Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχεται το Περιουσιολόγιο

16 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Το ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας, στο οποίο φακελώνονται όλα τα ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους θα αποτελέσει τη βάση για να επιβληθεί ο σχεδιαζόμενος ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων.
Ερχεται το Περιουσιολόγιο


Το ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας, στο οποίο φακελώνονται όλα τα ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους θα αποτελέσει τη βάση για να επιβληθεί ο σχεδιαζόμενος ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων.

Η ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στο τελικό της στάδιο οπότε από το επόμενο έτος θα είναι πραγματικότητα το περιουσιολόγιο. Το ηλεκτρονικό αρχείο θα περιλαμβάνει πάνω από 25 εκατομμύρια ακίνητα που έχουν δηλώσει από το 2005 και μέχρι σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Το περιουσιολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα και η φορολογητέα αξία τους, αναμένεται να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο της Εφορίας, αφού με βάση αυτό:

1 Θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται όλες οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές).

2 Θα προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων (κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων).

3 Θα γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του ενιαίου φόρου όταν αυτός θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα και θα επιβαρύνει μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες.

4 Θα εντοπίζεται και θα ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση όσων χρωστούν στο δημόσιο. Για τους οφειλέτες που κατέχουν ακίνητα και δεν έχουν ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους η εφορία θα προχωρά σε πλειστηριασμό και κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους.

Κατάργηση Ε9
Με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα καταργηθεί η υποβολή της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων -ειδικό έντυπο Ε9 που συνυποβάλλεται με την ετήσια φορολογική δήλωση. Οι μεταβολές στα περιουσιακά δικαιώματα θα γίνονται αυτόματα μέσω του Taxis ενώ θα μειωθούν και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Κατά τις μεταβιβάσεις ο μοναδικός κωδικός που θα έχει κάθε ακίνητο θα συσχετίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πωλητή και του αγοραστή, προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ενημέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου.

Ακόμη οι φορολογούμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση ενώ το ηλεκτρονικό πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα:

Να παρέχει πιστοποιητικό για την περιουσία που έχει δηλώσει ότι κατέχει κάθε φορολογούμενος.

Να προβάλλει και να εκδίδει το ιστορικό των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου στο οποίο θα αποτυπώνονται κάθε αγορά ή πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου.

Κτηματολόγιο
Στα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων είναι και η on-line διασύνδεση του περιουσιολογίου με το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου καθαρά για λόγους λειτουργικότητας. Στόχος της διαδικτύωσης αυτής είναι να γίνονται αλλαγές στοιχείων χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στην εφορία.
Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης