Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το briefing της ημέρας (08.12.2015)

8 Δεκέμβριος 2015Θέματα που αναφέρθηκαν

- Χωρίς πρόστιμα οι υποβολές των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Χθες άνοιξε η εφαρμογή. Με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα σε κάποιο από τα επικείμενα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, το υπ. Οικονομικών θα δώσει λύση αναφορικά με τα πρόστιμα των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 2015.

- Ξεκίνησαν οι πρώτοι συμψηφισμοί οφειλών φορολογούμενων με υπερεισπράξεις.

Αναλυτικά, η διεύθυνση της Γ.Γ.Δ.Ε. συμψήφισε εκκρεμή ποσά οφειλετών τα οποία είχαν προκύψει από διπλές πληρωμές,
πληρωμές με λανθασμένες ταυτότητες οφειλών,
πληρωμές με ταυτότητες οφειλών οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν σε οφειλόμενο φόρο, και τέλος
ποσά που ξεπερνούσαν το ανοιχτό υπόλοιπο που εμφανιζόταν στην προσωποποιημένη τους πληροφόρηση, με χρέη που αφορούσαν μια και μοναδική οφειλή τους (π.χ. Εν.Φ.Ι.Α.).

- Δελτίο τύπου από τη Γ.Γ.Δ.Ε. για τις Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και συμψηφισμός υπερεισπράξεων

- Άρθρο για τις ενδικοφανείς προσφυγές, της δικηγόρου κας Νένας Διονυσοπούλου

Συμπεράσματα της αρθρογράφου (σταχυολογημένα):

α) Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο θεσμός της ενδικοφανούς προσφυγής για τις διαφορές που αναφύονται από τις διατάξεις του Ν 4174/2013 είναι νέος και εξελίσσεται. Τα ασφυκτικά αρχικά χρονικά περιθώρια εξέτασης των εξήντα ημερών διευρύνθηκαν, είναι πλέον 120 ημέρες. Η συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο θεωρείται ήδη πεπερασμένη, το δε Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προ πολλού σαφώς προσδιορίσει το ελάχιστο νομικό περίβλημα στα πλαίσια της διαδικασίας της ενδικοφανούς προσφυγής (εν γένει) αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο της Διοίκησης και όσο και των προσφευγόντων .

β) Η συζήτηση που ευελπιστούμε να ξεκινήσει σύντομα θα πρέπει να εστιάσει σε πρακτικά θέματα βελτίωσης αν όχι μεγιστοποίησης του θετικού αποτελέσματος και αφορούν κυρίως στην ανεύρεση τρόπων ουσιαστικής εξέτασης μεγαλύτερου αριθμού υποθέσεων (ενδικοφανών προσφυγών και αιτήσεων αναστολής) καθώς η ΔΕΕ οφείλει ν’ αποτελεί ανάχωμα στην άσκηση επιπόλαιων, καταχρηστικών και οικονομικά δυσβάσταχτων για το μέσο Έλληνα φορολογούμενο προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια προσφέροντας ταυτόχρονα ουσιαστική δικαστική προστασία.

- Α. Τσίπρας: «Πιθανή μια μικρή αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές»

Ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στη Βουλή. Ανέφερε ότι η πρόταση περιλαμβάνει μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.

- Τ. Αλεξιάδης: «Κανένας αναδρομικός φόρος το 2015»

Στο ερώτημα αν στα εισοδήματα του 2015 θα ανέβουν οι συντελεστές, ο ίδιος απάντησε:

«Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτήν τη στιγμή, κάτι τέτοιο, αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς».

Όπως σημείωσε, «αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας. Ευτυχώς, η χώρα στα θέματα τα φορολογικά έχει οδικό χάρτη. Υπάρχει η συμφωνία 4336 που μπορεί ο καθένας να έχει την πολιτική του συμφωνία - διαφωνία, αλλά περιγράφει με σαφήνεια τι είναι να γίνει και μάλιστα χρονικά πότε θα γίνει. Δεν υπάρχει έξω από τη συμφωνία ούτε ένας πόντος διαφορετικό μέτρο».

Κοινοποιήθηκε η απόφαση του υπ. κ. Τσακαλώτου σχετικά με την άρση των capital controls για συναλλαγές στο χρηματιστήριο

Οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν ελληνικές μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, χρησιμοποιώντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Μεταβολές ημερομηνιών διαβίβασης στοιχείων στη Δ.ΗΛΕ.Δ./Γ.Γ.Δ.Ε. από τις τράπεζες, την «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» κ.ά.

Επέρχονται μεταβολές στην ημερομηνία διαβίβασης στοιχείων προς την ΓΓΔΕ. Αναλυτικά για τα στοιχεία που διαβιβάζουν οι τράπεζες τα ταχυδρομεία το χρηματηστήριο κλπ και αφορούν:

1.1.α Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/ συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς. [από 28 Φεβρουαρίου πήγε 15 Ιανουαρίου ]

1.1.δ Στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. [από 31.5.2015 πήγε 15 Ιανουαρίου ]

1.1 .ε Στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας. [ Από 31 Μαρτίου πήγε 15 Ιανουαρίου]

1.1.β Στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. [από 31.5.2015 μόνο για πέρυσι πήγαν 28.2.2015]

1.1.γ Χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ. [από 31.5.2015 μόνο για πέρυσι πήγαν 28.2.2015]

Σημαντικό: επικαιροποήθηκε και το σχετικό άρθρο που μπορείτε να δείτε στην κεντρική σελίδα.

- Κυρώθηκε και ο προϋπολογισμός (ν. 4352/2015)

- Παράταση 18 μηνών στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους

Παράταση έως το μέσον του 2017, στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους, θα δώσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι "Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δώσουμε την εξής λύση στον αναπτυξιακό νόμο και στους δυο υπάρχοντες, πρακτικά ενοποιώντας τους αναπτυξιακούς νόμους. Στόχος μας είναι: Να δοθεί παράταση δεκαοκτώ μηνών από την 1.1.2016 μέχρι τα μέσα του 2017, που θα περιλαμβάνει και τους δυο νόμους, κάποιες κατηγορίες επενδύσεων που έχουν πάρει ήδη παράταση μέχρι τέλους του 2016 και κάποιες μέχρι τέλους του 2015. Αδιακρίτως του ποιες έχουν πάρει παράταση και στις δυο κατηγορίες θα δοθούν δεκαοκτώ μήνες παράταση για ολοκλήρωση των επενδύσεων".

- Αλλαγές στον ΕΛΓΑ μετά τον νόμο 4351/2015 – βοσκήσιμες γαίες

Με το άρθρο 13 του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου εισάγονται βελτιωτικές τροποποιήσεις σε ορισμένα άρθρα που αφορούν στον ΕΛ.Γ.Α επιφέροντας αλλαγές σε ασφαλιστικές εισφορές για συγκεκριμένους τομείς και ρυθμίζοντας τις αποζημιώσεις των ανταποκριτών του Οργανισμού. Εκτός των άλλων, προστέθηκε και η αλιευτική παραγωγή στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης