Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις δηλώσεις και οι ασφράγιστες αποδείξεις

17 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Τη δυνατότητα να υποβάλουν στις φορολογικές τους δηλώσεις και τις ασφράγιστες αποδείξεις που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, κυρίως από εστιατόρια και ταβέρνες, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...
Στις δηλώσεις και οι ασφράγιστες αποδείξεις


Τη δυνατότητα να υποβάλουν στις φορολογικές τους δηλώσεις και τις ασφράγιστες αποδείξεις που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, κυρίως από εστιατόρια και ταβέρνες, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα περισσότερα εστιατόρια, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές που δεν είχαν ενημερωθεί για τα νέα μέτρα, εξέδιδαν μεν αποδείξεις αλλά δεν μπορούσαν να τις σφραγίσουν δεδομένου ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία διακρατώνται από τους λογιστές τους. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν μαζέψει σημαντικό αριθμό αποδείξεων που με βάση το σχέδιο νόμου (το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη αλλά ισχύει από 1ης Αυγούστου) μπορούν να μειώσουν το φορολογητέο τους εισόδημα μέχρι και 8.000 ευρώ.

Εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο, προκειμένου όλες αυτές οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από 1ης Αυγούστου να υπολογιστούν από τους φορολογούμενους στη δήλωση που θα υποβάλουν το 2008 με προφανή στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταφθάσει εκατοντάδες αιτήματα πολιτών και φορέων για αναγνώριση των ασφράγιστων αποδείξεων, ενώ και στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα στις διακοπές του.

Οσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει ασφράγιστες αποδείξεις δεν θα πρέπει να τις πετάξουν, διότι όπως όλα καταδεικνύουν, θα υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ενημερώνει τους πολίτες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εν λόγω αποδείξεις.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το φορολογητέο τους εισόδημα κατά 8.000 ευρώ εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου από το φορολογητέο εισόδημα που θα δηλώσει το 2008 κάθε φυσικό πρόσωπο θα αφαιρείται το 40% των δαπανών που θα έχει καταβάλει, από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους, σε:

α) Κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ.

β) Ωδεία, σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.

γ) Τεχνικούς κλιματισμού για επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και συσκευών κλιματισμού.

δ) Υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναγνωρισθεί η έκπτωση του 40% των δαπανών αυτών από το εισόδημα είναι η προσκόμιση των αποδείξεων λιανικής παροχής υπηρεσιών μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Από την έκπτωση του 40% των ανωτέρω δαπανών οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ωφεληθούν με μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων μέχρι 2.320 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 10.500 έως 30.000 ευρώ, μέχρι 3.120 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 30.001 έως 75.000 ευρώ και μέχρι 3.200 ευρώ εάν δηλώνουν πάνω από 75.000 ευρώ.

Πηγή Καθημερινή
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης