Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ν. Θεσπρωτίας: «Η ιώβεια υπομονή του κλάδου μας στερεύει - Αλλαγή τώρα του τρόπου υποβολής των ΜΥΦ»

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 13 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 46100 ΤΗΛ.2665022426 email: [email protected]

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κοινοποίηση:

1. Αναπληρωτή Υπ.Οικ. κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη
2. Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Ιωάννη Μπάκα
3. Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Ε.Λ.Π. κ. Κωνσταντίνο Καραμάνη
4. Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: Συγκεντρωτικές καταστάσεις (ΚΕΠΥΟ-ΜΥΦ)

Κύριε Υπουργέ,

Φτάνοντας για ακόμη μια φορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων δεν μπορεί κανείς να μη αναρωτηθεί για ποιο λόγο ενώ όλοι (λογιστές/επιχειρήσεις και ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ΓΓΔΕ) αντιλαμβανόμαστε το μη εφικτό της υποχρέωσης αυτής βάσει του συγκεκριμένου τρόπου υποβολής , συνεχίζουμε και μιλάμε για παράταση ή ακόμα χειρότερα για λήξη του χρόνου υποβολής τους. Ο πολύπαθος κλάδος των λογιστών έχει αντέξει και φέρει εις πέρας πολύ πιο δύσκολες προθεσμίες και πολύ πιο δύσκολες υποχρεώσεις από την υποβολή των ΜΥΦ ,επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανικανότητα ,οκνηρία ή αναβλητικότητα των λογιστών που έχουν μάθει να παρακαλάνε για παρατάσεις. Μιλάμε όμως για ένα σύστημα υποβολής που αρχική του σκέψη ήταν η σύνδεση των φορολογικών μηχανών με το taxis,πλήρεις τραπεζικές συναλλαγές και από εκεί και πέρα η διασταύρωση και οι ποινές , και καταλήξαμε με διατήρηση των ποινών χωρίς σύνδεση των μηχανών άρα χωρίς πραγματική διασταύρωση.

Οι λόγοι που δεν μπορούν να υποβληθούν σωστά είναι άπειροι. Μη κατανόηση των ήδη καθυστερημένων και περίπλοκων οδηγιών από το υπουργείο, λανθασμένες υποβολές από φορείς (όπως ΟΠΕΚΕΠΕ κτλ), αποκλίσεις που δεν υφίστανται, αποκλίσεις του 1 λεπτού του ευρώ, διορθώσεις που για να γίνουν χρειάζεται προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και όχι επαγγελματίας λογιστής, ασάφειες ως προς τα πρόστιμα και ακόμη χειρότερα υπερβολικό ύψος αυτών σε περιπτώσεις μη δόλου.

Ο κλάδος των λογιστών είναι μαζί σας στην προσπάθεια πάταξης στην φοροδιαφυγή όμως ο τρόπος που υποβάλλονται οι ΜΥΦ οφείλουμε να σας πούμε ως επαγγελματίες του χώρου δεν είναι σε καμία περίπτωση ο σωστός τρόπος. Πρέπει οι ΜΥΦ να γίνουν εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής και όχι ακόμα ένας τρόπος να εισπράττει το κράτος πρόστιμα από μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ξέχασαν να βάλουν στα έξοδά τους τιμολόγια των 5 και 10 ευρώ (αλήθεια τι επιβάρυνση έχουν τα δημόσια έσοδα από την μη δήλωση μικροεξόδων;), βάλανε απόδειξη καυσίμων! ως τιμολόγιο με ΑΦΜ και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις μη δόλου ενώ στην πλάτη του κράτους γίνεται πάρτι με ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΦ εικονικών τιμολογίων εκατομμυρίων ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες έχετε δεχτεί προτάσεις από τους λογιστικούς συλλόγους για αλλαγή του τρόπου υποβολής (παλιό όριο 300 ευρώ ,ετήσια υποβολή κτλ) και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντιληφθήκατε και εσείς ότι ο τωρινός είναι μη εφικτός ,αλλιώς δεν θα δίνατε τόσο μεγάλη παράταση για αυτές του φορολογικού έτους 2015 ώστε να έχετε χρόνο να διορθωθεί. Πρέπει άμεσα όμως να γίνει κάτι για αυτές του 2014 καθώς υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να χρεωθούν με υπέρογκα παράλογα και άδικα πρόστιμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φυτοζωούν μέσα στην κρίση .Για διασταύρωση των στοιχείων και χρήση τους ως εργαλείο πάταξης των επιτήδειων ούτε λόγος δεν γίνεται. όταν εκσυγχρονιστούμε πλήρως και στα πάντα (όπως άλλες δυτικές χώρες) ίσως.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν γίνεται να συζητάμε για παράταση σε μια ακατόρθωτη υποχρέωση. Η υποβολή των ΜΥΦ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει εργαλείο είσπραξης αδίκων προστίμων από τους «μικρούς». ΖΗΤΑΜΕ αλλαγή τώρα του τρόπου υποβολής, επαναφορά του παλιού ορίου των 300 ευρώ ή αύξηση του παρόντος ορίου από τα 100 ευρώ στα 1000,ετήσια διασταύρωση και υποβολή και φυσικά πρόστιμο στον δόλο.

Η ιώβεια υπομονή του κλάδου μας στερεύει.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΣ
ΚΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΤΣΑΦΤΗ ΛΑΟΥΡΑ

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης