Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχέδια για ψηφιακές συναλλαγές με τις ΔΟΥ

20 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ «ψηφιακής ταυτότητας» για τους λογιστές και εκτελωνιστές σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν online συναλλαγές με την Εφορία και τα τελωνεία.
Σχέδια για ψηφιακές συναλλαγές με τις ΔΟΥ

ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ «ψηφιακής ταυτότητας» για τους λογιστές και εκτελωνιστές σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν online συναλλαγές με την Εφορία και τα τελωνεία.

 
Κάθε λογιστής και εκτελωνιστής θα αποκτήσει μια «ψηφιακή ταυτότητα» με «ψηφιακή υπογραφή».
Στόχος της κίνησης αυτής είναι όπως οι λογιστές να μπορούν από το γραφείο τους εύκολα και χωρίς να ταλαιπωρούνται στις ουρές των ΔΟΥ μέσω του Διαδικτύου να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να πληρώνουν φόρους και να λαμβάνουν πιστοποιητικά για λογαριασμό των φορολογούμενων-πελατών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ κάθε λογιστής και εκτελωνιστής θα αποκτήσει μια «ψηφιακή ταυτότητα» με «ψηφιακή υπογραφή» μέσω της οποίας θα αναγνωρίζεται από τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες ως εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας που θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά φορολογικές δηλώσεις ή να διεκπεραιώνει μέσω Διαδικτύου συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές για λογαριασμό των πελατών του.

Εξουσιοδότηση

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια κάθε ηλεκτρονικής διαδικασίας ή συναλλαγής με το δίκτυο TAXISNET θα είναι η εξασφάλιση εξουσιοδότησης από το φορολογούμενο πελάτη.

Επισημαίνεται ότι η εξουσιοδότηση θα δίδεται στο λογιστή ή στον εκτελωνιστή ηλεκτρονικά με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει ότι πραγματικά η συγκεκριμένη διαδικασία ή συναλλαγή έγινε με την έγκριση του φορολογουμένου και για λογαριασμό του.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα πραγματοποίησης οποιασδήποτε ηλεκτρονικής διαδικασίας ή συναλλαγής στο όνομα του φορολογουμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει.

Πληρωμές

Στο πλαίσιο των νέων εφαρμογών που σχεδιάζει η ΓΓΠΣ, αλλά και της αναβάθμισης των υπηρεσιών του TAXIS προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες και η ηλεκτρονική πληρωμή φόρων και ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για το σχέδιο της ηλεκτρονικής Εφορίας, η οποία επιδιώκεται να λειτουργήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2008 και εκτός από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των φορολογικών δεδομένων θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να διεκπεραιώνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του Internet.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων σχεδιάζει μέσα στο επόμενο έτος να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής πληρωμής φόρων, που θα γίνει σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα αφορούν όχι μόνο τους φορολογούμενους που υποβάλλουν μέσω του TAXISNET τις δηλώσεις τους (ΦΠA ή φορολογία εισοδήματος) αλλά και τους φορολογούμενους που υποβάλλουν τις δηλώσεις τους παραδοσιακά στην Εφορία.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές είτε συμπληρωματικές. Το πρόγραμμα θα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου ορθότητας των αναγραφόμενων στοιχείων κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης. Επισημαίνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων μέσω του Διαδικτύου θα επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο και την άμεση διασταύρωση όλων των οικονομικών στοιχείων των φορολογούμενων.
Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης