.

Υπάρχουν φόβοι -και δεν είναι αδικαιολόγητοι- για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που θα εξαναγκαστούν σε εσωτερική μετακίνηση προς άγραν εργασίας, ανεβάζοντας τους δείκτες ανεργίας τόσο για τον ελληνικό πληθυσμό όσο και για τον πληθυσμό οικονομικών μεταναστών που απασχολούνταν τα τελευταία χρόνια στις περιοχές της Πελοποννήσου.

Η ακρίβεια θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι θα ενταθεί - με αιχμή τα γεωργικά προϊόντα - καθώς ορισμένοι θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν, ιδίως στο λάδι και σε άλλα συναφή προϊόντα. Την ίδια ώρα βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, σε αύξηση των εισαγωγών ιδίως για προϊόντα όπως το λάδι καθώς το 26% της παραγωγής προέρχεται από την Πελοπόννησο.

Γεωργία

Ο αγροτικός πληθυσμός της Πελοποννήσου αντιπροσωπεύει το 11,7% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αντιστοιχούν στο 10,3% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας.

Τα βασικά γεωργικά προϊόντα είναι: εσπεριδοειδή (46% της παραγωγής στην Ελλάδα), ελαιόλαδο (26%), πατάτες (14%). Τα κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι: μαλακό τυρί (10,2%), λιωμένο βούτυρο (7,5%), γάλα (6,4%) και κρέας (6%).

Τουρισμός

Η περιοχή της Πελοποννήσου, τα τελευταία χρόνια, αποτελούσε έναν από τους τουριστικούς προορισμούς, με τις σημαντικότερες προοπτικές, τόσο σε επίπεδο προσέλκυσης επισκεπτών, όσο και σε επίπεδο τουριστικών επενδύσεων.

Στους 7 νομούς της Πελοποννήσου, το 2006, πραγματοποιήθηκαν 3.100.000 διανυκτερεύσεις στις 711 μονάδες. Από τις μονάδες αυτές οι 10 είναι 5*, οι 79 μονάδες 4* και 173 μονάδες 3*. Επίσης, λειτουργούν 24.000 δωμάτια με 47.000 κλίνες.

FINANCIAL TIMES
«Τριγμοί στον τουριστικό κλάδο»

«Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα προκαλούν τριγμούς στις μετοχές του τουριστικού κλάδου». Τον τίτλο αυτό φέρει θέμα που φιλοξενείται στη σημερινή έκδοση των Financial Times για τις μεγαλύτερες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ Νιλ Ντένις εκτιμά ότι «οι μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών μπορούν να πλήξουν τον τουριστικό κλάδο της χώρας».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης